Zwitserse retailer erg enthousiast over variëteit met intense smaak

"Vanaf dit jaar Calinda aardbeien in grote aantallen"

Het bessenseizoen is erg veranderlijk dit jaar, vooral in de Spaanse teeltgebieden. Afgelopen week hadden zowel telers als importeurs last van behoorlijke regenval in de belangrijkste teeltgebieden in Zuid-Spanje. Ondanks dat het weer nog steeds wisselvallig is, is de markt grotendeels hersteld, zegt verkoopleider Romeo Giovanell van Giovanelli Fruchtimport AG in Frauenfeld, Zwitserland. "De huidige temperaturen in het Spaanse Huelva, dat ons belangrijkste teeltgebied is, schommelen tussen de 15 en 20 graden met nu en dan wat regen. Gelukkig zijn we serieuze kwaliteitsproblemen bespaard gebleven."

De prijzen hebben zich ook gestabiliseerd en liggen momenteel tussen de 2,20 tot 2,40 euro per kilo. Dat is een redelijk normale telersprijs net voor het einde van het seizoen, volgens Giovanelli. "De aanvoer van Spaans product loopt nog een aantal weken voordat we overstappen op Italiaanse. De Italiaanse aardbeien zijn gemiddeld 10 procent duurder dan het Spaanse product. Dit heeft te maken met de omvang van de velden. Aan de ene kant zijn deze in Spanje relatief groot, terwijl in het Italië vooral kleinere telers betreft met slechts een aantal hectaren elk. Vanwege de kortere transportroute geven zij de voorkeur aan aardbeien uit Italië."
Directeur Romeo Giovanelli verkoopt sinds vorig jaar Calinda aardbeien.

Calinda
Dit jaar zal er een belangrijke verschuiving plaatsvinden in aardbeien. Na de succesvolle lancering van de nieuwe Calinda variëteit, besloot Giovanelli om voornamelijk Spaanse aardbeien te importeren in grote aantallen. "In 2017 brachten we Calinda op de markt in beperkte aantallen, voornamelijk om het product eerst uit te proberen. We krijgen bijna zonder uitzondering positieve feedback. Deze variëteit is iets duurder om te telen dan de gewoonlijke variëteiten aangezien de opbrengst per hectare relatief laag is. Aan de andere kant is de Calinda erg smaakvol en juist daarom veelgevraagd."
Op bessengebied ziet Giovanelli momenteel een aantal opmerkelijke trends in de Zwitserse retail. Allereerst zijn het bijna altijd de 250 en 500 grams trays die in de focus blijven. "Aan het begin van het seizoen hebben we ook schaaltjes van 250 gram aangeboden in het schap. Maar nu dat de oogst in volle gang is, is er meer vraag naar de 500 grams trays." Ten tweede hecht de Zwitserse consument veel belang aan de oorsprong en biologische kwaliteit van fruit. Giovanelli: "Biologische producten worden de afgelopen jaar sterk naar voren geduwd, zelfs geïmporteerde producten. Op het moment genieten we een stabiel aandeel voor bio van ongeveer 20 procent in de retail en zien we een gestage groei."
Vierde generatie
Giovanelli Fruchtimport AG is van oorsprong een groothandels bedrijf en wordt nu gerund door een vierde generatie van dezelfde familie die het bedrijf oprichtte. Het bedrijf lever zowel aan Zwitserse distributeurs als aan retailers op de groothandelsmarkt van Zurich. Het bedrijf staat onder andere bekend vanwege haar uitgebreide assortiment exotische groenten en fruit. Aanvullend heeft het bedrijf ook een zusterbedrijf Gerelli AG dat noten roostert, eveneens in Frauenfeld.

Het hoofdkantoor van Giovanelli Fruchtimport AG in Frauenfeld.

Voor meer informatie:
Giovanelli Fruchtimport AG
Schaffhauserstrasse 200
CH-8500 Frauenfeld
Telefon +41 52 728 09 09
Telefax +41 52 728 09 00

Publicatiedatum :
Auteur:
©


print   

Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


© GroentenNieuws.nl 2018