Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Ook Finland wil viskwekerij en groententeelt combineren

In de Finse provincie Österbotten worden plannen gemaakt voor viskwekerijen in combinatie met groententeelt. In Finland wordt 80 procent van de vis geïmporteerd, terwijl er juist grote behoefte is aan lokale vis. Omdat de kweek van vis op open water sterk gereguleerd is vanwege de gevolgen voor het milieu, lijkt de enige mogelijkheid grote hoeveelheden vis niet op zee, maar op land te kweken.

Duurzamer, maar duurder

Het voordeel van viskwekerijen op land is dat ze geen onnodig afval in de oceaan dumpen. “Wel wordt het veel duurder om de vis te kweken. Geen van de Finse viskwekerijen die op land gevestigd zijn, is op dit moment winstgevend,” vertelt Guy Svanbäck van de Vissersbond van Österbotten. Daarentegen heeft onderzoeksinstituut Luke een innovatieprogramma ontworpen dat hiervoor een oplossing kan bieden. “Het kan een optie zijn om op kleine schaal de viskweek te combineren met groententeelt.”

Jonas Harald werkt aan verschillende projecten voor business incubator Dynamo en denkt na over een meer duurzame vorm van viskwekerij. Harald is van mening dat bedrijven in grotere mate circulaire productiemodellen zullen moeten hanteren, waarbij ze de reeds beschikbare energie, afval, water, warmte en voeding opnieuw benutten. “De combinatie met groententeelt is bijzonder effectief als je kijkt naar het gebruik van water, voeding en energie. Maar dat vergt wel een grote investering. Daarom is het moeilijk goed te kunnen concurreren, bijvoorbeeld met de Noorse zalmkwekerijen,” vertelt hij.

Goede ervaringen in Zweden

In een oud abattoir in het centrum van Göteborg runt het Zweedse bedrijf Statsjord al vier jaar een gecombineerde vis- en groentenkwekerij. Directeur Niklas Wennberg merkt dat de belangstelling voor deze teeltmethode toeneemt. “We verkopen alles wat we produceren voor hoge prijzen aan de beste restaurants,” vertelt hij. “We kweken twee ton vis, die een grote hoeveelheid ammoniak produceert. Omdat de gewassen geen ammoniak opnemen, hebben we speciale bassins aangelegd waar het ammoniakwater wordt omgezet in nitraat, wat wel voeding biedt voor de gewassen. Op die manier zorgen die twee ton vis voor de voeding van twintig ton groenten. Een ideaal circulair systeem.”

Volgens Jonas Harald is een dergelijke opzet ook mogelijk in Österbotten. “We hebben hier genoeg lege kassen en lege landbouw opstallen. Het lijkt me in elk geval de moeite waard om te onderzoeken of zoiets hier haalbaar is. Misschien eerst voor de lokale of regionale markt om wat ervaring op te doen.”

Bron: svenska.yle.fi

Publicatiedatum:

Gerelateerde artikelen → Zie meer