Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Mindere maar langere internodia in belichte paprikateelt bij 21 graden etmaal

Een lagere etmaaltemperatuur van 21 graden zorgt voor minder maar langere internodia dan bij 24 graden. Dat blijkt uit een proef van Plant Lighting waarin gedurende vijf maanden twee paprikarassen zijn getoetst onder twee etmaaltemperaturen (21 en 24°C) en twee spectra.

Verrood gunstig voor stengelstrekking
In eerder proeven is aangetoond dat verrood gunstig is voor stengelstrekking en mogelijk ook voor de opbrengst van belichte paprika in de winter. In dit onderzoek dat tot stand gekomen is in samenwerking met het ministerie van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit en Glastuinbouw Nederland in het kader van het programma Kas als Energiebron is o.a. onderzocht hoe met zo min mogelijk verrood voldoende strekking van de internodia en voldoende productie gehaald kan worden.

Verval fotosynthesesnelheid
Bij belichting met PSS-waarde van 0.79 strekten de internodia meer dan bij een PSS-waarde van 0.84. PSS is een waarde voor het aandeel verrood in de belichting. Het ras Guintoli had in alle behandelingen langere internodia dan Alzamora. Het verval in fotosynthesesnelheid bij paprikateelt is lager bij 21°C. Dat komt door sluiting van de huidmondjes in bladeren 5 tot 7 internodia onder de kop van het gewas. Wel is er meer verdamping en trad er, mogelijk daardoor, minder bladchlorose op bij hogere etmaaltemperatuur.

Temperatuur geen effect op neusrot
Met meer verrood licht (PSS 0.79) is de opbrengst iets hoger. Temperatuur had geen consistent effect op opbrengst. Bij een lagere etmaaltemperatuur van 21°C is er veel minder neusrot dan bij de hogere temperatuur van 24°C. In de proef had 20% van vruchten enige mate van neusrot. Het lijkt erop dat een lagere temperatuur beter is, al had de mat tijdelijk een hoge EC.

Hogere temperatuur zorgt voor minder vruchtgewicht
Telen bij een lagere etmaaltemperatuur (21°C) lijkt zonder problemen te kunnen. De zorg dat een lage temperatuur te weinig strekking van de internodia geeft blijkt ongegrond. Bij een hogere temperatuur is het gemiddelde vruchtgewicht lager en het aantal geoogste vruchten hoger. Afhankelijk van het marktsegment zouden vruchten te zwaar kunnen worden bij de lagere etmaaltemperatuur. Het inzetten van extra verrood licht brengt investeringen en extra elektragebruik met zich mee. Bij moeizaam strekkende rassen kan dit de werkbaarheid verhogen, maar de extra kosten worden niet gecompenseerd door extra productie. Belichting met apart aanstuurbaard verrood is een aanvullende oplossing.

Bekijk hier het hele onderzoek van Plant Lighting voor Kas als Energiebron.

Publicatiedatum: