Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
Ledlicht geeft algen nog meer voedingswaarde blijkt uit een van de onderzoeken

Ondersteuning voor start-ups in de aquacultuursector

In het Europese project Aquavlan2 wordt onderzoek gedaan naar aquacultuur. Aquacultuurondernemers krijgen daarbij ondersteuning om businessmodellen uit te werken. Sinds de start van het project kregen zeventien bedrijven al een duwtje in de rug. Uit een van de onderzoeken kwam naar voren dat de teelt van microalgen rendabeler gemaakt kan worden via ledlampen en een nieuwe nutriëntenoplossing.

Het Europese project geeft ondernemers via een uniek vouchersysteem de mogelijkheid om gratis expertise of diensten in te huren bij de uitwerking van hun businessmodel. Drie vouchers zijn ondertussen afgerond. Naast ledlampen bij microalgen, toonden  ander onderzoek al aan dat insecten en eendenkroos potentieel hebben in een aquaponic systeem. Een tweede onderzoek toonde aan dat er minder sterfte is bij marine vislarven dankzij de optimalisatie van rotiferenkweek. 

Steeds meer ondernemers en investeerders hebben nood aan kennis om succesvol te zijn in de groeiende aquacultuursector. De Vlaamse en Nederlandse projectpartners van Aquavlan2 helpen ondernemers om wetenschappelijke kennis over de kweek van verschillende soorten vis om te zetten in concrete toepassingen. 

Nieuwe nutriëntenoplossing en ledverlichting voor de algenteelt
Microalgen zijn een belangrijk element in de aquatische voedselketen, en dus van groot belang voor de ontwikkeling van de aquacultuursector in Nederland en Vlaanderen. Er zijn nog veel uitdagingen bij een rendabele teelt. AquaMarine BV is een startende onderneming die diatomeeën of eencellige algen wil kweken voor de aquacultuur- en foodsector. De HZ University Of Applied Sciences heeft samen met het Instituut voor Landbouw-, Visserij- en Voedingsonderzoek gezocht naar de optimale teeltomstandigheden voor twee diatomeeënsoorten. De focus lag op de verhoging van de biomassa en de kwaliteit van de algen door middel van optimale lichtomstandigheden en media. 

Via praktijkonderzoek ging HZ University of Applied Sciences na wat de invloed is van verschillende kweekmedia op de productiviteit van diatomeeën. Ook het effect van speciaal aangepaste ledverlichting op zowel de productiviteit als het vet- en aminozuurgehalte van de microalgen werd onderzocht. De resultaten zijn positief. Door het juiste kweekmedium toe te passen kan de biomassa tot de helft verhogen. En dankzij de specifiek afgestemde ledverlichting stegen de vet- en aminozuurgehaltes van de algen. Dit betekent een verhoging van de voedingswaarde van de algen. AquaMarine BV zal de resultaten uit dit voucheronderzoek gebruiken om het teeltsysteem verder vorm te geven en een business case uit te werken. 

Insecten en eendenkroos als voedsel in een aquaponic systeem
Smart Farmers is een Gents bedrijf dat installaties bouwt voor de circulaire teelt van vissen en groenten. In de zeecontainers van hun Urban Smart Farm kweken de ondernemers kruiden, groenten, vissen en schaaldieren. In 2019 schalen ze op naar een circulaire stadsboerderij van 2.000 m². Het Gentse bedrijf zocht naar mogelijkheden om zwarte soldaatvliegen, meelwormen en eendenkroos te gebruiken bij de teelt van tilapia, reuzengarnaal en forel in een aquaponic systeem.

Inagro voerde een literatuurstudie uit om na te gaan op welke plantaardige reststromen insecten of eendenkroos gekweekt kunnen worden, en of die op hun beurt opgewaardeerd kunnen worden tot visvoeder.

Uit de verzamelde info blijkt dat dat gedeeltelijk mogelijk is. Zo kunnen zwarte soldatenvliegen gekweekt worden op een combinatie van reststromen, maar moeilijk op groente alleen. Meelwormen groeien niet op natte reststromen. Ze hebben wel potentieel als voeder voor forellen. Eendenkroos blijkt goed te groeien op restwater van de viskwekerij en kan aan tilapia gevoederd worden. Omdat de resultaten uit de verschillende studies niet altijd gelijklopend zijn, is het moeilijk een algemene conclusie te vormen. Het succes van het systeem is sterk afhankelijk van de reststroom, de insecten- en vissoort.

Laatste voucherkeuringsronde 
Aquacultuurondernemers die een antwoord zoeken op hun bedrijfsspecifieke vraag kunnen nog altijd een voucheraanvraag indienen. De laatste voucherkeuringsronde vindt plaats in begin maart 2019. De vragen die opgelost worden met zo’n voucher moeten wel aansluiten bij de onderzoeksthema’s van het project. Geïnteresseerden kunnen contact opnemen met projectleider Stefan Teerlinck via stefan.teerlinck@inagro.be voor meer details. 

Bron: Inagro

Publicatiedatum: