Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
steeds meer beschermde teelt

Eerste Duitse aardbeien dankzij nieuwe rassen al sinds maart in de handel

Ondanks een wisselvallige aprilmaand kunnen consumenten in Duitsland vanaf begin mei weer rekenen op verse aardbeien uit de tunnelteelt. De eerste kleine volumes van het rode fruit uit deze teeltmethode werden vanaf week 16 geoogst door leden van Landgard in het westen van Duitsland.

"De oogstvolumes namen daarna geleidelijk toe, ook al maakte april zijn reputatie waar wat het weer betreft. Dankzij het vliesdoek hebben de gewassen de nachtvorst van de laatste week echter zonder grote schade overleefd. Vanaf week 18 kunnen we de handel nu voorzien van de eerste vroege aardbeienrassen die in folietunnels zijn geteeld. In de kas zijn we het seizoen kort voor Pasen begonnen dankzij nieuwe rassen die we dit jaar voor de tweede keer samen met teeltbedrijven testen. Dit maakt ons een van de eerste exclusieve verkopers op de Duitse markt", zegt Arthur Heinze, Hoofd Fruitverkoop bij Landgard Obst & Gemüse.

"Grotere aantallen uit de glastuinbouw zijn sinds half april op de markt. Vanaf begin mei worden deze over de hele linie aangevuld met de eerste aardbeien uit de tunnelteelt. Afhankelijk van het weer verwachten we dat het aardbeienseizoen in het westen van Duitsland ongeveer twee weken later zal beginnen", vervolgt Heinze.

Op voorwaarde dat er geen verdere grillige weersomstandigheden optreden, hoopt teler Alexander Bernartz op goede volumes en kwaliteit in het aardbeienseizoen van 2024.
De 51-jarige is de vierde generatie van het familiebedrijf en teelt samen met zijn team vroege en middelvroege aardbeienrassen in tunnels op ongeveer 20 hectare in het Rijnland. 1,5 hectare wordt vervroegd met behulp van restwarmte van de eigen biogasinstallatie. Late aardbeirassen worden ook buiten geteeld op twee hectare.

"Over het algemeen waren de groeicondities voor de gewassen die in augustus 2023 zijn geplant de afgelopen maanden goed", zegt Alexander Bernartz. "Door de warme herfst konden de aardbeiplanten zich gelijkmatig ontwikkelen. En we hebben ook net de koude temperaturen bereikt die de verschillende rassen elk jaar nodig hebben. We hadden dus een goede start in de lente en konden de eerste rijpe aardbeien van onze vroege rassen ongeveer een week eerder in de tunnel plukken dan vorig jaar dankzij de hoge gemiddelde temperaturen."

Trend richting beschermde teelt
In totaal telen de leden van de telerscoöperatie in het westen op ongeveer 190 hectare Duitse aardbeien in de kas, in tunnels met bodemcultuur, tunnels met stellages en in de vollegrond. De trend gaat duidelijk richting beschermde teelt. De arbeidsomstandigheden voor oogstmedewerkers worden daardoor net zo verbeterd als de planning en volumeregulering in de teeltbedrijven. Gelijkmatigere groeiomstandigheden zonder hagel of zware regenval verhogen bovendien aanzienlijk de productkwaliteit. Dit gaat echter gepaard met hogere kosten. Aardbeien behoren al tot de arbeidsintensieve gewassen, zoals Alexander Bernartz bevestigt. "Stijgende minimumlonen versterken deze ontwikkeling verder. Wij telen al 20 jaar aardbeien in tunnels op ons bedrijf. Tot 2022 was dat financieel altijd haalbaar voor ons. Sindsdien is het moeilijk, zodat we de ontwikkelingen moeten afwachten en elk jaar opnieuw moeten beoordelen of teelt ook verder loont."

Als vermarktende telerscoöperatie zet Landgard zich in om samen met zijn leden en handelspartners voor alle partijen haalbare oplossingen te vinden. De populariteit van de Duitse aardbeien is in elk geval groot, zoals Arthur Heinze benadrukt: "Omdat de retail steeds meer nadruk legt op regionaliteit, is de vraag naar Duitse aardbeien de afgelopen jaren gestaag toegenomen. Het is ook duidelijk, vers geoogst zijn ze gewoon het lekkerst."

Voor meer informatie:
www.landgard.de

Publicatiedatum: