Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
ETH Zürich:

Oogstrobots tegen personeelstekort

Het tweede prototype van de oogstrobot van Floating Robotics was deze herfst veel preciezer en sneller tussen de rijen tomaten dan vorig jaar. Volgens de bouwer Salman Faraji zal de robot in de toekomst 3,5 werknemers vervangen.

Veel Zwitserse groententelers worstelen met grote personeelsschommelingen, zelfs midden in het seizoen. Dit betekent dat mensen 's ochtends plotseling afwezig zijn in de kas om tomaten te oogsten en dat anderen moeten overwerken.

Machines zijn betrouwbaarder - als ze werken. Dit is precies waar Salman Faraji van Floating Robotics aan werkt, een start-up uit Zürich die voortkwam uit een spin-off van de ETH en werkt aan de ontwikkeling van een oogstrobot.

Belangrijke bevindingen van het eerste prototype
In 2022 liet de werktuigbouwkundig ingenieur in twee kassen een eerste prototype met een robotarm cherrytomaten grijpen. De robot bestond voornamelijk uit camera's voor het herkennen van de trossen, de software en een robotarm. Technisch werkte het oogsten al vrij goed, maar het ontbrak nog aan precisie en snelheid.

Dit liet echter een wat sombere eerste indruk achter bij de betrokken kassen. Salman Faraji deed echter waardevolle inzichten op uit de eerste proeven en ging samen met zijn technische partner Mohsen Moosavi aan de slag om de hele machine in de daaropvolgende maanden te optimaliseren.

Snellere grijparm en betere camera
In september 2023 was het nieuwe prototype klaar: een nieuwe robotarm is nu permanent gemonteerd op een omgebouwde oogstwagen, de camera's zijn uitgebreid en er is een nieuwe verpakkingseenheid met een aparte loswagen gebouwd. De nieuwe grijparm met de messen werkt nu vier keer sneller dan in 2o22, zegt Salman.

Bij de proeven van 2023 lag de nadruk echter op precisie. "De grootste uitdaging is dat de camera's de stelen van de tomatentrossen betrouwbaar herkennen en de robotarm met de schaar en grijper naar de juiste plek leiden."

Dit is vooral een kwestie van deep learning: de software wordt gevoed met duizenden beelden - in dit geval van tomatenplanten - en er wordt een algoritme gemaakt met behulp waarvan de robot uiteindelijk de juiste beslissingen kan nemen. De nieuwe cameratechnologie kan nu 90% van de trossen correct detecteren, zegt de robotica-expert. In vergelijking met het eerste prototype worden trossen die achter elkaar groeien nu ook beter herkend.

Marktintroductie gepland voor 2025
Net als in 2022 stelde groententeler Beerstecher zijn kas in Hinwil beschikbaar voor de testen. Salman Faraji's contactpersoon daar is kasmanager Bianca Curcio. "Als we nieuwe oplossingen voor de toekomst willen, dan moeten we projecten als deze ondersteunen."

Ze is ervan overtuigd dat dit soort automatisering er komt. Daarom is het voor het bedrijf interessant om de ontwikkeling van de oogstrobot ter plekke te volgen en deze tot op zekere hoogte te kunnen besturen. Tijdens de proeven dit najaar heeft ze grote verbeteringen opgemerkt ten opzichte van vorig jaar. "De robot is preciezer en sneller geworden." Ze is er zeker van dat Salman Faraji nog meer waardevolle inzichten zal krijgen.

Salman Faraji zal de robot de komende maanden verder ontwikkelen, inclusief nachtwerk en automatische rijwisseling. Zijn doel is om in de toekomst met één plukrobot 1,5 hectare kasoppervlak te bestrijken en 3,5 werknemers te vervangen.

Momenteel is hij nog op zoek naar financiering door investeerders. Maar de belangstelling van over de hele wereld geeft hem veel vertrouwen. Het op de markt brengen van de eerste units is gepland voor 2025.

Bron: www.lid.ch

Voor meer informatie:
ETH Zürich - Robotic Systems Lab (RSL)
Tel: +41 44 633 84 93
info@floatingrobotics.com
https://www.floatingrobotics.com

Publicatiedatum: