Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

De moderne jager balanceert tussen natuur en maatschappelijke belangen

Tholen - In zijn werkzame leven verdeelt Dirk-Jan Polak zijn tijd tussen Hazera Seeds en zijn eigen tuinderij en boerderijwinkel, genaamd Polaks Tuinderij. Daarnaast is hij een ervaren jager die zich zeer bewust is van de mogelijke reacties die het onderwerp jacht kan oproepen. Dit onderwerp is complex en gevoelig. "Jagers moeten meer zijn dan slechts bedreven schutters; we dienen sociaalvaardig te zijn, in staat om effectief te communiceren en te begrijpen welke belangen er spelen in het gebied dat we beheren," vertelt hij.

Meer begrip van jacht
De meningen over de jacht zijn verdeeld. "Door betere communicatie is er in de loop der jaren meer begrip over het nut en de noodzaak van de jacht. De Koninklijke Nederlandse Jagersvereniging doet daar regelmatig onderzoek naar. De grootste groep is neutraal, maar deze verschuift geleidelijk richting pro-jacht. Niettemin blijft er een klein aantal tegenstanders bestaan die de jacht principieel afwijst."

Ervaring
Dirk-Jan kreeg het ambacht van het jagen mee van zijn vader, die als professioneel tuinder genoodzaakt was ook te jagen. "Zonder vergunning, stropen dus," bekend Dirk-Jan. Als jonge jongen leerde hij van zijn vader dat jagen niet slechts een praktische activiteit is, maar een met de natuur verbonden levenswijze. "Toen ik zelf nog op mijn knieën in het land zat, betrokken bij het zaaien en oogsten, ging ik helemaal op in mijn omgeving. Dan besef en leer je hoe kwetsbaar alles is en kan zijn, wat ertoe leidt dat ik bij het jagen niet lukraak te werk ga."

Jagen om tuin in balans te houden
Dirk-Jan nam de tuin over, verkreeg, na het volgen van de jachtopleiding en het behalen van het jachtdiploma, zijn jachtvergunning, en kreeg de verantwoordelijkheid voor het beheren van een stuk land in de Randstad. Hier zorgt hij voor een evenwichtige balans tussen wilde dieren, natuur en maatschappelijke belangen. "Het is een prachtig jachtgebied met een rijke wildpopulatie. Ondanks onze nabijheid tot Rotterdam is het een schitterende biotoop, maar ook drukbezocht en er spelen diverse belangen bij het gebruik van het land. De rol van een jager daarin is uniek. De functie die je vervult, is het best te vergelijken met die van de vrijwillige brandweer. De jager zorgt namelijk ook voor schadebestrijding en populatiebeheer, daarmee vervullen we een maatschappelijke taak die betaalde professionals anders moeten uitvoeren."

Natuurlijk evenwicht
Het Jagersgilde bestaat uit goed opgeleide en getrainde vrijwilligers, waarbij hun toewijding van cruciaal belang is. Het uitoefenen van de jacht vereist niet alleen specifieke vaardigheden, maar ook een diepgaande kennis van de natuur, flora en fauna. Deze jagers fungeren als hoeders van het natuurlijke evenwicht. Dirk-Jan benadrukt: "Nederlandse jagers behoren tot de best opgeleide jagers ter wereld. Daarom mogen we een geweer hebben en kunnen we handelen naar wat er van ons wordt verwacht. Hoewel we genieten van de uitdagingen van de jacht, is dit geen willekeurig schieten; het is een gecontroleerde en zorgvuldig overwogen activiteit."

De jagerij is één van de oudste manieren om aan voedsel te komen. Dirk-Jan: "Het is als het oogsten van de rente van de natuur. Je moet weten wat je kapitaal is, begrijpen wat er leeft in het veld, niet alleen tellen hoeveel hazen er zijn, maar kennis hebben over wat ze eten en welke gewassen gunstig zijn voor hun leefomgeving."

Jägermeister
Rondom het jagen is een rijke overlevering van ethiek, tradities, gewoonten en gebruiken gekoppeld met regels die teruggaan tot aan de middeleeuwen, weidelijkheid genoemd. Om dat uit te leggen verwijst Dirk-Jan graag naar de bekende Duitse kruidenlikeur Jägermeister. "Op het etiket van Jägermeister staat een hert met een lichtend kruis tussen het gewei. Dat verwijst naar het visioen van edelman Hubertus, die op Goede Vrijdag tegen alle tradities in ging jagen. Dit visioen veranderde zijn leven compleet waardoor hij een groter respect voor de natuur kreeg. Sindsdien staat Hubertus bekend als patroonheilige van de jacht.

Positieve levenshouding
Hubertus dichtte daar een citaat: 'Deum Diligite Animalia Diligentes' wat betekent: 'Eer de Schepper door zijn schepselen te eren.' Eeuwen later werd een riddergenootschap Sint Hubertus opgericht. In onze moderne tijd heeft ridder zijn natuurlijk niets meer met elite of harnassen te maken, maar des te meer met een positieve levenshouding waarbij weidelijkheid, ethiek, eerbied en respect voor mens, dier en leefomgeving voorop staan. Als schilddrager van dit genootschap zet ik me daar voor in," besluit Dirk-Jan.

Dit artikel verscheen eerder in editie 1, 38e jaargang van Primeur. Zie hiervoor www.agfprimeur.nl.

Voor meer informatie:
Polaks Tuinders
Albrandswaardsedijk 177
3172 VA Poortugaal
Tel: (010) 5019005
dirkjanpolak@gmail.com
www.polakstuinderij.nl