Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
Horti Heroes:

"We willen de sector openbreken voor nieuw talent"

Tholen - Aantrekken en ontwikkelen van nieuw talent voor de glastuinbouwsector om de sector klaar te stomen voor de toekomst. Dat is de missie waar stichting HortiHeroes zich mee bezig houdt. Bas Allart is één van de initiatiefnemers en vertelt hoe dat wordt aangepakt.

Twee verschillende talen
"Er werd wel samengewerkt, maar vaak ad hoc en meestal leidde het niet tot een langdurige samenwerking. Ondernemers willen wel ruimte geven aan het talent dat bij hen in het bedrijf werkzaam is, maar ze weten vaak niet goed hoe. De huidige glastuinbouwsector en start-ups spreken twee totaal verschillende talen. Als een soort tolk en verbinder geven we advies en hulp bij die samenwerking."

Na een intensieve voorbereiding gaan de activiteiten van de stichting vanaf april 2018 van start. "We kregen de vraag van ondernemers Mart Valstar en Jaap van Duijn en wethouders Arne Weverling en Theo Duijvestijn om meer startups naar de sector te trekken. We hebben goed onderzocht wat de behoeftes van zowel de bedrijven als de jonge talenten zijn. We bedachten welke oplossingen geschikt zouden kunnen zijn en werkten een concept uit."


HortiHeroes is gevestigd in het World Horti Center en bevindt zich daarmee centraal in de glastuinbouwsector.

Intrapreneurship
Drie concrete programma's zijn het resultaat. "Allereerst hebben we een 'intrapreneurship'-programma ontwikkeld. We zien vaak dat jonge medewerkers verbeterpunten zien in hun bedrijf, of zaken die volgens hen totaal anders aangepakt zouden kunnen worden om succesvoller te zijn. Maar vaak weten ze niet zo goed hoe ze daarmee aan de slag kunnen. Ons programma helpt hen daarbij. We brengen hen startup vaardigheden bij: hoe ga je van idee naar product en van businesscase naar verkoop?"


De eerste partnerbijeenkomst vond plaats op 14 februari.



Talenten worden door hun bedrijven gespot en opgegeven voor de training, maar ze kunnen zichzelf ook aanmelden. "Twee weken geleden hebben we een eerste sessie gehad met bedrijven en jonge talenten. De reacties waren heel positief."

Netwerken
Het tweede plan is om zogenaamde arena events te organiseren. Maandelijkse bijeenkomsten waar start-ups, talenten en bedrijven uit de sector elkaar ontmoeten en kunnen netwerken. "Daarbij inspireren we met sprekers uit andere werelden. Tijdens het eerste event op 5 april komt Peter Savelberg vertellen hoe Nederland als grote groene wereldstad kan concurreren met 60 andere Urban Power Centers in The Battle of the Cities en een spreker van Heineken vertelt hoe het bedrijf circulaire economie heeft omarmt."

Start-ups
Daarnaast koppelt HortiHeroes startups buiten de glastuinbouwsector aan bedrijven in de sector. "Zo hebben we bijvoorbeeld Senfal, een startup die zich bezighoudt met slimme software om efficiënter met energie om te gaan, gekoppeld aan Juva en Westland Infra. En de startup Aruku werd geïntroduceerd bij Best Fresh Group en Dutch Flower Group om daar hun kennis over kunstmatige intelligentie en slimme data-analyse te delen."



Ambitie
"We willen de sector openbreken voor nieuw talent. We willen startups van buiten de sector laten zien dat de food en flower industry interessanter is dan ze wellicht vermoeden. Over enkele jaren moeten we tientallen voorbeelden kunnen noemen van succesvolle samenwerkingen tussen startups en de bestaande bedrijven in de sector."

Over een paar maanden is het voorbereidende werk gedaan en zit de taak van Bas erop. "Dan dragen we de taken over aan een geweldig team dat de plannen verder gaat uitvoeren. Wij zijn er goed in om dingen op te starten en zij kunnen het verder uit gaan bouwen."

Voor meer informatie:
HortiHeroes
info@hortiheroes.com
www.hortiheroes.com