Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
Bruno Vila, directeur van Paysans de Rougeline:

"Het doel is om het percentage residuvrije producten de komende jaren verder te laten stijgen"

Het was alweer twee jaar geleden dat de Paysans de Rougeline voor het laatst praktisch geen residuen van beschermingsmiddelen ontwikkelde via het Nouveaux Champs-collectief. Het Nouveaux Champs-collectief brengt op dit moment meer dan 44 bedrijven in Frankrijk samen voor een veelbelovende toekomst: "Een van de grootste zorgen van de Fransen is het probleem rondom fytosanitaire behandelingen die toegepast worden in de AGF-sector. Met het creëren van een reeks producten zonder residu van bestrijdingsmiddelen wordt dus voldaan aan de verwachtingen van consumenten, die zich zorgen maken over mogelijke sporen van bestrijdingsmiddelen in de groenten en fruit," legt Bruno Vila, directeur van Paysans de Rougeline, uit.

Behalve zo iets aan de bezorgdheid te doen, is dit alternatief volgens Bruno heel interessant en slechts 20 tot 40% duurder dan standaardproducten. En dat, terwijl biologische producten op de markt meestal 2 tot 3 keer duurder zijn. "Een derde agro-ecologische oplossing, die duurzame landbouw en biologische landbouw combineert. Met behulp van onze methode zullen heel wat groenten en fruit geproduceerd worden en in 2019 in de schappen liggen.

Volgens Bruno zijn de producten die vrijwel volledig vrij zijn van bestrijdingsmiddelen 15 tot 20% van alle producten van Rougeline. Het doel is om dit percentage de komende jaren te laten stijgen.

De Franse trostomaat onderscheidt zich van geïmporteerde varianten op basis van kwaliteit
“De situatie sinds begin/medio december is best goed voor de trostomaat met prijzen van ongeveer 2 tot 2,80 euro/kg. Vanuit commercieel oogpunt verliep de periode goed, maar we zitten nog steeds op vrij kleine volumes van tussen de 150 tot 200 ton trossen per week. Over het algemeen hebben we in deze winterperiode geen groot gewicht op de markt. Hoewel er nog steeds concurrentie is met Spaanse producten, hebben we daar niet echt last van, omdat we een product hebben van een betere kwaliteit dan elke geïmporteerde variant.”

Een verschil in kwaliteit dat volgens Bruno verklaard kan worden door het feit dat Rougeline – in tegenstelling tot Spaanse of Marokkaanse telers – werkt met verwarmde kassen. Hierdoor kunnen trostomaten zich homogeen ontwikkelen. "Bij ronde tomaten is de concurrentie door de lagere invoerprijzen en de veel lagere kosten dan de onze echter veel groter."

Op weg naar een geleidelijke verzadiging van de markt?
“We komen uit een lastig seizoen met enkele momenten waarop de prijzen heel erg gedaald zijn, vooral van half juli tot eind augustus. Ook heeft het weer tot enkele problemen geleid: de oogst was begin mei lager en een hittegolf in augustus had hetzelfde resultaat. Wat de prijzen en het rendement betreft, was in 2018 sprake van een behoorlijke daling. 2018 was voor basisproducten als ronde en clustertomaten dus een bijzonder slecht jaar.

De situatie was beter voor segmentatieproducten als klein fruit en oude variëteiten, die voor Rougeline vrij representatief zijn. "We kunnen niet voorspellen hoe een seizoen zal verlopen. Dat hangt onder meer af van de weersomstandigheden maar ook van de situatie in Rusland en Groot-Brittannië. Bovendien investeren noordelijke landen als België en Nederland steeds meer in verlichting, waardoor ze in de winter, op hetzelfde moment als Spanje of Marokko, kunnen blijven produceren. Hierdoor zien we een toename van de vroege volumes en zullen de importperioden elkaar steeds meer gaan overlappen. De markt kan daarom soms overbelast raken. Dit baart ons zorgen, omdat al deze ontwikkelingen leiden tot een verdere verzadiging van de markt," concludeert Bruno Vila.

Voor meer informatie:
Bruno Vila
Les Paysans de Rougeline
541 Avenue de Rome, Grand Saint-Charles, BP 85042, 66030 Perpignan Cedex
Telefoonnummer: +33 (0) 468 37 39 39
bruno.vila@coopsud.com 
www.rougeline.com 

Publicatiedatum: