





Abonneren
Vacatures
"Tweetende tuinders"
Top 5 - gisteren
- "Als de gasprijs richting de euro blijft hangen, zullen er kosten doorberekend moeten worden in de keten"
- Vuil LED-armatuur in handomdraai schoon met speciaal schoonmaakdoekje
- In de kas bij WPK zijn hygiëne maar zeker ook belichting 'een grote uitdaging'
- Oishii aardbeien voor $2 per stuk
- Hans Sonneveld aan de slag bij Ridder
Top 5 - afgelopen week
Top 5 - afgelopen maand
- Crisisupdate: Gasprijs verder gezakt, Rusland sluit nieuw land af van gas
- Codema failliet: "Het lijkt erop dat Codema harder geraakt is dan vergelijkbare bedrijven”
- Crisisupdate: Geen compensatie gasprijs, geen Rusland, geen biomassa
- Codema Systems Group bv failliet
- Westland Energy B.V. failliet verklaard
Weer

Ontwikkeling automatische determinatie gele lijmvallen
Drie afstuderende toegepaste HAS-biologiestudenten werken aan een onderzoek naar ‘innovatieve biomonitoring’ binnen het project ‘Weet wat er leeft’. Zij zoeken komkommer-, chrysanten-, potorchidee- en rozenbedrijven waar zij een aantal lijmvallen kunnen ophangen. Foto’s van de volle lijmvallen gebruiken…

Geen bestrijdingsbeestjes in de koelkast meer bij Mariken
Mariken Schenkeveld heeft een zaak in natuurlijke plaagbestrijding en adviseert kwekers en bedrijven onder meer over de inzet van lieveheerstbeestjes om bladluizen te…

Tussen 23 mei en 3 juni komt NVWA met helikopter of drone op inspectie
De Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) gaat van 23 mei tot 3 juni door het hele land controles naar de juiste toepassing van gewasbeschermingsmiddelen uitvoeren. Voor deze inspecties zal gebruik worden gemaakt van drones en een helikopter. De NVWA vindt het belangrijk dat telers zich beter aan…

"Verantwoord naar een groener schema"
Bij aardbeienkwekerij Thwan van Gennip in Lierop maakt het biologische middel Serenade al zes jaar onderdeel uit van het spuitschema tegen Botrytis en meeldauw. "We weten ondertussen redelijk goed wat het middel kan en hoe je het moet inzetten voor een optimaal resultaat’’, zegt bedrijfsleider teelt Jos…

Programmaraad KijK akkoord met onderzoek verspreiding en resistentie bladluizen
Diverse telers hebben recent melding gemaakt van een nieuw soort bladluis in hun kas. Deze bladluis is mogelijk resistent tegen de huidige toegepaste gewasbeschermingsmiddelen. Onduidelijk is in welke mate deze luis voorkomt in de Nederlandse kassen. Gezien de grote bladluisdruk op de bedrijven is het…

Combinatie van stoffen gevaarlijker voor gezondheid? Onderzoekt toont van niet
Vanuit de politiek en samenleving worden regelmatig zorgen geuit over het gezondheidseffect van combinaties van stoffen. Hoe kijkt het Ctgb hier tegenaan? Ingrid Becks,…
Ingrid Becks, Ctgb:
"Verborgen gewasbeschermingsclaims biostimulanten zijn geen goede ontwikkeling"
Gewasbeschermingsbedrijven ontwikkelen steeds meer groene middelen. “Die trend zien wij als toelatingsinstantie ook: er is een duidelijke vergroening van de…

Vrijwillige intrekking Belgische vergunning insecticide met toelating in vruchtgroenten en aardbei
De vergunning voor parallelhandel van het gewasbeschermingsmiddel PROVERMEC (1328P/P – 18,5 g/l abamectine) wordt ingetrokken op vraag van de vergunningshouder. De…

Phytofar wordt Belplant, Sylvain Moissonnier nieuwe voorzitter
Op 12 mei 2022 vond de Algemene Vergadering van Phytofar plaats. Daarin werd de nieuwe naam van de Belgische sectorfederatie van de gewasbeschermingsmiddelenindustrie…
2011-2020
In deze vijf EU-lidstaten daalde de verkoop van gewasbeschermingsmiddelen niet
In 2020 werd er 346.000 ton aan gewasbeschermingsmiddelen verkocht in de Europese Unie. Tussen 2011 en 2020 bleef de verkoop relatief stabiel, zo laat statistiekdienst…

12 mei eerste Internationale Dag van de Plantengezondheid
Vandaag vindt de eerste Internationale Dag van de Plantengezondheid (IDPH, International day of plant health) plaats. Een dag om iedereen bewust te maken van de wijze waarop de bescherming van de gezondheid van planten kan bijdragen tot het beëindigen van honger, het terugdringen van armoede, het…

Biobest neemt PATS-camera’s op in assortiment
Dankzij een alliantie met technologiebedrijf PATS is het portfolio IPM-oplossingen van Biobest een scoutinginstrument rijker. Vanaf 16 mei kunnen telers profiteren van PATS-C, een systeem dat realtime vliegende plaaginsecten zoals motten signaleert in de kas. Deze data maken een vroegtijdige en meer…

Hoe betrouwbaar zijn toelatingsstudies?
Een vraag die weleens gesteld wordt is: Hoe betrouwbaar zijn de studies die de toelatingsaanvragers indienen? Zij hebben immers deze studies gefinancierd en stellen zelf de…

Protocol virusdetectie in zaden komkommerachtigen verbeterd
Naktuinbouw heeft het ELISA-protocol voor de detectie van CGMMV en SqMV in zaden van komkommerachtigen verbeterd. Met het verbeterde protocol is de interpretatie makkelijker. Uitslagen zijn daardoor sneller beschikbaar. ELISA is een serologische methode om de aanwezigheid van virussen vast te stellen. In…
Ecofarm reinigt kassen met ozon
Preventieve ontsmetting van kassen, water en irrigatiesystemen is een praktijk die het Italiaanse Ecofarm Storti sinds enkele jaren met steeds meer succes toepast in Italië en Europa. Bij een traditioneel beheer van de preventieve milieuhygiëne van de kassen kunnen de reinigings- en ontsmettingskosten variëren van €1.000,- per hectare…

Voer nu roofmijten bij, zodat ze straks trips te lijf kunnen gaan
De zomer komt er weer aan. Een seizoen waarin de tripsdruk kan stijgen, vertelt Koen Merkus, IPM & Pollination Specialist bij Biobest. Roofmijten van Biobest kunnen deze plaag goed aanpakken, mits de populatie voldoende groot is. Dat vraagt om wat voorbereiding, vervolgt de adviseur. “Door bij te voeren…

Dit viel op bij het Ronde Tafelgesprek over gewasbescherming
Op 12 januari 2022 hield de Vaste Tweede Kamercommissie Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit een rondetafelgesprek over gezonde gewassen en een gezonde bodem. Kamerleden…

Wegwerpmicrosensoren voor efficiënte plaagdetectie in kassen
"Onze telers willen graag meer gegevens gebruiken en integreren in hun besluitvorming, maar traditionele sensoren zijn vaak een probleem gebleken; ze kunnen duur zijn en…

Nieuwe feromonenlijn SemeonPro werkt langer én lokt mannelijke en vrouwelijke insecten
De inzet van chemische gewasbescherming in de land- en tuinbouw is de laatste jaren steeds verder beperkt. Groene middelen zijn in opmars. Die middelen vragen om een andere manier van denken bij toepassing. Zo is het cruciaal de middelen op het juiste moment toe te passen. Een goede signalerings- en…

Special Gewasbescherming van start
Er zijn verschillende dingen die roet in een teelt kunnen gooien, en een daarvan is een schimmel. Daarnaast spelen ook insecten en virussen telers parten. Gewasbescherming is daarom een thema dat eigenlijk altijd actueel is, maar met het oog op de lente en de zomer, waarin de omstandigheden voor de…