Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Fleurige feestdagen met eetbare rozen

Tholen - Een luxe kerstdiner met een bloemige touch of feestelijk toasten op het nieuwe jaar met een fleurig glas champagne. Rozenkwekers Rodewijk zetten met hun eetbare rozen ‘Rosalicious’ vol in op de feestdagen.

Restaurants, bakkers en cateraars
“Het grootste verschil zit ‘m niet in de teelt, maar in de afzet”, vertelt Marius Rodewijk. “Bij iedere rozensoort is de teelt anders. Dat we nu de rozen zelf gaan verhandelen is nieuw.” AGF-handelaren vind je tenslotte niet bij de klok van de bloemenveiling en dat is precies waar ze zich op richten. “Onze afzet moet met name via het foodkanaal gaan. We zien met name kansen voor de betere restaurants, bakkers en cateraars. Een kleiner deel wordt geleverd via de reguliere bloemenhandel. Van de handelaren die we benaderd hebben, kregen enthousiaste reacties. We zijn nu bezig met een grote klant in Spanje en verder staan er verschillende lijntjes uit bij groothandels en toeleveranciers in binnen- en buitenland.”

Goede timing
Marius teelt met zijn broers Frank en Gerard Vendela rozen op totaal 4,5 hectare in Valkenburg (ZH) en Roelofarendsveen. Op die laatste locatie werd in januari ruimte vrijgemaakt voor een proefaanplant. “We hebben 10 soorten getest: van elk 30 à 40 plantjes. De meest succesvolle soorten hebben we vanaf oktober in productie gezet op 1000 m2, zodat we in december kunnen oogsten.” Goede timing, zo in de kerstmaand, vinden de AGF-handelaren bij wie de teler langsging.

Niche product
Via Nederlandse exporteurs moeten de rozen ook hun weg vinden naar het buitenland. “Het is een echt niche product. Als er een paar doosjes met een vracht mee kunnen, is dat tenslotte veel efficiënter dan wanneer we de export zelf doen.” Een niche product zal het blijven, verwacht Marius. “Natuurlijk hopen we dat product aanslaat en dat we in de toekomst meer kunnen planten, maar het zal de teelt van Vendela niet zomaar vervangen.”

Vijf kleuren
Rosalicious is een product van de Deense rozenveredelaar Roses Forever. Via kweker zijn de eetbare rozen jaarrond verkrijgbaar in vijf kleuren: rood, geel, wit, roze en oranje gevlamd. De rozen worden geleverd in een handzame verpakking. “De rozen zijn zo veredeld dat ze minder gevoelig zijn voor ziekten en plagen. Daarnaast werken we in de kas met biologische bestrijders, zodat consumptie helemaal veilig is.”

Voor meer informatie:

Marius Rodewijk
Rosalicious
info@rosalicious.eu
www.rosalicious.eu