Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
Ralph Coenen, Vitacress Real:

"Volop kansen in de kruidensector, ook voor teelt op water"

Tholen - De kruidenmarkt is nog altijd aan het opmars bezig. Toch zit er wel verschuiving in de markt. Bieslook is nog steeds groeiende maar moet aandeel afstaan aan andere soorten zoals citroentijm. Kruidenspecialist Vitacress Real, aanbieder van gesneden- en potkruiden, probeert door conceptontwikkeling en informatieverstrekking de consument te bewegen tot het gebruik van kruiden.

Het jonge kruidenbedrijf Vitacress Real is in vijf jaar al drie keer verhuisd als gevolg van de grote groei die ze hebben doorgemaakt. Het bedrijf is sterk gericht op de retail en de foodservice. “We bieden 21 verschillende soorten kruiden aan. Zowel gesneden kruiden als in pot”, vertelt Ralph Coenen in september. “50% is eigen teelt en 50% van de kruiden wordt op contract geteeld. Potkruiden worden het hele jaar door in Nederland geteeld. De gesneden kruiden worden naast Nederland onder andere ook in Duitsland, Frankrijk, Italië, Portugal, Engeland en Spanje geteeld. We werken zoveel mogelijk met eigen ondernemers. Zo kunnen we de kwaliteit van de producten garanderen.”

Kruidenmixen
Dat kruiden hip zijn, bewijst de vraag naar kruiden wel. De vraag is nog steeds stijgende en kruiden lijken alleen maar populairder te worden. Ondanks de grote vraag zijn er nog steeds consumenten die niet koken met verse kruiden. “Niet alle consumenten weten hoe ze kruiden in gerechten moeten verwerken en daarom proberen we de consument te bewegen om kruiden te gaan gebruiken. Door het gebruik van receptenkaartjes met informatie kunnen we de consument wat kennis bijbrengen. Hiernaast hebben we ook kruidenmixen in het assortiment die de consument actief stimuleert om kruiden te gebruiken. Voorbeelden van die mixen zijn: een kruidenbotermix, wilde stoofmix en eiersalademix”, vertelt Ralph.

Natuurlijke smaakmakers
“Kruiden waar we de laatste tijd de meeste groei in hebben gezien, zijn citroentijm en zeekraal. Zeekraal is niet per definitie een kruid, maar wordt tot de natuurlijke smaakmakers gerekend. De groei van de citroentijm is te danken aan citrus-achtige geur en de smaak die frisser is als de gewone tijm”, vertelt Coenen. “Een kruid wat de afgelopen jaren wat aandeel heeft moeten afstaan, is bieslook. Het totale volume is nog steeds erg hoog en het is nog steeds één van de meest gangbare kruiden. Bieslook is een kruid wat al helemaal is ingeburgerd en zal nu wat plaats moeten maken voor andere soorten in opkomst.”

Volgens de managing director is het verschil in kruidenconsumptie per land vrij groot. “Als je Nederland vergelijkt met Duitsland zie je best grote verschillen. Nederland gebruikt een breder gamma aan kruiden en ook de kennis van kruiden is in Nederland groter dan in Duitsland. Het is natuurlijk vanzelfsprekend dat landen verschillen in het kruidengebruik”, vertelt Ralph. “We zijn bezig om samen met de retail opnieuw naar het kruidenschap te kijken. We willen het de consument makkelijk maken om kruiden te kiezen, maar we willen door middel van het schap ook kennis overdragen.”

Big Data
Om zo goed mogelijk op een veranderde markt in te spelen en om de processen goed op elkaar aan laten sluiten, is Vitacress Real aan een ontwikkeling bezig richting Big Data. “We proberen de processen zo goed mogelijk aan elkaar te knopen. Door data te koppelen, willen we nieuwe inzichten krijgen in zaken waar we ons op moeten focussen”, aldus Ralph. Ook in teelt op water liggen kansen voor de kruidensector. “Op dit moment telen we in het Verenigd Koninkrijk basilicum op water. Kruiden zijn geen makkelijke producten om te telen. De houdbaarheid van de producten is elke keer weer een uitdaging, omdat het veelal gevoelige producten zijn. Daarom zijn we continu bezig om te kijken hoe we de teelttechnieken kunnen verbeteren. We hebben daarom ook proefopstellingen staan in een gesloten omgeving. Zeker wanneer energie makkelijk kan worden opgeslagen, zal dat door teeltmethoden een stuk interessanter worden dan nu.”

“De vraag naar biologische kruiden is vrij stabiel. De potkruiden bieden we zowel biologisch als conventioneel aan, maar we hebben het gevoel dat thema’s als duurzaamheid en Planet Proof de vraag naar biologisch beïnvloedt. Een groot thema in de kruidensector is het gebruik van plastic en de verwerking van afval. Het zou mij niet verbazen dat het thema biologisch breder getrokken gaat worden naar duurzaam telen”, besluit Ralph. 

Dit enigszins aangepaste artikel verscheen eerder in editie 9, 32e jaargang van Primeur. Zie hiervoor www.agfprimeur.nl.  

Voor meer informatie:
Vitacress Real
www.vitacressreal.com 

Ralph Coenen
ralph.coenen@vitacressreal.nl