Kas ontsmetten … “Een gewaarschuwd mens telt voor drie”

Tholen - Gert-Jan van Hattem van Sproeibedrijf Van Hattem zit gebogen over een stapel papieren in zijn bedrijf aan de Bovendijk in Rotterdam. Gert-Jan:"We krijgen steeds vaak ingewikkelde opdrachten binnen. Het belang van schone kas wordt steeds duidelijker. Telers willen preventief de ellende voor zijn. Een gewaarschuwd mens telt niet voor twee, maar voor drie." Dus … het moet allemaal zo schoon mogelijk.Schoon
De mannen van Sproeibedrijf Van Hattem maken de kas van binnenuit schoon. Ze werken van boven naar beneden, zodat alle verontreiniging wordt weggespoeld. Als het dek gespoten wordt met het zelfde middel als het de gevels, worden de gevels direct meegenomen. Als dat gedaan is, worden de teeltgoten gereinigd. Na het reiniging start de ontsmettingsfase. Gert-Jan:"Ontsmetting is een ruim begrip. Je kunt het heel intensief doen." De klanten kiezen voor het ontsmettingsmiddel. Veelal wordt er met chloor ontsmet. Chloor werkt en is het goedkoopst. Er wordt meestal een oplossing tussen 1,2% en 1,5% gebruikt. Nadat de kas gereinigd en ontsmet is, worden de schermdoeken nog ontsmet. Dat gebeurt meestal met producten op basis van waterstofperoxide. De nevel die dan ontstaat, doet verder zijn werk in de kas.

Tarief
Het reinigen en ontsmetten van de kas is geen goedkope bezigheid. Om de kosten te beperken, vraagt Gert-Jan vaak of hij het personeel van de opdrachtgever mag inzetten. Zij werken dan onder toeziend oog van zijn eigen ervaren personeel. Gert-Jan: "De machines die wij gebruiken zijn bestand tegen hoge concentraties chloor. Chloor tast metaal en kunststof makkelijk aan. De boel gaat dan makkelijk stuk. Bij ons dus niet."

Sproeibedrijf Van Hattem heeft in haar 26-jarig bestaan een groot machinepark opgebouwd waaronder 40 spuitmachines. Daarvan zijn er twaalf geschikt om glas te reinigen. De overige 28 reinigen de teeltgoten en voeren de ontsmettingswerkzaamheden uit.

Voor meer informatie:
Vestiging Rotterdam
Bovendijk 198
3045 PD Rotterdam
T: (010) 511 64 35
M: 0653219201
E: info@van-hattem.nl
www.van-hattem.nl


Publicatiedatum :
Auteur:
©


print   

Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


© GroentenNieuws.nl 2018