AGF'sters in beeld

Internationale vrouwendag in een mannenbranche

Vorige week was het weer zover: Internationale vrouwendag. Binnen de AGF-sector is het aandeel vrouwen op commerciële en directiefuncties nog altijd beperkt. In ons vakblad Primeur zetten we elke editie een AGF'ster in het zonnetje. Hoe ervaren ze het in deze mannenwereld? Of zijn die verschillen helemaal geen issue? Net als twee jaar terug zetten we een overzicht van quotes van de afgelopen twee jaar op een rij:"Ik kan me wel vinden in de typische mannenhumor. Ik ben opgegroeid met twee zussen, maar wij kunnen soms harder zijn dan alle mannen bij elkaar"
Liesbeth van den Akker - Solidus Solutions

"Het is belangrijk om bepaalde keuzes goed te onderbouwen, maar in bepaalde gevallen is een gevoelsmatige benadering vaak de juiste. Ik raad dan ook andere vrouwen in de sector aan hun mond open te doen wanneer je het niet eens bent en laat je niet ontmoedigen wanneer mannelijke collega's of zakenrelaties deze mening niet meteen volgen."
Sofie Lambrecht - BelOrta

"Kwaliteiten hebben volgens mij niets te maken met man- of vrouw zijn, dus ik heb ook nooit het gevoel gehad mij te moeten bewijzen."
Patricia Hoogervorst - Phoocus

"Ik denk dat mannen over het algemeen iets competitiever zijn en bij een vergadering graag laten horen wat ze weten. Een vrouw zal makkelijker bij het doel van de vergadering blijven, zodat de vergadering korter en efficiënter verloopt. Aan de andere kant beheersen mannen hun emoties beter."
Vanessa Ringler - VLAM

"Ik ben nooit te beroerd geweest om langer te werken als het nodig was, maar als ik dan een keer naar huis moest vanwege een ziek kind, was het ook fijn dat daar nooit een punt van gemaakt werd."
Ine Potting - Scherpenhuizen

Meer focus op het algemene welzijnsresultaat is misschien iets waar mannen van zouden kunnen leren. Aan de andere kant is het praktische van veel mannen, het recht door zee zijn zonder gedoe, wel verfrissend. Dat is iets wat vrouwen vaker zouden kunnen overnemen, er dan even de emoties buiten te laten."
Lia Bijnsdorp - United Producers Michoacan Europe

"Blijf jezelf maar pas je wel aan in situaties die daarom vragen. Probeer directheid te combineren met gevoel maar heb vooral plezier. Dan zul je het wel redden in deze sector."
Paula de Winter

"Bij Schaap Holland ben ik de enige vrouw op de commerciële afdeling en dat bevalt mij eigenlijk best goed. Mannen zeggen wat ze denken en gaan ervoor. Vrouwen blijven vaak wat langer hangen en nadenken voor ze tot actie overgaan. Wel zouden mannen wat meer inlevingsvermogen kunnen gebruiken."
Moniek Wisse - Schaap Holland

"In Rusland, onze belangrijkste afzetmarkt, is de situatie heel anders. De directie wordt vrijwel altijd gevormd door mannen maar op de commercie zijn vrouwen overduidelijk in de meerderheid. Dit geldt ook voor andere landen waar wij veel handel mee doen zoals Oekraïne en Wit-Rusland. Wij hebben voor de handel dan ook voornamelijk contact met vrouwen."
Tatsiana Lysenka, Fruit Queen

"Als je professioneel bent en weet waar je over praat, verdwijnt het man/vrouw-verschil. Natuurlijk zijn er in de AGF-sector wel wat haantjes, maar of dat meer of minder is dan in andere sectoren, ik denk het niet. Ook dan sta ik mijn mannetje wel."
Ilse Hayen - EFC

"Hier bij Zoutewelle ben ik de enige vrouw op de commercie maar daar heb ik geen probleem mee. Het is heel gezellig en ik heb nog altijd veel plezier in mijn werk. Na drie weken vakantie ben ik stiekem blij als ik weer aan slag kan."
Ludmilla van Wijland - Zoutewelle

"Mannen hebben meer dat jagersinstinct. Ze moeten de kostwinner zijn terwijl de zachte en bescheiden vrouwen blijkbaar in de wieg zijn gelegd voor… juist, voor alles wat met dit item te maken heeft. Deze clichés zijn gelukkig grotendeels al lang achterhaald. Toen ik als AGF'ster begon, was ik inderdaad van mening dat het een echte mannenwereld was. Daar denk ik nu heel anders over."
Armelle Moonens - Van Laethem

Veel vrouwen maken als het erop aankomt een andere keus, bijvoorbeeld vanwege de thuissituatie en dat is begrijpelijk. Volgens mij heeft succesvol zijn overigens meer met competenties te maken dan met man of vrouw zijn. Ik zou anderen willen adviseren vooral te laten zien wat je kunt en niet geheel onbelangrijk te doen wat je kunt."
Arja Hilberdink - Looye Kwekers

"Andere vrouwen zou ik dan ook adviseren om de handen uit de mouwen te steken en te pakken wat je aan kunt pakken. Dan heb je net zoveel recht van spreken als de heren. Houd je vooral niet bezig met man- of vrouwzaken maar verwacht gewoon dat iets gebeurt, net zoals mannen dat doen. Vrouwen zijn over het algemeen snel geneigd in de verdediging te schieten en dat is nergens voor nodig."
Jolanda Nooijen - Compliment

"Mannen halen successen sneller naar zich toe, terwijl ze fouten toeschrijven aan de omstandigheden. Vrouwen weten vaak meer van hun klanten, ook op persoonlijk vlak en zijn meestal wat voorzichtiger dan mannen. Omdat niets zeker is in de AGF, zou ik andere vrouwen overigens aanraden niet te voorzichtig te zijn."
Didi Wortelboer - Bio Tropic

"Werken met mannen bevalt mij gewoon goed. Ze zijn over het algemeen direct en eerlijk en kunnen een akkefietje snel weer vergeten. Niet vervelend bedoeld, maar vrouwen kunnen gerust een uur praten over iets onbenulligs. Daar hebben wij op de verkoop toch net wat minder behoefte aan en de tijd niet voor. Hoe meer mannen hoe beter."
Angelique van Vliet - Rainbow

Hoewel het per persoon verschilt, denk ik wel dat vrouwen meer handelen vanuit gevoel en mannen vanuit ratio. Juist deze mix maakt het dat de verhoudingen bij ons mooi in balans zijn, hoewel ik wel lastig zou vinden om alleen maar met vrouwen te werken. Ik denk dat je dan veel meer gedoe kunt hebben. De vrouwen die hier werken, zijn trouwens niet op hun mondje gevallen en dat is ook wel nodig in de AGF."
Desiree Janssen - Banken Champignons

"Ik was de eerste vrouwelijke veilmeester van Nederland. Klanten keken in het begin heel vreemd op. Dan werd je nog wel eens uitgetest. Misschien dat dit nog wel eens gebeurt bij vrouwelijke veilingmeesters. Ze willen toch altijd zien hoever ze kunnen gaan. Ik zou deze vrouwen adviseren niet met zich te laten sollen. Als je laat zien dat je weet wat je wilt en daarvoor gaat, dan word je snel geaccepteerd."
Els van Herpen - ZON

"Het is fijn vast te stellen dat stilaan meer vrouwen doordringen tot de bestuursorganen van de federatie. Eerlijk gezegd heb ik niet het gevoel dat ik op een andere manier benaderd wordt omdat ik een vrouw ben."
Nele Cattor - FVP House

"De vrouwen waarmee ik tijdens mijn werk contact heb, staan in elk opzicht net zo stevig in hun schoenen als de mannen. Het is wel zo dat parttime werken in de AGF lastig is, maar dat geldt zowel voor vrouwen als mannen. Als je het mij vraagt, is de AGF dus geen typische mannenwereld."
Farah Abou El Roub - Valstar

Publicatiedatum :
Auteur:
©


print   

Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


© GroentenNieuws.nl 2018