Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

DNA-tool om vervuiler op te sporen wint Waterinnovatieprijs

Donderdag 1 februari zijn tijdens het Waterinnovatiefestival de winnaars van de Waterinnovatieprijs 2023/24 bekendgemaakt. De hoogheemraadschappen Hollands Noorderkwartier en Delfland en de waterschappen Brabantse Delta en Vechtstromen bemachtigden de juryprijs in hun categorie. "De winnaars laten zien dat de waterschappen volop bezig zijn hun werk efficiënter en beter in te richten op basis van digitale data en kunstmatige intelligentie", aldus het juryrapport.

Gezonde leefomgeving: eDNA voor opsporing lozingen
"In sloten rondom kassen wordt vaak nog in het water gewasbeschermingsmiddelen en nutriënten aangetroffen. Het DNA van planten komt ook in de sloot terecht. We kunnen in de sloot kijken welke DNA erin zit, bijvoorbeeld van een paprika of tomaat. Op die manier kunnen we kijken waar het vervuilde water vandaan komt. Moeilijke probleemgevallen waarbij we niet kunnen achterhalen waar de vervuiling vandaan komt, kunnen we hierdoor oplossen. Deze DNA-tool is een waardevolle aanvulling. We willen het gaan toepassen in heel Nederland."

Water en bodem sturend: Zicht op water
Het project ‘Zicht op water’ van waterschap Brabantse Delta sleept de prijs voor ‘water en bodem sturend’ in de wacht. "Door digitale watermeters te plaatsen op bedrijven, weten we hoeveel water telers wanneer gebruiken. Met behulp van Internet of Things worden de hoeveelheden water naar een server gestuurd. Ondernemers en het waterschap kunnen zelf zien hoeveel water ze per uur gebruiken. In verband met de buitentemperatuur kunnen ze kijken wat de optimale teeltomstandigheid is voor telers."

Bron: Unie van Waterschappen

Publicatiedatum: