Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
NVTL studiedag 2018:

"Met data en robots op naar de toekomst"

Tholen - Met een kijkje achter de schermen op de Wageningen Campus opende voor de sectie glastuinbouw op dinsdag 6 maart 2018 de jaarlijkse studiedag van de Nederlandse Vereniging voor Techniek in de Landbouw. "Pas op voor je handen en geen foto's maken", waarschuwde Jochen Hemming van de Wageningen Universiteit bij het bezoek aan zijn robottest ruimte. Na een ontvangst met koffie en thee stond de groep geïnteresseerden niet veel later van achter een veiligheidslint naar twee robots te kijken. Robots die in de toekomst de mens een handje moeten gaan helpen bij bijvoorbeeld het plukken van paprika's.


Piet Beltman, Thom van Wesel (Plantenkwekerij Van der Lugt) en Henk Molenaar (Tumoba) aan de koffie.

Uitdagingen bleken er voor de robotonderzoekers genoeg te zijn. "Ruimtegebrek tussen de gewassen, onoverzichtelijke en ongestructureerd loshangende bladeren én klimaatomstandigheden in de kas maken het de robot lastig", aldus Hemming die tijdens het ochtendprogramma in totaal drie groepen in zijn lab mocht ontvangen.
 

Sandra de Jong (Koppert Cress) was voor even terug op haar oude universiteit.

Lydia Meesters liet op haar beurt verschillende toepassingen zien gericht op fenoltypering en bewaringskwaliteitsinspectie bij onder andere appelen en peren.


Lydia Meesters demonstreert kleurdetectie bij peren.


Sjors Beijer (Klassmann-Deilmann) maakt druk aantekeningen.

Uitgangspunt bij de door Meesters gepresenteerde projecten is dat er uiteindelijk geen mes meer aan te pas hoeft te komen om de kwaliteit van groenten en fruit te kunnen beoordelen. 

Prototyperobot om niet-destructief kwaliteit te kunnen meten.


Lydia Meesters legt uit, Erik Persoon (Kwekerij Zwethlande) kijkt met zijn armen over elkaar toe.

De laatste spreker tijdens de laboratoriumtour was Gerrit Polder die dieper inging op de mogelijkheden van hyperspectrale camera's. Zelfs 'Het Joodse Bruidje' van Rembrandt was met gebruik van de door Polder getoonde speciale camera's gescand, waardoor inzicht kon worden gegeven in de organische stoffen die door de schilder waren gebruikt. Voor telers moeten de camera's in combinatie met geometrie voorspelling van inhoudsstoffen mogelijk maken, zodat ziektes sneller aan het licht komen.


Gerrit Polder bij een testopstelling om tomatenplanten te scannen.

Tijdens een lunch in De Wageningsche Berg werd door de aanwezigen de ochtendsessie, in het bijzijn van de secties open teelt en veehouderij, besproken. Voor veel van de aanwezigen konden de ontwikkelingen op het gebied van automatisering niet snel genoeg gaan. Daarom riep met name de duur van de onderzoeken aan universiteiten vraagtekens op bij het bedrijfsleven. Tegelijkertijd was er ook het besef dat onderzoek vooral goed en nauwkeurig uitgevoerd moet worden.

Een lezing door de Italiaanse fotograaf en sector buitenstaander Luca Locatelli deed de zaal beseffen dat er in het kleine Nederland bijzondere dingen gebeuren op het gebied van voedselproductie. Diverse innovatieve projecten in de Nederlandse tuinbouw kwamen op de schermen voorbij, terwijl Locatelli ironisch genoeg door een haperende videoverbinding zijn verhaal deed via een audioverbinding.
 

Thijs Ruigrok en Bram Veldhuisen voorafgaand aan de middagsessie glastuinbouw.


Mark Bruggink en Allard Martinet.

Gedurende de middagsessie was het vervolgens de beurt aan het bedrijfsleven om met voorbeelden uit de praktijk inzicht te geven in de toepassing van data en robots. Peter Hendriks van LetsGrow nam de zaal mee in de wereld van data gedreven telen waarbij in de toekomst vanuit een control room op afstand geteeld moet kunnen worden aan de hand van data. Andreas Hofland van Hortikey liet met filmpjes zien hoe machines autonoom door een kas, "de Champions League in vision optimalisatie", kunnen bewegen.


Raymond van den Berg (ISO Group) spreekt de zaal toe.

Voor ISO Group wierp ook Raymond van den Berg een blik in de toekomst. Met innovatieve robots kunnen lastige, eentonige menselijke handelingen zoals stek steken geautomatiseerd worden. Toch zal de mens niet zomaar helemaal verdwijnen in de kas en dus werd er door telers in de zaal geroepen: "Er zijn meer zonen en dochters nodig!"


Gerrit Vermeer en Stijn Leijdekkers (Viscon).

Jouke Miedema (Wireless Value), Andreas Hofland (Hortikey), Bas Visser (Wireless Value) en Peter Hendriks (LetsGrow) nemen de middagsessie door.

 
Wilko Wisse en Raymond van den Berg praten na over data.