Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

"Watergebrek dreigt hypotheek te leggen op exportkansen Spaanse aardbei"

Hoewel handentekort een steeds grotere uitdaging vormt, is het de droogte, voelbaar in bijna heel Spanje, die de zachtfruitsector in Huelva bijna met de rug tegen de muur drukt. Telers dreigen in de piek van hun seizoen drastische maatregelen te moeten ondergaan.

"We hebben oplossingen nodig, zowel op korte termijn om dit seizoen te redden, als op lange termijn om de sector levensvatbaar te houden en het huidige marktaandeel van het Spaanse zachtfruit te waarborgen", zegt de manager van een coöperatie uit Huelva die anoniem wil blijven.

"Door de droogte zijn de toezeggingen voor irrigatiewater met 50% gedaald. Als regen uitblijft en de infrastructuur ontbreekt die ons het nodige water kan garanderen, zal het areaal gevoelig afnemen. En dan kunnen we zomaar ons afzetvenster zien afbrokkelen ten gunste van anderen", stelt de manager.

"Hoewel er al verschillende maatregelen zijn goedgekeurd die op korte termijn de situatie kunnen verlichten, staan bureaucratische kwesties de invoering ervan in de weg. Zo is het niet toegestaan om water te halen uit het enorme stuwmeer van Alqueva, op Portugees grondgebied, of uit de rivier de Guadiana zelf. Hoewel de tijd dringt, is nog niet alles verloren. Deze maatregelen kunnen nog altijd op tijd worden geïmplementeerd. De sector wacht geduldig af", legt hij uit.

"Wat de lange termijn betreft, eigenlijk heeft Huelva altijd voldoende water ter beschikking gehad. Als sector moeten we dan ook de hand in eigen boezem steken, misschien hadden we moeten anticiperen op dergelijke situatie. We zullen infrastructuurwerken moeten uitvoeren die ons in staat stellen om voorbereid te zijn op dit soort situaties in de toekomst. De budgetten voor dit soort werkzaamheden zijn al goedgekeurd, maar opnieuw lopen we tegen de bureaucratische lamp aan", voegt de directeur van deze coöperatie toe.

Aardbeien uit Egypte
Het aardbeienseizoen loopt een paar weken achter op vorig jaar, vooral bij de vroegste rassen. "In het eerste deel van ons seizoen was er weinig aanbod op de markt. Vorig jaar was de beschikbaarheid rond deze tijd best goed, wat ertoe leidde dat veel supermarktketens voor dit seizoen dezelfde verwachtingen hadden. Ook Marokko heeft zijn opbrengst zien dalen, waardoor er dit seizoen meer aardbeien uit Egypte zijn geïmporteerd, maar die hebben niet dezelfde kwaliteit", zegt de teler en exporteur.

De prijzen zijn aanzienlijk hoger dan vorig jaar, met een gemiddelde van € 4,47 per kilo in week 3 tegenover € 1,95 per kilo in dezelfde periode van vorig jaar, zo blijkt uit gegevens van de gewestelijke overheid. "Dit zijn hoge prijzen, maar niet voldoende om de gestegen teeltkosten te compenseren, gezien de beperkte oogst", besluit hij.

Publicatiedatum: