Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Belichting optimaliseren voor goede fotosynthese aardbeienteelt

In de Britse tuinbouw zijn aardbeien een interessant gewas door de jaarronde vraag. Winterteelt in kassen is mogelijk met belichting, maar de hoge operationele kosten maken het optimaliseren van die belichting belangrijk om winstgevend te zijn.

Gardin, een bedrijf dat zich bezighoudt met fenotypering, en Agrolux, een leverancier van tuinbouwverlichting, voeren metingen uit om de belichting in aardbei te verbeteren. Dat doen de bedrijven in een proef bij het Delphy Improvement Centre in Nederland.

"Plantensensoren die kunnen aangeven hoe de plant reageert op het klimaat zijn belangrijk om de belichting te verbeteren," vertelt Gert-Jan, een tuinbouwkundige bij Agrolux.

De sensor van Gardin heeft het verschil in prestatie van drie verschillende soorten belichting op twee aardbeienrassen, Albion en Favori, in kaart gebracht. De invloed van de belichting op de fotosynthese en hoe dat zich verhoudt tot de kwaliteit en opbrengst van de aardbeien is met de sensor inzichtelijk gemaakt.

De fotosynthese onder zonlicht voor Albion is 12% efficiënter dan bij het ras Favori (P<.005). Daardoor werden er 28% meer aardbeien groter dan 35mm (P<.005) geoogst. Door de plant in de gaten te houden met deze sensor kunnen telers de reactie van de plant meten naar aanleiding van veranderingen in de belichting. Zodoende kunnen ze kiezen voor de meest efficiënte vorm van belichting.

Klimaat en plantgezondheid koppelen
In dit onderzoek zijn de aardbeienrassen Favori en Albion geteeld onder drie verschillende lichtomstandigheden. In het eerst scenario onder 4 uur lage intensiteit belichting, 16 uur hoge intensiteit belichting en aan het einde van de dag 2 uur verrood. In het tweede scenario is 16 uur met hoge intensiteit belicht met aan het einde van de dag verrood. In het derde scenario is 16 uur met hoge intensiteit belicht met nachtonderbreking bloei lampen. In elk scenario's is gebruikgemaakt van de nieuwe fotosynthesesensor van Gardin om de invloed van de belichting op de plant te meten.

Het meten van chlorofylfluorescentie is belangrijk en is een indicator van plantgezondheid en stress. Deze meting, uitgevoerd door Gardin, legt de emissie van licht door chlorofyl in elk plantsoort vast. De meting biedt inzicht hoe planten reageren op verschillende klimaat- en lichtomstandigheden. Met behulp van de eigen analytics van Gardin kunnen telers plantstress direct opmerken en het klimaat in de kas aanpassen.

De Plant Health-monitor van Gardin vergelijkt de efficiëntie van fotosynthese in elke behandeling. In deze studie heeft het ras Albion het ras Favori overtroffen voor elke behandeling met gemiddeld 12% (P<.005). Het leverde 28% meer aardbeien op die groter dan 35 mm waren (P<.005).

Het verschil is het grootst bij 'bloeilampen' (24%), dan 4 uur verlenging (9%), en het kleinst voor 16 uur+ belichting FR (5%). Gemiddeld genomen had de verrood lichtbehandeling over beide rassen de hoogste fotosynthetische efficiëntie. De 4-uur verlengingsbehandeling had de laagste fotosynthetische efficiëntie.

Van metingen naar resultaten
Door de metingen van Gardin is duidelijk geworden dat de productiviteit per plant verschilt per type verlichting. Daardoor verschilt namelijk de kwaliteit en de grootte van de aardbeien.

De geoogste aardbeien werden gescheiden in twee groepen groter of kleiner dan 35mm. Het aandeel van de geoogste aardbeienopbrengst werd elke week in grammen bijgehouden. De 16 uurs FR-belichting zorgde voor de meeste fotosynthese. Dit type belichting scoort 27% hoger dan 'bloeilampen' en 12% hoger dan de 4 uur verlengingsbehandeling. Het aandeel aardbeien groter dan 35mm voor elke behandeling was respectievelijk 0,50, 0,40: en 0,48.

Tijdens de proef ondervonden de planten stress wat zorgde voor minder fotosynthese. Daardoor werd het aandeel aardbeien groter dan 35mm af terwijl het aandeel kleine aardbeien toenam. Tuinders kunnen door Gardin te gebruiken de fotosynthese van planten monitoren en de opbrengst van het gewas voorspellen. Daardoor kunnen ze aardbeien van een hogere kwaliteit telen.


Kwantum opbrengst van fotosynthese

De Plant Energy-monitor van Gardin meet of planten een tekort of overvloed aan licht hebben. Planten die een tekort aan licht hebben gebruiken de energie van het extra licht om suikers aan te maken. Het is onnodig als overtollig licht wordt verspild als warmte.

De 16 uurs FR-belichting is de meest lichtefficiënte en minst lichtverzadigde vorm voor beide rassen. De behandeling van 20 uur laat de laagste efficiëntie en de meeste lichtverzadiging zien, met een piek aan het einde van de dag na 16+ uur belichting. Dit is met name opvallend bij het ras Favori, die de hele dag lichtverzadigd is. Dat suggereert dat de verlenging van 4 uur bij weinig licht niet gunstig is voor de ontwikkeling van Favori. Dit is te zien in de 20 uurs belichting die het laagste aandeel aardbeien oplevert bij het aardbeienras Favori. De 20 uurs belichting levert het laagste aandeel aardbeien groter dan 35 mm op.

"Dankzij de sensoren van Gardin konden we de reactie van de plant zien voordat het gewas achteruitging. Ik kan zeker zien dat de sensoren worden gebruikt om de kwaliteit en opbrengst in belichte gewassen te verbeteren. Met name als het gaat om het efficiënter gebruik van het licht," vertelt Stijn Jochems, onderzoeker bij Delphy Improvement Centre.


Gemiddelde uurbalans van plantenergie

Betere teeltpraktijken stimuleren met plantgestuurd groeien
Dit onderzoek biedt inzicht in het verbeteren van belichting in aardbeienteelt. Tegelijk laat het onderzoek het gebruik van chlorofylfluorescentie om plantprestaties te kwantificeren in kassen zien. "De bevindingen onderstrepen het belang van een aanpak waarbij de plant centraal staat bij het telen in kassen. Met behulp van feedback van de plant kunnen telers de belichting en het klimaat in de kas aanpassen om de fotosynthese te verbeteren," vertelt Julian Godding, Lead Data Scientist bij Gardin.

Deze aanpak zorgt voor betere groeiomstandigheden en resulteert in grotere aardbeien. Gardin levert een betaalbaar systeem waarmee telers hun gewassen beter kunnen begrijpen en er adequaat op kunnen reageren.

Voor meer informatie:
Damiana Price, Hoofd Marketing
Gardin
d.price@gardin.co.uk
www.gardin.co.uk

Publicatiedatum: