Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Tuinder teelt wasabi thuis met doe-het-zelf-systeem

"Wasabi is één van de duurste gewassen ter wereld omdat het ongeveer €274,26 euro per kg opbrengt. Deze prijs blijft waarschijnlijk stijgen omdat de vraag lijkt te groeien en het aanbod beperkt is," aldus Hwisoo Cha, een thuisteler en voormalig investeringsanalist uit Zuid-Korea.

Als oprichter van Wasabi Factory wil Hwisoo teeltmethoden voor wasabi standaardiseren voor vertical farms. Het langetermijndoel is om het bedrijf uit te breiden naar Japan, waar vooral duurdere producten worden geconsumeerd.

"De kans bestaat dat ik halverwege 2024 ongeveer 20 stuks kan telen met minimaal 60 gram wortelknollen. Zodra ik meer teeltervaring heb, ben ik van plan om de teeltomgeving en plantenvoeding te verbeteren. Daardoor kan ik verschillende smaken telen en de teelt maximaliseren. We zijn van plan om dit experiment te doen bij een teeltbedrijf dat nog niet commercieel opereert, waarschijnlijk tegen het einde van 2024 of het begin van 2025."

Nadat hij via zijn vorige baan in aanraking kwam met vertical farming, vond Hwisoo dat hij zijn groene vingers moest gebruiken. Daarom bouwde hij een 'testruimte' van 4,6 kubieke meter (1m x 2,3m x 2m). Zijn liefde voor wasabi dreef Hwisoo ertoe om te experimenteren met dit gewas.


Hwisoo Cha

Resultaten
Nadat hij in een paar dagen het ontwerp had getekend, werd de ruimte binnen twee weken ingericht. Het systeem bestaat uit twee rekken van 3 verdiepingen, met vier wasabiplanten op elke verdieping. De planten staan in een doe-het-zelf-aeroponisch systeem. Met airconditioning en verwarming kan Hwisoo een evenwichtig binnenklimaat voor de gewassen creëren.

Met ruimte voor 48 planten is Hwisoo begonnen met 24 wasabi planten, wat hij een prima startpunt vond. Daarnaast worden nog zeven wasabi planten in een pot gekweekt om de groeicyclus te vergelijken in een vergelijkbare omgeving.

Zoals de gepassioneerde teler uitlegt, staat bekend dat wasabi moeilijk te telen is en er lang over doet om te groeien. Gemiddeld heeft een plant 18 maanden nodig om volledig volwassen te worden, met stabiele temperaturen tussen 12-15 graden Celsius, zuurstofrijke en goed doorlatende grond, traditioneel gezien.

Voor Hwisoo is de eerste stap het leren hoe je wasabi binnen kunt telen en de bijbehorende processen. Het lijkt erop dat de wasabi planten de afgelopen twee maanden goed gedijen in de aeroponische opstelling.


Een close-up van de planten

Gezien de toenemende uitdagingen voor buitenlandse wasabi-telers, is het doel van Hwisoo om een vertical farm te bouwen. "Mijn proefopstelling laat al goede resultaten zien met een ideaal klimaat. De wasabi groeit vrij snel."

Zodra de eerste oogst binnen is, is Hwisoo van plan om zowel aan B2B- als B2C-markten te verkopen, omdat de vraag stijgt. "In Korea gebruiken veel mensen wasabi omdat het dagelijks gegeten wordt. Aan de B2B-kant hebben kleinere restaurants moeite om verse wasabi te vinden vanwege de hoge prijzen en het lage aanbod. Als ik wasabi tegen een redelijke en stabiele prijs aan deze restaurants zou kunnen verkopen, is er een win-winsituatie voor beide partijen."

Uitbreidingsplannen
Halverwege 2024 wil Hwisoo uitbreiden naar een nieuw pand met een teeltruimte van minimaal 330 vierkante meter. Als de vertical farm eenmaal volledig in bedrijf is, verwacht hij meer dan 25.000 ~ 30.000 stuks wasabi-wortelstokken te kunnen telen. Dat komt neer op ongeveer 1.750 kilo wasabi-wortelstokken per jaar. Volgens zijn berekeningen betekent dit een potentiële verkoop van meer dan €479.500.

Na twee tot drie jaar geteeld te hebben in pre-commerciële vertical farms, wil Hwisoo twee (of meer) vertical farms van ongeveer 1650 vierkante meter opzetten. Ook het opzetten van een faciliteit voor de teelt van zaadgoed van wasabi staat op de planning. Op de langere termijn wil hij de wasabi (producten) en de systemen naar Japan exporteren om het bedrijf verder uit te breiden.

Hwisoo is van plan om ook andere gewassen te gaan telen, zoals verse kruiden of tropisch fruit, zodra het telen van wasabi lukt. "Deze twee gewassen zijn vaak te duur en er zijn veel zakelijke mogelijkheden om ze tegen een redelijke prijs te telen."

Voor meer informatie:
Hwisoo Cha, Oprichter
Wasabi Factory
chahs0616@naver.com

Publicatiedatum: