Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Overzicht wereldmarkt aardbeien

Regen en koel weer beperken de beschikbare volumes in grote delen van Zuid-Europa en de Verenigde Staten. In combinatie met een aantrekkende vraag resulteert dat in krapte op de markt en oplopende prijzen. In Californië wordt de oogst geplaagd door regen, waardoor het plukken onderbroken moet worden en er geen stabiele aanvoer is. Met een aflopend seizoen in Florida en Mexico resulteert dat in krapte. In Italië is het koele weer verantwoordelijk voor een beperkt volume en prijzen die oplopen tot 10 euro per kilo. Het Spaans seizoen kenmerkt zich door regen, bewolking en lage temperaturen. Die weersfenomenen beperken de oogst en drijft de prijzen op. Ook in Duitsland hebben de prijzen, zeker voorafgaand aan de paasdagen, de weg omhoog gevonden. Het Israëlisch seizoen sluit in de komende maanden, maar er worden nog goede volumes gewacht.

Israël sluit seizoen met grote volumes
Het seizoen loopt op haar einde, maar toch verwachten telers grote volumes in de komende maand. Als het weer het toe laat komen de laatste aardbeien tegen juni op de markt. De milde winter dit jaar droeg bij aan een grote opbrengst, wat resulteerde in hogere ramingen. Een periode van warm weer kan leiden tot een snel einde van het seizoen.

De grote aanvoer gaat hand in hand met relatief lage prijzen voor dit moment in het seizoen. In de supermarkten kosten de aardbeien tussen de 2 en 3 euro per kilo. Die prijzen zijn vergelijkbaar met vorig jaar, maar liggen onder het gemiddelde over de afgelopen 5 en 10 jaar.

Met een gemiddelde consumptie per hoofd van de bevolking die hoger ligt dan in andere OESO-landen zit het met de vraag ook wel goed. De grote vraag in combinatie met een kort groeiseizoen maakt import noodzakelijk in bepaalde delen van het jaar. Telers en de autoriteiten werken samen om het seizoen te verlengen en de opbrengst te verhogen.

De meeste aardbeien worden in tunnels of kassen geteeld, waarbij een langzame verschuiving naar de kasteelt te zien is. Uit onderzoeken blijkt dat de beste opbrengsten in de grootste teeltgebieden gerealiseerd worden door stellingenteelt in kassen. Deze methode geeft een betere kwaliteit en een hogere opbrengst, wat cruciaal is voor de lucratieve, maar beperkte export van de zomerkoninkjes.

Vroeg in het seizoen is export mogelijk naar onder andere het Verenigd Koninkrijk, omdat de Britse markt in die periode maar beperkte aanvoer uit andere landen heeft. In de beste exportjaren wordt tot 1.000 ton geëxporteerd, vrijwel alle aardbeien zijn bestemd voor de Britse supermarkten. Met een specifieke doelgroep onder de Britten kunnen hoge prijzen gevraagd worden die voldoende zijn om de transportkosten te dekken.



VS: grote vraag eerste aardbeien Californië
Het regenachtige weer in Californië is voelbaar in de aardbeienmarkt. Een teler vertelt dat de regen tot verliezen en minimale aanvoer leidde. In de regio Watsonville proberen telers de oogst weer op te pakken, maar met de regen die nog altijd in de verwachting staat, is het onzeker of de oogst weer kan beginnen. In de regio Oxnard komt de oogst wel weer op gang na het slechte weer, maar ook daar wordt weer regen verwacht. Met kleine hoeveelheden neerslag wordt er wel geoogst, maar als er te veel regen valt, wordt de oogst gestaakt. Ook in Santa Maria worden de eerste zomerkoninkjes geoogst. Het zal nog wel enkele weken duren voordat er grote volumes uit die regio beschikbaar zijn, voorspelt een teler.

De regen heeft ook gevolgen voor de logistiek. Door de neerslag wordt de actieradius voor transport van het fruit beperkt. Handelaren spelen daar op in door het fruit over niet al te grote afstanden te vervoeren. De vraag naar de aardbeien is goed. "Er is meer vraag dan aanbod op dit moment, omdat er districten zijn die het seizoen afsluiten, Mexico en Florida, en ze niet de kwaliteit hebben om aan de retail te leveren" vertelt een handelaar. Door het kleinere volume nieuwe oogst in Californië is de vraag groter dan de aanvoer. Het resultaat van al deze ontwikkelingen is terug te zien in de prijzen, die hoger liggen. De telers in Californië wachten af en proberen te voorkomen dat er straks een overschot ontstaat.

Koel weer, regen en bewolking kenmerken Spaans seizoen
Na enkele seizoen op rij waarin het areaal krom, stijgt het aardbeienareaal dit jaar met 9 tot 10%. De daling was het gevolg van telers in Huelva die hun teelt diversifieerden naar ander zachtfruit. Overvloedige regen, bewolkte dagen en lage temperaturen kenmerken het huidige seizoen. Door deze weersomstandigheden is het volume aanzienlijk gekrompen met gemiddeld 20% tot nu toe ten opzichte van het voorgaande seizoen. Veel telers moesten een deel van de oogst vernietigen door problemen met botrytis, als gevolg van de hoge luchtvochtigheid in de kassen. De lage temperatuur beschermde de aardbeien tegen meer schade.

Niet verwonderlijk liggen de prijzen hoger dan vorig jaar. De telers geven aan minder concurrentie uit andere landen te ervaren door het slechte weer in heel Zuid-Europa, vooral Italië en Frankrijk. Naar verwachting begint het seizoen in de Noord-Europese landen dit jaar later. Daardoor kunnen Spaanse telers hun exportseizoen naar deze markten verlengen voordat de markten omslaan naar eigen producten. Het weer in Huelva is verbeterd, maar de weersverwachting spreekt nog altijd over regen in de komende weken.

Met betrekking tot de rassen concurreren de Noord-Amerikaanse en Spaanse programma's om hun positie in Huelva. Samen zijn deze rassen te vinden op 70% van het areaal. Het Amerikaanse ras Fortuna is nog altijd het meest geplante ras. In twee jaar heeft het ras Rociera, ontwikkeld in een Spaans programma, de tweede positie in de markt weten te veroveren. Het ras heeft een aandeel van bijna 20% van de totale markt

Italië: hoge prijzen door krappe aanvoer
Het areaal bleef stabiel op 3.600 hectare. Basilicata en Campania zijn de grootste productiegebieden. In Campania hadden telers de planten beschermd tegen de vorst in februari maar desondanks is volgens een handelaar pakweg 30% van de productie verloren gegaan. Eind maart begon de oogst van de vroege aardbeien. Telers op Sardinië zien het seizoen positief tegemoet, zeker nu de aanvoer uit Spanje lager uitvalt. Dat biedt kansen voor deze telers. Het seizoen op het eiland begon in december en duurt tot juni. Begin april start de oogst van de vollegrondsaardbeien. Ondanks het koele weer is de vraag goed, wat resulteert in een hogere prijs. Naar verwachting zal de vraag nog enkele dagen hoog blijven. In de eerste week van april liep de prijs op tot 10 euro per kilo op de groothandelsmarkt. Aan het begin van het seizoen in februari lag de prijs op 2,50 per kilo. Als de productie oploopt door het warmere weer, zullen de prijzen weer dalen.

De export richt zich vooral op de Europese markt, vooral Duitsland, Oostenrijk en Zwitserland zijn grote afnemers. Voor de import zijn het ook de Europese landen die de Italiaanse markt vullen. Spanje, Duitsland en Frankrijk zijn de belangrijkste partners.

Frankrijk: Vooral langwerpige variëteiten beschikbaar
Volgens een grote speler op de Franse markt die vrijwel alleen kasaardbeien teelt, is er nog niet heel veel vraag naar aardbeien. Dit komt doordat het weer niet meezit: het Franse zonnetje is nog niet echt doorgebroken, en consumenten hebben nog geen zin in aardbeien. Wel wordt de markt ondersteund door eerder gemaakte afspraken.

Het aanbod is flink vertraagd, maar vanuit Zuidwest-Frankrijk komen nu goede volumes. Dit geldt vooral voor langwerpige variëteiten zoals de Gariguette en de Ciflorette. De ronde aardbeien zijn nog niet echt op gang gekomen. De buitentemperatuur en de luchtvochtigheid schommelen nogal, en hier zijn de aardbeien erg gevoelig voor. De kwaliteit is hierdoor gemiddeld.

Duitse prijs schiet omhoog door trage aanvoer
Ook in de Duitse aardbeienhandel zijn de gevolgen van de koude temperaturen in Zuid-Europa duidelijk te merken. In combinatie met de grote vraag in aanloop naar Pasen schoten de prijzen de voorbije weken behoorlijk in de hoogte. Dit gold niet alleen voor Spaanse en Italiaanse aardbeien, maar evengoed voor de Hollandse kasaardbei die momenteel vooral op de Duitse groothandelsmarkten wordt verhandeld. Prijzen tussen de 4 en 5 euro per 500 gram (groothandelsprijs) waren de voorbije dagen dan ook geen uitzondering.

Momenteel zijn er enkele interessante verschuivingen gaande in de Duitse handel. De Calinda-variëteit wint in rap tempo terrein en wordt eveneens in Zwitserland en Oostenrijk in grote volumes geïmporteerd. Op het gebied van de kasaardbei stijgt het aandeel van de rassen Clery en Sonata. Duurzame en milieuvriendelijke verpakkingen zijn in de Duitse aardbeienhandel nauwelijks nog weg te denken: kartonnen doosjes en houten kisten zijn momenteel de norm.

Australië zelfvoorzienend
Uit onlangs gepresenteerde statistieken blijkt dat aardbeien de hoogste waarde (506,6 mln. dollar productiewaarde, 555,8 mln. dollar groothandelswaarde) vertegenwoordigden in het jaar tot juni 2017. Er werd 91.083 ton aardbeien geoogst, waarvan 13% aan de industrie geleverd werd. Het volume steeg met 26% en de waarde met 33%. Queensland is het belangrijkste teeltgebied, goed voor 37.799 ton of 41% van het totale volume. De export blijft stijgen en kwam voor 2016/2017 uit op 3.881 ton. Singapore was met een aandeel van 24% de grootste afnemer. Voor het eerst in recente jaren werden er geen aardbeien geïmporteerd. Hoewel er een jaarrond teelt mogelijk is, met oogsten in het zuiden en noorden.

Nederland: Uitbreiding glasteelt
Spaanse aardbeien liggen in de eerste maanden van het jaar in de schappen. Afhankelijk van het weer gaat de Spaanse aanvoer in België en Nederland door tot april of mei., In de Nederlandse glasteelt zijn opnieuw enkele bedrijfsuitbreidingen geweest. Vorig jaar daalde het aantal Nederlandse aardbeienkopers licht en daalde de aankoop per koper. De consumentenprijs van aardbeien laat de afgelopen jaren een lichte stijging zien en lag in 2017 gemiddeld op 5 euro per kilo.