Demomiddag belichte teelt van Rijk Zwaan

Krachtige rassen presteren goed onder hybride verlichting

Tholen - Het Trial Center Tomato van Rijk Zwaan in Kwintsheul is uitgebreid met 3.500 m2 belichte tomatenteelt. In deze afdeling worden er rassen getest onder belichting. Boven het gewas hangt er 146 umol Son-T toplight en tussen het gewas 75 umol led interlight. Donderdag 8 maart was de demomiddag.


Maarten van der Leede en Ben Zwinkels

Alle segmenten waren vertegenwoordigd. We stellen een paar rassen aan u voor.


 
Maarten van der Leede doet ons graag uit de doeken wat de voordelen zijn van Trovanzo. Trovanzo is een grove trostomaat en gooit hoge ogen binnen dit segment. Vorig jaar is dit ras op de markt gebracht onder de naam 72-762 RZ. Vorige week heeft het de naam Trovanzo gekregen. De eerste 10 hectare wordt nu commercieel geteeld. Maarten: "De productie is vergelijkbaar met de huidige standaard. Dus dat is een goed begin. Het grote voordeel van Trovanzo is dat deze tomaat ook nog eens een mooie rode kleur heeft. Het ziet er daardoor aantrekkelijk uit." Ten opzichte van het standaard ras gaat Trovanzo al eerder in productie. En dat is belangrijk, zeker in de belichte teelt.

 
Jos Exsel uit Strijbeek en Harry Augustijn praten weer eens gezellig bij


 
De rassen die in kleurenmix in het snacksegment zitten, hebben verschillende kleuren. Dit segment ontwikkelt zich verder door. En dat is ook nodig. De consument kent de mixen inmiddels al wel, maar heeft het nog niet omarmd. Johan Solleveld van Rijk Zwaan: "Er is nog veel te doen in dit segment. Wij vinden dat een andere kleur een andere belofte over smaak doet. Oftewel: de kleur moet passen bij de smaak. Hier ligt nog een taak voor ons als veredelaar."

 
Johan Solleveld met een bezoekster van Bakker Barendrecht


 
In het tros cherry segment draait het allemaal om smaak. De 72-008 RZ heeft dat. Ben Zwinkels: "Bovendien heeft dit ras een goede uitstraling qua uniformiteit en kleur. Die zijn dik in orde. Nu staat 72-008 RZ nog in de proeven. We verwachten volgend jaar de eerste hectares commercieel te kunnen wegzetten."

 
De presentatieruimte was weer passend aangekleed

Afspraak maken
Wie niet in de gelegenheid was om te komen en wel interesse heeft om de proeven te beoordelen, kan een afspraak maken met zijn Rijk Zwaan-adviseur of een mail sturen naar rijkzwaannederland@rijkzwaan.nl.

Voor meer informatie:
Rijk Zwaan Nederland B.V.
www.rijkzwaan.nl
rijkzwaannederland@rijkzwaan.nl
+31 174 53 23 00

Ben Zwinkels
b.zwinkels@rijkzwaan.nl
0653 – 298 994


Publicatiedatum :
Auteur:
©


print   

Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


© GroentenNieuws.nl 2018