Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
Ontwikkelingen in vertical farming in 2023:

Minder automatisering en talloze nieuwe projecten in vertical farming

Sinds begin 2022 heeft de vertical farmsector te kampen gehad met verschillende uitdagingen. Wat waren de trends en successen in 2023?

Tweede generatie telers
Het lijkt erop dat tweede generatie telers hebben geleerd van de fouten van grotere teeltbedrijven. Daardoor minimaliseren ze de risico's die hun voorgangers tegenkwamen effectief. De enige haalbare oplossing is om bedrijfsmodellen te veranderen of te versterken door verkoopkanalen te diversifiëren en ofwel B2B- of B2C-markten te betreden om het risico te spreiden. Dit is echter makkelijker gezegd dan gedaan, aangezien B2C-ondernemingen mogelijk meer investeringen in marketing, logistiek, productdiversificatie, enz. vereisen. En dat brengt een prijskaartje met zich mee.

De primaire focus in vertical farming blijft liggen op sla, kruiden en microgreens. Zou dit kunnen zijn omdat deze gewassen 'makkelijker' succesvol te telen zijn in vergelijking met vruchtgroentegewassen? Bovendien maakt het telen ervan op schaal het makkelijker om langetermijncontracten met retailers te sluiten.


Judy en John Cari, oprichters van AllWell Greens

Controlled Environment Agriculture (CEA) en retail
Met veel retailers in regio's zoals Scandinavië en Noord-Amerika, zijn er verschillende nieuwe deals gesloten met vertical farms. Dit is het gevolg van de toenemende uitdagingen waarmee vollegrondtelers te maken hebben vanwege klimaatverandering. Daarom kampten veel retailers gedurende het jaar met lege schappen. Toch hebben zij er in andere delen van Europa verschillende partnerschappen ontstaan voor gemengde salades, kruiden en microgreens. Dat betekent dat er vraag is naar deze producten.

Indoortelers in kassen en vertical farms, moeten de problemen in de toekomst aanpakken. Dit gaat niet voor niets. De vraag ontstaat of consumenten bereid zijn om meer te betalen voor een krop sla of tomaten wanneer deze het hele jaar door beschikbaar zijn? Dit is een dilemma waar retailers mee te maken zullen krijgen.


Producten van Growup FARM klaar voor B2B klanten

Gewastrends
Met name in vertical farming zijn er veranderingen waargenomen in de markt wat betreft verscheidenheid van gewassen. Vertical farming wordt nog steeds veel gebruikt voor het telen van jonge planten, maar blijkt een groeiend aandachtspunt te zijn voor Europese en Noord-Amerikaanse telers. De reden voor deze verschuiving is dat vertical farming soms als te duur wordt beschouwd voor de teelt van een compleet gewas.

De term 'risiconemend' past bij de Canadese en Amerikaanse vertical farming omdat ze voortdurend de teeltgrenzen verleggen.
Aardbeien blijven aandachtspunt voor retailers, partnerschappen en onderzoeksprojecten die het afgelopen jaar zijn geïntroduceerd. De vraag rijst: waarom zijn Noord-Amerikanen zo geneigd tot dit zogenaamde 'cash crop'? Misschien kunnen indoorprijzen importprijzen overtreffen door consistentie, kwaliteit en een langere houdbaarheid.

Champignons blijven in trek wanneer koks en consumenten 'gewone' en zeldzame rassen van dit product willen gebruiken. Er zijn investeringen binnengekomen voor nieuwe faciliteiten, vleesvervangers en verwerkte producten. Zowel kleine als grote champignontelers zien een toenemende interesse in hun producten.


Vertical farm van Vaxa in IJsland

Wereldwijde nieuwe projecten
Zuidoost-Azië heeft de weg gebaand voor nieuwe projecten die in 2024 of het volgende jaar gerealiseerd moeten worden. Sommige van deze projecten zijn geïntegreerd met winkelcentra, woongebouwen of uitbreidingsplannen van bestaande bedrijven. Het Midden-Oosten heeft vervolgens stappen gezet en grote faciliteiten gebouwd om de nationale voedselzekerheid te verbeteren.

In Noord-Amerika en Europa zijn verschillende financieringen beschikbaar gesteld om vruchtgewassen zoals aardbeien in vertical farming en hernieuwbare energiebronnen te onderzoeken.


De nieuwste vertical farm van Leafood en YesHealth Group in Litouwen

Upgrade of downgrade?
Een trend is dat men technologieën of technieken herbeoordeelt die binnen vertical farms wordt gebruikt. Telers zijn zich gaan realiseren dat niet elke innovatie een toegevoegde waarde is. Sommige kunnen tot last zijn als het gaat om de operationele kosten (OpEx).
Op basis van hun grootte hebben sommige telers robots en 'AI'-sensoren verwijderd.

In hoeverre men een vertical farm automatiseert blijft voortdurende onderwerp van discussie. Sommige telers zijn ervan overtuigd dat gedeeltelijk automatisering van verpakkings- en oogstmachines voor verbetering zorgen. Anderen beweren dat kwaliteit het beste gewaarborgd wordt door menselijk handarbeid. Deze handelscontrole is de laatste controle voordat gewassen op de borden van consumenten terecht komen. Het blijft afwachten wat er in 2024 gebeurt in de vertical farmsector.

Publicatiedatum: