Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
Burg Tomaten vaccineert tegen PepMV

"Een vaccin als dit is een verzekering die je gegarandeerd nodig hebt”

Virussen zijn een grote uitdaging in de tomatenteelt. Koos van der Burg kiest voor het PMV-01 vaccin van DCM en weet het Pepinomozaïkvirus (PepMV) op die manier uit zijn kassen te houden. “Voorkomen in plaats van genezen zal in de toekomst steeds belangrijker worden”, weet hij. “Een vaccin als dit is een verzekering die je gegarandeerd nodig hebt.”

De vader van Koos was teler en nadat hij zelf een tijdje sla en andijvie teelde schakelde Koos over naar de tomatenteelt. Burg Tomaten heeft intussen 12 jaar ervaring met Roma-tomaten en levert aan Albert Heijn-winkels over heel Nederland. Een deel van de teelt is bestemd voor export naar Tsjechië.

Familiebedrijf
Burg Tomaten telt 3,5 hectare aan kassen en vindt duurzaamheid belangrijk. “We werken met een aardwarmtebron en hebben ook geïnvesteerd in een warmtekrachtkoppeling (WKK) en zonnepanelen”, vertelt Koos. “We nemen al jaren deel aan het duurzaamheidslabel van Albert Heijn, waarin een beter evenwicht tussen boer en natuur wordt nagestreefd.” Koos kan ook rekenen op de inzet van zijn twee dochters die beiden actief zijn in het familiebedrijf.

Efficiënt vaccin
In de kas ziet Koos neusrot als één van de grootste uitdagingen, zeker in periodes waarin de plant veel stress ondervindt. “Maar daarnaast is het Pepinomozaïkvirus (PepMV) een van de belangrijkste problemen”, weet hij. “Het virus hangt als een donderwolk boven elke tomatenteler, want eens de besmetting opduikt zijn je tomaten onverkoopbaar.”

De keuze voor het PMV-01 vaccin van DCM was snel gemaakt. “We hebben een goede vertrouwensband met DCM en het vaccin doet mooi z’n werk. Sinds we het gebruiken is er geen virus meer in het bedrijf opgedoken.”



Om de bioveiligheid te verhogen worden er bladmonsters genomen van de nieuwe planten die op het bedrijf toekomen. Zijn die vrij van virus, dan wordt er de dag na het planten gevaccineerd. “We verspreiden PMV-01 via een spuitnevel waardoor het vaccin goed en gelijkmatig wordt opgenomen.”

De werking is zeer efficiënt in de preventie van andere spontane PepMV-infecties. “Ik kan alleen maar hopen dat DCM binnenkort ook een vaccin tegen Tobamo/ToBRFV op de markt brengt, want ook daar is de ziektedruk hoog.” DCM zet sterk in op onderzoek naar ToBRFV, gezamenlijk met internationale partners in zowel het bedrijfsleven als bekende onderzoeksinstellingen.

Liever voorkomen
Biologische middelen als PMV-01 van DCM spelen volgens Koos een belangrijke rol in de toekomst van gewasbescherming. “Het aanbod van chemische middelen wordt steeds kleiner en de maatschappij vraagt een duurzamere manier van telen. Daarom willen we inzetten op meer biologische gewasbescherming, net als duurzamere substraten als alternatief voor steenwol.” Maar ook vaccinatie wordt volgens Koos elk jaar belangrijker. “Het is als een verzekering die je ongetwijfeld nodig zal hebben. Dan moet je verstandig zijn en hierin investeren. Als teler werk je natuurlijk liefst samen met een bedrijf als DCM, waar de nodige expertise en opvolging beschikbaar is.”

Voor meer informatie:
DCM
info@dcm-info.nl
www.dcm-info.com

Publicatiedatum: