Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Hoe is het met Ger van Burik?

Tholen - Na 38 jaar lang de ledenadministratie te hebben beheerd voor HBAG en later te hebben gewerkt bij GroentenFruit Huis, is Ger van Burik uitgegroeid tot een wandelende encyclopedie in de sector. Vanaf 2006 faciliteerde hij ook alle belangrijke Buitenlandse AGF-beurzen en leverde daarmee een grote bijdrage aan het AGF-netwerk. Met het aanbreken van zijn pensioen in 2020 is dat niet helemaal gestopt. Een deel van zijn tijd is hij actief voor Shypple met als doel het logistieke werk binnen de AGF-handel te vereenvoudigen. Een ander deel van zijn tijd zet hij zich met hart en ziel in als ambassadeur bedrijven voor Mercy Ships.

AGF Piramide
Als iemand inzicht heeft in transformaties van de AGF-handel in de afgelopen jaren, is het Ger. Hij heeft de sector zien evolueren en consolideren. Tegenwoordig is nog een top over van de hele piramide aan bedrijven die ooit de AGF-handel vormden. Ger herinnert zich een tijd met 500 grossiers, een aantal dat drastisch is afgenomen tot ongeveer 80. In een nevenfunctie gedurende 13 jaar op de groothandelsmarkt Den Haag, ervaarde hij van nabij hoe bedrijven zich moesten aanpassen aan de veranderende omstandigheden. Waar eens in Den Haag 80 groothandels actief waren, gingen er slechts 30 mee naar de nieuwe groothandelsmarkt op het Forepark, tegenwoordig handhaven zich daar nog 5 AGF-handelaren.

Deze verschuiving weerspiegelt niet alleen een verandering in aantallen, maar ook in de aard van de handel zelf. Ger wijst erop dat bedrijven eerst bestonden uit exporteurs, importeurs en binnenlandse groothandels die ieder een eigen taak hadden. Tegenwoordig zijn bedrijven importeur en exporteur en ook groothandel, die alles doen om het hele jaar door klanten te bedienen. “Het vermogen om jaarrond producten te leveren, in tegenstelling tot de seizoensgebonden aanpak van bijvoorbeeld Spanje, maakt Nederland uniek,” vertelt Ger.

Dutch Borrel
Zijn afscheid van de AGF-sector in 2020 werd overschaduwd door de uitdagingen van de coronapandemie. “Ik heb in stilte afscheid genomen, van een officieel afscheid is het helaas nooit gekomen,” deelt Ger met een vleugje teleurstelling. Des te meer waardeert hij het informele afscheid in de vorm van een spontane Dutch Borrel, georganiseerd door enkele exposanten op Fruit Logistica 2020 in Berlijn waarbij de Holland Hal door Messe Berlin symbolisch werd omgedoopt tot Ger van Burik-hal.

Behoudend
Ger bleef na zijn pensioen betrokken bij de AGF-sector als ambassadeur van Shypple, een digitaal expeditie platform dat alle partners in de toeleveringsketen met elkaar verbindt en om daarmee de wereldhandel te vereenvoudigen. Promotie daarvan vindt hij hard nodig. Ger: “Shypple kan de sector enorm veel tijd en werk besparen, maar is ook erg behoudend en trouw aan bestaande systemen en werkwijzen, zelfs één van de investeerders in Shypple gebruikte het systeem nog niet.”

Fantastisch
De vraag om zich in te gaan zetten voor Mercy Ships kwam via een bekende relatie uit de AGF-handel. Mercy Ships is een wereldwijde kerkelijke vrijwilligersorganisatie die met twee ziekenhuisschepen gratis gezondheidszorg biedt aan de armste mensen in ontwikkelingslanden. Nederland is een relatief grote bijdrager in de vorm van vrijwilligers en sponsors, zeker ook AGF-ers, ontdekte Ger al snel. “Er is een bedrijf dat een van de crewleden en zijn gezin voor twee jaar gesponsord heeft. Een ander bedrijf heeft een ziekenhuisbed gesponsord en onder dit bed bevindt zich ook een slaapplaats voor de begeleider van de patiënt.”

Ger beschrijft zijn werk voor Mercy Ships als fantastisch. Zijn betrokkenheid begon op een veelbetekenend moment - in februari 2022 arriveerde het gloednieuwe schip “de Global Mercy” in Rotterdam en heeft hier in 14 dagen 15.000 bezoekers aan boord mogen ontvangen. “Ik viel met mijn neus in de boter,” vertelt hij. Met alle ervaring uit zijn beurstijd kon hij meteen een grote bijdrage leveren bij de organisatie van evenementen rondom de aankomst van het schip. Ook wist hij te regelen dat Mercy Ships het goede doel werd van de grote maritieme beurs Europort 2023 in Ahoy Rotterdam.

Vision trip
In mei 2023 kreeg hij de unieke kans om met 9 ondernemers als gastheer deel te nemen aan een vision trip naar de Global Mercy in Dakar (Senegal). Tijdens zijn bezoek waren er talloze ‘kippenvelmomenten’, zoals het zien van kinderen die aan O-benen werden geopereerd en die na 5 tot 6 weken alweer samen konden voetballen, een 10 maanden oude baby die aan staar werd geopereerd en patiënten waarbij grote gezwellen werden verwijderd. Ook de inrichting en faciliteiten op het schip maakten indruk, van de keukens tot praktische ziekenhuisbedden waaronder zich een matras voor de begeleider bevindt. “Alles is even ongelofelijk en indrukwekkend en allemaal uitgevoerd door vrijwilligers, ondersteund door sponsors,” besluit Ger.

Dit artikel verscheen eerder in editie 1, 38e jaargang van Primeur. Zie hiervoor www.agfprimeur.nl.

Voor meer informatie:
Stichting Mercy Ships Holland
Ridderkerkstraat 20
3076 JW Rotterdam
Tel: 010 410 2877
Ger.vanburik@mercyships.nl
www.mercyships.n