Groententeler Vitfrisch in overstapfase van winter en vorig jaar

In april genoeg vruchtgroenten verwacht om in vraag te kunnen voorzien

De aanvoer van lokale kool en vollegrondsgroenten wordt vanwege de stijgende temperaturen minder kritiek. Veel groententelers maken zich klaar voor het kasgroenten seizoen. Verkoopcoöperatie Vitfrisch is ook aan het overstappen. Binnen twee weken verwacht het de eerste vruchtgroenten uit regionale kassen op de markt te brengen. Eerst moeten echter de laatste partijen van het winterseizoen nog verkocht worden.

Evenals alle groenten distributeurs heeft Vitfrisch eG een moeilijk vollegrondsseizoen achter de rug. Het seizoen voor kolen was desastreus met een enorme overproductie aan het begin van de winter. "Voorraden regionale rode en witte kool zijn ruim en blijven de prijzen naar beneden drijven. Er is nog geen herstel in zicht," aldus managing director Christian Pielken. "Bovendien hebben partnerbedrijven in Zuid-Europa het moeilijk gehad met kwaliteitsproblemen en tekorten in de afgelopen weken. Alleen boerenkool was een positieve uitzondering. De Duitse teelt is geoogst en daarom zijn we overgestapt op Spaanse, Franse en Italiaanse producten. Ondanks dat er hier en daar nog wel wat paarskleurig blad gevonden werd, reageert savooiekool niet zo sterk op de kou als bloemkool en broccoli. Het gevolg daarvan is dat vraag en aanbod goed op elkaar aansluiten en de prijzen normaal zijn."Dhr Pielken toont een doos met 6 savooiekolen

Vruchtgroenten 
Met dat de temperaturen geleidelijk aan dalen, richt ook de consument zijn aandacht meer op typische voorjaarsproducten. Binnenkort zullen regionale kasgroententelers uit eigen tuinen gaan aanbieden. Pielken: "Op dit moment krijgen we vooral oogst uit Spanje, maar in twee tot drie weken zal dat overgaan en zullen we de eerste eigen tomaten en komkommers op de markt brengen. De komkommers worden begin april verwacht." Mini-groenten zoals snack tomaatjes en komkommers zijn tegenwoordig goed geplaatst in de retail. Pielken: "De Duitse komkommerteelt heeft zich de laatste jaren wat gestabiliseerd. De teelt bevindt zich vooral in de Benelux. Het groeipotentieel is echter aanwezig in Duitsland en wordt ook herkend door teeltbedrijven. In de tomatensector is er een trend richting meer aromatische cocktailproducten met een hoog brix-gehalte zoals de Lyterno." Een vergelijkbare tendens bestaat voor vollegrondsgroenten waar gekleurde variëteiten zoals paarse bloemkool en gepunte rode kool langzamerhand de overhand nemen. "Telers en handelaren proberen altijd nieuwe of gekleurde variëteiten in verschillende maten op de markt te brengen om de wel eens wat vastzittende markt voor vollegrondsgroenten wat interessanter te maken voor consumenten."


Voor meer informatie:
Vitfrisch eG
Location Soest
Sassendorfer Weg 19
59494 Soest
Tel.: 02 92 1 / 893 - 110
Fax: 02 92 1 / 893 - 260
E-Mail: info@vitfrisch.de
Web: www.vitfrisch.de

Publicatiedatum :
Auteur:
©


print   

Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


© GroentenNieuws.nl 2018