Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
stoomafscheider maakt werken met hoge temperatuur mogelijk

Trias-boring nadert diepste punt

Trias Westland is het eerste Nederlandse initiatief dat zich richt op aardwarmte op een diepte van meer dan 4 kilometer. Het boren en oppompen van water van een dergelijke diepte brengt veel uitdagingen met zich mee en een hiervan is de hoge temperatuur van het opgepompte water. 


Bijna 4 kilometer. Dat is hoe diep er op dit moment geboord wordt in het Westland. Dit betekent dat de boor zich nu in de Trias laag bevindt - een belangrijk moment voor het initiatief dat naar deze aardlaag is vernoemd. "Dit was de meest spannende sectie van het project en is - ondanks een aantal technische uitdagingen - dus succesvol gerealiseerd", laat het team van Trias Westland weten. 

De boringen zijn in november van start gegaan en na wat tegenslagen in december verloopt het proces nu soepel. Op dit moment wordt dagelijks ongeveer 8 tot 15 meter per uur geboord en een dezer dagen wordt de einddiepte van 4.100 meter gehaald

Heel erg diep
De Trias boringen zijn de diepste geothermische boringen die ooit in Nederland uitgevoerd zijn. Andere geothermische projecten in de regio ging tot een diepte van 2,5-2,6 kilometer. Op deze diepte zit een zandlaag die voor 10 tot 20% aan de warmtebehoefte van het kassengebied in Westland kan voldoen. Een geologische studie van T&A, die is uitgevoerd voor de gemeente Westland, heeft aangetoond dat de dieper gelegen Trias laag aan ongeveer 80% van de warmtebehoefte van het gebied kan voldoen. 

Telers voor telers
In totaal zijn bijna 50 bedrijven betrokken bij het Trias Westland project. Voor de verbinding met het warmtenetwerk betalen telers een vast bedrag per jaar dat gebaseerd is op de werkelijke kosten. De kosten van de geleverde warmte zijn afhankelijk van de daadwerkelijke kosten en kunnen daarom voordeliger uitpakken. Het gedeelte dat niet opgebruikt wordt, kan onderling geruild worden en daarom kunnen de kosten laag gehouden worden en wordt het gebruik van de warmtebron geoptimaliseerd. Na 15 jaar zal het geothermische verwarmingsbedrijf volledig in bezit zijn van de Westlandse warmtecoöperatie. 



140°C
Onderzoek heeft uitgewezen dat de verwachte temperatuur op ongeveer 140°C ligt. Water met een dergelijke temperatuur biedt meerdere uitdagingen, maar het grootste probleem is dat het water bassin niet bestand is tegen temperaturen boven de 80°C. Daarom moet het water gekoeld worden. 

Omdat de verwachting is dat het water met ongeveer 300 m3/uur zal stromen en door de hoge temperatuur, was er geen apparatuur beschikbaar tijdens eerder uitgevoerde tests om het water van 140 tot 80°C af te laten koelen.

Een afdeling van Bakker Oilfield Supply, Bakker Geothermal Services is daarom begonnen met een innovatief proces om in samenwerking met SNN een stoomafscheider te ontwikkelen. Deze stoomafscheider wordt speciaal ontwikkeld om het water af te laten koelen van 140 naar 100°C.



Hoe werkt het? 
Het onder druk staande water wordt naar de opening bovenin de stoomafscheider gepompt. Met behulp van de interne technologie verliest het water zijn druk. De energie, die tijdens dit proces vrijkomt, wordt omgezet in stoom. 

De vrijgekomen stoom of energie wordt afgevoerd via de pijp en zorgt voor een daling in temperatuur in dit geval van 140 naar 100°C. De schoorsteenpijp zorgt ook voor een veilige afvoer van de stoom op een hoger niveau, zodat er geen gevaarlijke situaties op de boorlocatie ontstaan. 

Nadat de stoomafscheider de stoom heeft gescheiden, wordt het water verplaatst naar een warmtewisselaar waar het tot 80°C wordt afgekoeld. Het water is dan op de maximum temperatuur voor veilig gebruik in het waterbassin. 

Voor meer informatie: 
Bakker Oilfield Supply Coevorden
De Hulteweg 10
7741 LE Coevorden
T: +31 (0)524 599 666
sales@bakkergroep.nl
www.bakkergroep.nl

Trias Westland
Postbus 1
2685 ZG Poeldijk
info@triaswestland.nl
www.triaswestland.nl 
Publicatiedatum: