Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
Robert den Ouden, Rodeno Agri Products

"Hoge prijzen knolselderij drukken export"

Tholen - Er gaat nog niet veel knolselderij richting kartrekker Oost-Europa. De opbrengsten vallen tegen en dat maakt de knolselderij duur, vertelt Robert den Ouden van Rodeno Agri Products. "80 tot 90 procent is geoogst, maar de kilo's zijn er niet. Omdat de prijzen momenteel hoog zijn, blijft de verkoop achter op andere jaren."

De lage opbrengsten werden niet verwacht. De droge zomer heeft de prognoses die aan het begin van het plantseizoen gemaakt werden danig in de war gestuurd. "Het areaal is ten opzichte van 2017 gelijk gebleven. Toen hadden we een gigantisch grote opbrengst, nu werd ook een goede oogst verwacht. Ten opzichte van vorig jaar is er wel 50% minder en gemiddeld genomen is naar schatting 25% minder knolselderij dan andere jaren beschikbaar." Nog een verschil met vorig jaar: toen waren er vooral grove knollen, nu zijn het over het algemeen kleintjes. Robert: "Grove knollen zijn er weinig en daar is nu juist vraag naar. Vorig jaar was er juist vraag naar de kleine maten."

Ook in andere Europese landen valt de opbrengst van knolselderij tegen maar er zijn nog weinig exportbewegingen. "Het prijsniveau ligt gemiddeld veel hoger dan anders. Daardoor is Oost-Europa is nog niet aan de markt, Polen en Roemeniƫ verzilveren hun oogst op dit moment. Er gaat wel product naar Scandinaviƫ, de Verenigde Staten en Canada, en in mindere getale naar Duitsland, Frankrijk en Italiƫ."

Er zijn telers die wat nerveus van de situatie worden. "Het grootste deel van de knolselderij is al gerooid en opgeslagen omdat er vorst werd voorspeld. De vorst is echter uitgebleven, de temperaturen liggen de laatste tijd juist veel hoger dan gemiddeld. Dat is ongunstig voor de knolselderij die staat opgeslagen in luchtgekoelde loodsen. Er zijn telers die daarom willen verkopen en dat legt iets druk op de prijs. Afland knolselderij zit, zolang het niet vriest, niet in de weg. Die knollen zijn over het algemeen nog te klein en telers hopen dat daar nog wat meer kilo's aangroeien."

Voor de lange bewaring ziet het er voorlopig goed uit. "Het hangt er natuurlijk wel van af. Alleen knolselderij van het juiste ras en geteeld op kleigrond kun je onder optimale koelomstandigheden tot juni/ juli goed houden. De prijsvorming is op dit moment goed, maar moet wel doorzetten om de kleine oogst rendabel te maken."

Voor meer informatie
Rodeno Agri Products
Robert den Ouden
Oude Rijksweg 47
4472 AE 's-Heer-Hendrikskinderen
T: +31(0)6 531 90 100
info@rodeno.nl
www.rodeno.nl