Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Telers tonen veerkracht na overstromingen

Zware regenval in Kosovo zorgde ervoor dat vele rivieren buiten hun oevers traden, wat leidde tot uitgebreide overstromingen. De Food and Agri culture Organization bood tuinders hulp zodat ze hun teeltactiviteiten konden hervatten.

Vorig jaar nog had Živana Petronijević, een 54-jarige weduwe, een perceel van 2100 m2 gekocht in het nabijgelegen dorp Ibarska Slatina. Daar bouwde ze een kas van 150 m2 om aardbeien in te telen. De overstromingen van januari 2023, veroorzaakt door de overlopen Iber-rivier na zware regenval, verwoestten echter haar kas, waardoor haar harde werk verloren ging.

Živana hield moed en tijdens de late zomer en vroege herfst zocht zij samen met haar 24-jarige zoon Slavko naar wilde paddenstoelen en jeneverbes. En met succes, want met het geld wat ze verdienden bouwden ze hun kas opnieuw op en breidden deze ook uit. Dankzij ondersteuning van FAO kochten ze meststoffen en irrigatiemateriaal.

Vastbesloten om de schade te herstellen investeerden ze in twee extra kassen en hervatte hun aardbeienteelt.

Bron: FAO

Živana en Slavko werken stug door ondanks het gebrek aan machines en verzorgen hun land en hun 60 kippen. "Ik ben elke dag actief, maar in januari en februari, als het werk minder wordt, heb ik overal pijn," zegt Živana met een glimlach op haar gezicht. "Wanneer ik in de kas werk, dan voel ik geen pijn." Haar warme persoonlijkheid en gastvrije aard, in combinatie met haar motivatie voor het werk in de kas, is ze een symbool van kracht voor haar gemeenschap.

Živana ziet de beide kanten van de natuur in de overstromingen: één die zowel kan voeden als verwoesten. Živana wil nu haar kas uitbreiden en investeert in de toekomst. Met de hulp van de FAO-bonnen om hun levensonderhoud te hervatten, zijn beide tuinders hoopvoller over een welvarende toekomst.

In totaal hadden meer dan 900 tuinders in negen gemeenten schade aan hun kas en bezittingen door de overstromingen. Dankzij financiering van de Zwitserse Ontwikkelingscorporatie kon de FAO hulp bieden. In Kosovo houdt 98 procent van de tuinders zich bezig met teelt voor eigen gebruik. De overstromingen hadden dus ook directe gevolgen voor hun eigen voedselzekerheid.

Bron: FAO

Publicatiedatum: