Joop de Vries, Linpac:

“Zijventilatie heeft veel voordelen voor versproducten”

Tholen – "Linpac was de eerste in Europa die 100% gerecyclede verpakkingen kon leveren," vertelt Joop de Vries van Linpac. Linpac is onderdeel van de Klöckner Pentaplast en Infia is het merk voor de groenten- en fruitverpakkingen. Linpac produceert verpakkingen van 100% gerecycled PET. "In Nederland en veel andere landen worden veel PET-flessen ingeleverd. Wij gebruiken deze flessen om onze verpakkingen van te maken," aldus Joop.


De verpakkingen zijn van 100% gerecycled materiaal gemaakt

"Het materiaal is bij inlevering niet geschikt voor hergebruik, het moet eerst vermalen en schoongemaakt worden. Veel andere producenten vermalen de PET flessen en sluiten het gerecyclede materiaal op tussen twee laagjes 'schoon' materiaal, omdat het gerecyclede materiaal niet voedselgeschikt is. Linpac heeft een manier ontwikkeld om het gerecyclede materiaal schoon te maken zodat het direct in contact mag komen met voedsel." De fabrikant zorgt er met deze manier van produceren voor dat de verpakkingen van 100% gerecycled materiaal zijn. 


Verpakkingen voor verschillende soorten groenten en fruit

"Topseal verpakken is een trend in de markt. Door een top seal te gebruiken, reduceer je onder andere het plasticgebruik. Top seal is lichter qua materiaal en zo bespaar je een heleboel verpakkingsmateriaal," aldus Joop. Door het gebruik van top seal verdwijnt echter de ventilatieruimte tussen het deksel en schaal of de ventilatie aan de zijkant van het deksel. Hierdoor kan het product niet goed ventileren. Linpac heeft nu een speciale applicatie om naast de onderkant van de verpakking te stansen en zo ook de zijkant van de verpakking te voorzien van stansgaten. "Zijventilatie heeft drie grote voordelen: het terugkoelen van het product gaat 25% sneller en dit zorgt voor meer capaciteit in het koelhuis en is beter voor het product. De zijventilatie zorgt er ook voor dat er minder condensvorming ontstaat, wat schimmel voorkomt en beter is voor de presentatie. Zijventilatie zorgt er ook voor dat de ethyleen die verschillende groenten en fruit produceren sneller uit de verpakking is, zodat de rijping vertraagt en de houdbaarheidsdatum verlengd wordt. Een goed voorbeeld is het verpakken van druiven. Voorheen werden druiven verpakt in een verpakking met een scharnierend deksel. Tussen het deksel en de punnet zat ruimte dat diende als ventilatieruimte. Diverse retailers zijn overgestapt op topseal verpakken en hiermee is de ruimte verdwenen en zitten er alleen ventilatiegaatjes in de bodem van de punnet en aan de bovenkant in de folie. Door middel van zijventilatie kan het product verpakt worden met de voordelen van topseal en gebruik maken van de voordelen van zijventilatie." Verpakkingen met zijventilatie gelden niet alleen voor druiven, maar ook voor zachtfruit en veel andere soorten groenten en fruit. 


Verpakking met zijventilatie voor zachtfruit


Punnets met druiven voorzien van zijventilatie

"Iedereen is opzoek naar een biologische kunststof dat afbreekbaar is." Linpac heeft een researchafdeling die continu bezig is om een materiaal te vinden dat 100% milieuvriendelijk is en ook toereikend is om in grote getalen te gebruiken. In de toekomst zal dit materiaal er wel zijn, maar op korte termijn zullen we het moeten doen met wat er op dit moment beschikbaar is en dan is RPET momenteel de beste oplossing. Het is op dit moment belangrijker het materiaal meerdere malen te gebruiken," besluit Joop.Voor meer informatie:
Joop de Vries
Sales
Linpac/Infia
+31(0)513 657 120


Publicatiedatum :
Auteur:
©


print   

Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


© GroentenNieuws.nl 2018