Nieuw rapport VN:

"VK grootste producent medische cannabis ter wereld"

Een nieuw rapport van de International Narcotics Control Board van de VN heeft bekend gemaakt dat het Verenigd Koninkrijk de grootste producent en exporteur van legale marihuana voor medisch en wetenschappelijk gebruik ter wereld is. 

Het rapport - waarin data staat van overheden van over de hele wereld - maakt bekend dat het VK in 2016 95 ton legale cannabis heeft geproduceerd. Dit is meer dan het dubbele van 2015 toen er 42 ton werd geproduceerd. Hierdoor is het VK Canada voorbij gegaan op de ranglijst van grootste producenten. 

Dit nieuws komt voor velen misschien als een verrassing gezien de overheid van het VK weigert om medische cannabis in het land toe te laten, omdat het "geen therapeutische waarde" heeft. 

Er is echter één erkend medicijn dat cannabis bevat, genaamd Sativex, dat geproduceerd wordt door GW pharmaceuticals - dat verantwoordelijk is voor een grote hoeveelheid van de legale productie van cannabis in het VK. Dit medicijn is op recept verkrijgbaar, maar alleen via de NHS in Wales.


De groeifaciliteit van GW Pharmaceuticals. (Foto: GW Pharmaceuticals)

Steve Rolles, Senior beleidsanalist bij Transform: "Het is schandalig dat de Engelse overheid vast blijft houden aan het idee dat cannabis geen medische voordelen heeft en tegelijkertijd wel de grootse producent en exporteur van legale marihuana is.

"Patiënten in het VK krijgen geen toegang tot deze medicijnen en lijden onnodig of worden gedwongen om cannabis via de criminele markt kopen. Landen met een goede toegang tot medische marihuana hebben dit probleem niet aangezien deze producten in handen zijn van dokters en apothekers.

"Het is onethisch en een schending van het fundamentele recht op gezondheid om mensen toegang tot medicijnen, die worden voorgeschreven door hun doktoren, te ontzeggen. De overheid moet de restricties verminderen die zorgen dat een bedrijf een monopoliepositie op een product heeft. Medicijnen met cannabis die patiënten kunnen helpen moeten worden toegelaten - patiënten mogen niet het slachtoffer worden van de strijd die de overheid voert tegen mensen die drugs gebruiken." 

Voor meer informatie:

Publicatiedatum :


print   

Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


© GroentenNieuws.nl 2018