Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
Pieter Maarleveld, GS1 Nederland:

“Onze standaarden als basis, betrouwbare data-uitwisseling en blijven innoveren”

"Terwijl de een net klaar is met het terugblikken op het voorgaande jaar, heeft de ander al grootste plannen uitgewerkt voor 2019. Wat staat ons te wachten in 2019? Na een succesvol 2018 hebben we ambitieuze plannen voor 2019”, aldus Pieter Maarleveld, directeur GS1 Nederland.

Pieter Maarleveld: “Het gaat dan om onze internationale standaarden als basis, de toekomst van data-uitwisseling én om de uitwisseling van accurate en betrouwbare (product)data te kunnen blijven garanderen. En natuurlijk blijven we innoveren om voor de bedrijven toekomstbestendig te blijven.“

Van 2018 naar 2019: De duurzame plannen van GS1
Datakwaliteit is niet sexy, wel keihard nodig. DatakwaliTijd 2.0 had onze grootste aandacht in 2018. En die inzet heeft zich beloond. De kwaliteit van artikelgegevens in de levensmiddelen en drogisterij is enorm verbeterd en met deze werkwijze zal dit ook duurzaam zijn.

Maarleveld: “Bedrijven beseffen nu donders goed wat de gevolgen zijn van een slechte datakwaliteit en wat de opbrengsten kunnen zijn van goede data. Data en een goede kwaliteit zijn ook gewoon zaken die onderhouden moeten worden. Op je auto voer je ook de APK uit en laat je de onderhoudsbeurten uitvoeren, juist om ervoor te zorgen dat de auto een langere levensduur heeft. Dit moet je ook doen met je data.”

Datakwaliteit is niet sexy, wel keihard nodig
Ook in de andere sectoren was de focus gericht op het kunnen uitwisselen van accurate betrouwbare productdata in datapools. In de doe-het-zelf, tuin en dier hebben veel leveranciers zich aangesloten op GS1 Data Source en door de samenwerking met GS1 Belgilux is dit meteen internationaal geborgd.

In de mode zijn de testen met GS1 Fashion Base zo positief verlopen dat we in 2019 dit in de hele sector gaan uitrollen. En de inzet van RFID wint terrein in de mode.

“Een hele andere dynamiek is er in de gezondheidszorg. Daar is de hele sector druk bezig om te voldoen aan allerlei (internationale) wetgeving en onze standaarden kunnen daarbij helpen!”

Ook in 2019: betrouwbare data, betrouwbare data, betrouwbare data
“Om toekomstbestendig te zijn, moeten we een betrouwbare partij zijn voor data-uitwisseling. Dit doen we door proactief de datakwaliteit in alle sectoren te monitoren. En we moeten meer mogelijkheden voor het rapporteren en de analyse van data bieden. Om dit te realiseren, kijken we naar de mogelijkheden voor het verbeteren van het uitwisselen van data, naar andere mogelijkheden voor data validatie en het verbeteren van de intelligentie voor geavanceerde feedback en analyses,” aldus Maarleveld.

Kortom, slimme systemen bouwen voor de klant. Vanuit een IT-technisch perspectief betekent dit dat we alle onderliggende systemen goed met elkaar verbinden. Ook moeten we nieuwe slimme systemen bouwen om aan de datakwaliteitsvraag te kunnen blijven voldoen. Denk hierbij bijvoorbeeld aan het verbeteren van de interface om een gebruikersvriendelijk invoerproces te bieden. We bouwen nog meer intelligentie in het systeem zodat leveranciers meer geholpen worden om hun data in 1x goed in te voeren.

Slimme systemen bouwen voor de klant
“Dit alles is een flinke uitdaging. Maar vanzelfsprekend staat het ontzorgen van de klanten hierbij centraal. Via MijnGS1 kunnen we onze klanten gepersonaliseerd bedienen en de mogelijkheden breiden we steeds verder uit. Zo kunnen er nu contractuele zaken geregeld worden en hebben klanten inzicht in hun datakwaliteit. Maar zo meteen kunnen we ze persoonlijk berichten sturen en attenderen op belangrijke zaken.“

De basis is onze standaarden én blijven innoveren
Wereldwijd, in Europa maar ook in Nederland zijn er in de loop der tijd land- en sectorspecifieke standaarden ontstaan. Ook aanstaand jaar hebben we de ambitie om de standaarden nog verder af stemmen met onze Europese en zelfs wereldwijde collega’s, zodat onze Nederlandse klanten probleemloos internationaal data kunnen uitwisselen.

Ook nieuwe dingen staan er in 2019 op stapel:
- ‘Event’ data (locatie, houdbaarheidsdatum, serienummer) in toegankelijke registers is belangrijk om traceerbaarheid makkelijker mogelijk te maken. Hiervoor moeten we de nodige stappen zetten.
- In mei 2020 treedt er een nieuwe Europese wetgeving in werking waarmee de illegale handel van tabakswaren aan banden moet worden gelegd. GS1 wordt als enig voorbeeld genoemd als leverancier van unieke identificatie.
- GS1 heeft recent een standaard opgeleverd die het mogelijk maakt om op basis van het GS1 barcode op de juiste productpagina van de merkfabrikant uit te komen: GS1 Digital Link.

Voor meer informatie:
GS1 Nederland
Amsterdamseweg 206
1182 HL Amstelveen
+31(0)20 5113 820
info@gs1.nl  
www.gs1.nl  

Publicatiedatum: