Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
Stijgende consumptie

„Monniksbaard steeds populairder in de gastronomie“

Tijdens de wintermaanden c.q. in de periode voor kerst stijgt de vraag naar groentenspecialiteiten. Ook monniksbaard of Barba di frate wordt steeds populairder in de koude tijd van het jaar. Passend bij talrijke gerechten en momenteel in grote hoeveelheden beschikbaar, is het product voornamelijk bij (top-)gastronomen gewild, weet Valerio Petracca van de gelijknamige groothandel uit het Zwitserse Pieterlen.

De Zwitserse groothandel neemt monniksbaard direct uit de Noord-Italiaanse regio Veneto af, het hoofdteeltgebied van het product. Het gaat volgens Valerio om een klassiek winterproduct: „We hebben 2-3 weken geleden de eerste leveringen ontvangen. Normaal gesproken loopt het seizoen afhankelijk van de beschikbaarheid tot februari-maart.“

Valerio Petracca toont twee Italiaanse winterculturen uit het veelzijdige assortiment: links de Broccolo Fiolaro di Creazzo en rechts de monniksbaard.

Verpakte monniksbaard
Qua prijs blijft monniksbaard grotendeels stabiel: „We zijn de verkoop begonnen met kiloprijzen rond de 7-8 euro. Momenteel ligt de prijs tussen de 4 en 5 euro per kilo.“ De leverancier verwacht bovendien dat de verkoop de komende weken duidelijk omhoog gaat. „Rond kerst is de afzet tot wel 50 procent groter.“

Volgens Valerio neemt de belangstelling in het unieke product toe. De vraag wordt ieder jaar groter. Hoewel monniksbaard deels ook in de supermarkt belandt, zijn het overwegend (top)-gastronomen die het product in hun assortiment opnemen. „Daarom leveren we sinds afgelopen jaar ook verpakte monniksbaard zonder wortels in eenheden van telkens 4x300 gram. Zo kan men het product praktisch en met minder afval gebruiken. Voor de rest leveren we het product gebundeld in dozen van 5 kilogram.“

Twee seizoensspecialiteiten uit het teeltgebied Veneto: monniksbaard (links) en Broccolo Fiolaro di Creazzo 

Groentenspecialiteiten
Monniksbaard is bij verre niet de enige specialiteit die momenteel bij de firma Petracca binnenkomt. Ook Cima di rappa en catalogna behoren tot de seizoenshardlopers. Een ander product dat het bedrijf momenteel uit teeltgebied Veneto afneemt, is Fioglaro di creazzo. In tegenstelling tot de voorgenoemde groentensoorten gaat het hierbij om een absolute rariteit, die zich nog in de Zwitserse handel moet vestigen: „Deze soort bieden we sinds circa 4-5 jaar aan en is het beste met de gangbare broccoli te vergelijken, maar dan met dunnere bladeren. Het seizoen van dit product loopt zo te zeggen parallel aan het monniksbaardseizoen“, zegt Valerio afsluitend.

50-jarig jubileum
De firma Petracca Sàrl specialiseert zich op de handel in exclusieve groenten- en fruitspecialiteiten. Dit jaar vierde het familiebedrijf uit Pieterlen haar gouden jubileum: momenteel beschikt men over nevenvestigingen in Italië (op de groothandel van Milaan) en in Turkije, waardoor men in staat is de gemengde clientèle zo snel mogelijk van hoogwaardige producten uit ieder teeltgebied te voorzien.

De moderne voertuigvloot van de firma Petracca

Verdere informatie:
Petracca Sàrl
Moosstr. 11
2542 Pieterlen
Tel. +41 32 376 00 30
info@petracca.ch 
www.petracca.ch 

Publicatiedatum: