Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
Deskundigen en producenten in gesprek over recycling en de verpakkingswet

Mens en natuur beschermen per verpakkingswet

Op 9 november nodigde verpakkingsdeskundige Lorentzen & Sievers referenten van het Federaal Bureau voor Milieu, Fraunhofer IVV, DSD Grüner Punkt en recycler REMONDIS uit in Hamburg voor een informatieve bijeenkomst. Vertegenwoordigers uit alle niveaus van de fruitverkoop spraken over de onderwerpen recycling en de verpakkingswet.

Volgens het Federaal Bureau voor Milieu is uit een onderzoek gebleken dat 80 tot 85% van het zeeafval in Europa uit kunststof bestaat. Circa 50% van het afval dat aan Europese stranden wordt gevonden bestaat uit kunststof wegwerpproducten, waarvan 86% uit sigarettenfilters, levensmiddelverpakkingen, flesjes en zakjes, plastic bekertjes en bestek, luchtballonnen en ballonhouders, wattenstaafjes en hygiëneartikelen en folie van chips en snoep. Een nieuwe verpakkingswet en Europese strategieën moeten de belasting van het milieu in de toekomst zo goed mogelijk zien te voorkomen.

Firma Lorentzen & Sievers was ook op de Expose aanwezig - de Europese vakbeurs voor asperges en bessen. Hier toont Claudia Schuh de duurzame verpakkingsnoviteiten van het bedrijf.

Recycle mogelijkheden 
Eén van de doelen van de nieuwe verpakkingswet is de verhoging van het recyclingpercentage. Dr. Frank Welle van Fraunhofer IVV in Freising gaf tijdens de bijeenkomst informatie over de wettelijke voorschriften ter garantie van de levensmiddelveiligheid bij de inzet van gerecycled materiaal. Wanneer dit gerecycled materiaal in direct contact komt met levensmiddelen, moet het voldoen aan strenge eisen van de EFSA, der Europese instantie voor levensmiddelveiligheid.

Inzet van gerecycled materiaal 
Klassieke groenten- en fruitschaaltjes uit kunststof bestaan overwegend uit PET en worden reeds nu al tot wel 95% uit gerecycled materiaal geproduceerd. Volgens dr. Welle zijn PET-flessen bijzonder geschikt als grondstofbron hiervoor. Deze kunnen tot nu toe echter nog niet teruggebracht worden in de kringloop van deze verpakkingen. 

Om de strenge regels van de EFSA te ontwijken, produceren veel producenten folieverpakkingen met gerecycled materiaal achter een functionele barrière van bijvoorbeeld aluminium of laminaten. 

Gerhard Kotschik van het Federaal Bureau voor Milieu: „Ondanks het afnemende gewicht van verpakkingen is er een continue stijging van verpakkingsafval. Daarom is het belangrijk om onnodige verpakkingen te vermijden en de benodigde verpakkingen tot een minimumafmeting te reduceren. Verpakkingen zouden daarbij indien mogelijk recyclebaar moeten zijn.“

Hoogwaardig materiaal
Bij Remondis in Hamburg worden uit PET-flessen weer nieuwe PET-flakes als hoogwaardig materiaal voor levensmiddelverpakkingen geproduceerd. Typische eindproducten voor R-PET zijn folie (bijvoorbeeld voor groenten- en fruitschaaltjes), vezels (bijvoorbeeld voor voertuigen), preforms (flessen) en verpakkingsband. In z'n totaliteit is de Europese R-PET-markt volgens Philip Asbach van Remondis alleen al in de jaren 2010 tot 2016 met meer dan 30% gegroeid. In de afgelopen twee jaar heeft deze ontwikkeling zich nogmaals voortgezet, hierdoor is gerecycled materiaal schaarser geworden en dit resulteert in prijsstijgingen.

Dr. Frank Welle van Fraunhofer IVV (l): „PET-schaaltjes voor groenten en fruit zijn eigenlijk een ideale toepassing voor gerecycled materiaal. Desondanks moeten de verpakkingen aan de strenge EFSA-criteria voldoen." Ook Philip Asbach van REMONDIS PET-Recycling GmbH (r) heeft een duidelijke boodschap: „De PCR-markten (met name PET) veranderen in de nabije toekomst. Daarom moeten alle bedrijven die bij de waardeketen betrokken zijn zinvol samenwerken. Alleen zo kunnen de gestelde doelen bereikt worden.“

Het door de EU besloten verbod op enkele kunststof wegwerpproducten en de verplichting van alle EU-landen om tot in het jaar 2025 PET-flessen gescheiden in te zamelen en voor minstens 90% te recyclen, zal de opbouw van statiegeldsystemen in heel Europa tot gevolg hebben. Hierdoor zal het tot een groter PET-recyclingspercentage komen.

Verdere informatie:
Lorentzen & Sievers GmbH
Immenhacken 3, 24558 Henstedt-Ulzburg
Tel.: +49 4193 98 0 99-27
Fax: +49 4193 98 0 99-98
e-mail: info@lorentzen-sievers.de 
Internet: www.lorentzen-sievers.de 

Publicatiedatum: