Wisselende reacties op de aardbeien-kwestie

"Geen overtredingen en toch zeiken, moet de sector kapot?"

Tholen - Zowel uit de AGF-wereld als van de consumenten stromen de reacties van 'de schadelijke aardbeien' binnen. Er wordt verschillend gereageerd op het nieuws dat dit weekend naar buiten kwam over de aardbeien. Volgens cijfers van de NVWA zouden aardbeien zes keer giftiger zijn dan andere fruitsoorten door een cocktail-effect. 'Kort door de bocht', is de reactie vanuit de sector. Consumenten reageren op hun beurt verschillend op het nieuws over de aardbei.


Volgens de telers is er niets aan de hand met de Nederlandse aardbeien.

Zeer kwalijk
Foodwatch laat weten de 'laconieke houding' van de politiek zeer kwalijk te nemen, zo is te lezen op hun website. De minister van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit Carola Schouten sprak gisteren in Brussel naar aanleiding over de heisa met de aardbeien. Het is volgens Foodwatch al jaren bekend dat de opstapeling van bestrijdingsmiddelen geen positief effect heeft, maar er wordt niks mee gedaan. Dat beaamt Lucas Reijnders, biochemicus en emeritus hoogleraar milieukunde aan de Universiteit van Amsterdam. Ook hij vindt dat toezichthouders moeten kijken naar de 'cocktaileffecten' omdat de huidige werkwijze niets zegt over gevaren voor de volksgezondheid.

Wisselende reactie consumenten
Op Twitter zijn wisselende reacties te lezen van consumenten. De een maakt zich zorgen, de ander denkt er niet meer aan om aardbeien te eten. "Lekker, een bakje chemisch afval nuttigen, dank je wel landbouw", tegenover "Nederlandse agrosector teelt het veiligste voedsel ter wereld. Geen of nauwelijks overtredingen en toch zeiken! Moet de sector kapot of zo? #aardbei", zijn reacties die lijnrecht tegenover staan op het social medium kanaal. Juist om de vragen bij de consumenten weg te nemen, geven verschillende telers via hun website of social media kanaal tekst en uitleg over de kwestie met de aardbeien. In video's of tekstueel wordt er aangegeven dat de aardbeien veilig zijn voor consumptie en dat de cijfers van de NVWA 'ongenuanceerd zijn'. Gisteren schreef AGF.nl daar al een artikel over, met betrekking tot de aardbeientelers. Vooral wanneer consumenten angstig zijn aangelegd voor nieuws over voedselschandalen, kan dat volgens sommige telers schadelijk zijn voor de verkoop van de aardbeien, terwijl er volgens hen niets met de aardbeien aan de hand is.

Aardbei is willekeurig slachtoffer
Op BNR radio gaf Paul Laseur aan dat de aardbei in dit geval door de NVWA uitgekozen is als willekeurig slachtoffer. Volgens Paul vertellen voedingsdeskundigen en toxicologen dat we de aardbeien gerust kunnen eten en dat de NVWA dit soort noodmeldingen niet de wereld in moet slingeren als dat niet nodig is. Volgens Paul waren nu de aardbeien aan de beurt, maar hadden dat net zo goed de tomaten of paprika's kunnen zijn.

Lees hier de hele artikelen van bovenstaande bronnen:
Bron: Food Watch - BNR

Publicatiedatum :
Auteur:
©


print   

Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:

Reacties:


WORDT HET GEEN TIJD OM DIE FOODWATCH ORGANISATIE HET VUUR AAN DE SCHENEN TE LEGGEN MET HUN VERDREVEN GESUBSIDIEERDE FABELTJES
NABOTH CORNELIS VAN LUIJK, ROCKANJE - 2017/11/07 13:00:19.000


Ik ben zelf primair geen tegenstander van gebruik van chemie. Als alles gedaan is om de gewasbescherming zo netjes mogelijk biologisch te doen en wanneer een plaag dan toch uit de hand loopt is chemisch corrigeren niet meer dan verantwoord vanuit bedrijfseconomisch perspectief.
Hoe handig het is om langer termijn afhankelijk te blijven chemie in het productie proces is een andere discussie. Zelf ben ik de mening toegedaan dat het handig is en juist als uitdaging te zien om met zo min mogelijk chemie te telen.
Praktijk laat zien dat wanneer er naast de biologische bestrijding ook gewerkt wordt aan het compleet maken van het teeltsysteem vanuit de natuur gezien (bouwen bedrijfsecologie) de ziekte druk (aanzienlijk) af kan nemen en kwaliteit en productie ook nog positief kunnen ontwikkelen.
Hiermee groeien we naar een systeem waar we toekomst in mee kunnen blijven telen en vermarkten.
Moment dat dit mogelijk is ziet de toekomst er een stuk rooskleuriger uit en kan er nog overtuigder naar buiten gebracht worden hoe smaakvol. voedingzaam, mooi en lekker de NL geteelde aardbeien zijn.
Theo van der Knaap, van der Knaap ecoconsultancy.
Theo van der Knaap, Honselersdijk - 2017/11/08 12:41:05.000


wat verwacht je nou? Dat dikke luie ambtenaren je product promoten??
Ze gunnen n ander t licht niet in de ogen, dus als ze je naar de klote kunnen helpen doen ze dat.
Willem, Breukelen - 2017/11/07 22:26:21.000© GroentenNieuws.nl 2018