Telegraaf: Moderne slavernij in Nederlandse kassen

De tuinbouw komt er niet goed vanaf dit weekend. In De Telegraaf staat een uitgebreid en zeer kritisch artikel over de arbeids- en leefomstandigheden van uitzendkrachten in de Nederlandse kassen. "Terwijl trosjes felrode cherrytomaten teder in luxe designdoosjes worden gedrapeerd, krijgen de mensen die ze plukken een behandeling die doet denken aan slavernij", aldus de krant. 

De redactie van De Telegraaf heeft gefilmd in huis bij een aantal Poolse arbeidsmigranten en gevraagd naar hun werkomstandigheden. De groep zou 5.600 euro per maand aftikken voor bedroevende woonomstandigheden - inclusief ratten - en spreekt over gevaarlijke werkomstandigheden in de kassen. Ook seksuele intimidatie komt volgens de krant regelmatig voor en er zou zelfs sprake zijn van een vleeskeuring bij de uitzendkrachten. 

De Telegraaf heeft ook met diverse uitzendbureaus contact opgenomen. Die herkennen de situatie niet. Het FNV ziet echter dat er de afgelopen jaren nauwelijks verbetering zichtbaar is in het oplossen van uitbuiting en onderbetaling van Oost-Europese arbeidskrachten. 

Op social media wordt er uitgebreid en heftig gereageerd op het artikel. Schandalig, het afvoerputje van Nederland, uitbuiting; het imago van de tuinbouw gaat er niet op vooruit. Toch klinkt er ook een andere kant weer. "Net als in de transportsector gaat het hier om ondermijning van ons hele sociale systeem waardoor uiteindelijk iedereen er op achteruit gaat op een klein select groepje mensen na die de woekerwinsten in de zak steken." 

LTO Glaskracht 
LTO Glaskracht Nederland heeft gereageerd op het artikel en keurt misstanden met personeel dat werkzaam is in de glastuinbouw af. "Personeel is belangrijk en wordt niet als kostenpost gezien. Dat houdt in dat het werk veilig en gezond moet zijn. En dat arbeidsmigranten overeenkomstig de cao krijgen betaald en dat hun huisvesting voldoet aan de in de cao vastgelegde normen", vindt Sjaak van der Tak. "De berichten van De Telegraaf geven een schokkend beeld van enkele misstanden. LTO Glaskracht steunt het optreden tegen dit soort misstanden door de Inspectie SZW en Stichting Naleving Cao voor Uitzendkrachten (SNCU) en heeft veelvuldig contact met deze instanties." 

Publicatiedatum :


print   

Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:

Reacties:


Ik haat dit
Jtdfklrem,djewhujfi, Hengelo - 2017/11/07 10:53:14.000


volledig eens met oplettende kijker. Als dit bericht dezelfde nieuwswaarde als met de aardbeien heeft moet de journalistiek zich schamen en niemand anders.
roy, adam - 2017/11/13 12:44:21.000


Beste T Veerman,

gezien uw reactie neem ik aan dat u in de perfecte wereld leeft, echter zou ik graag willen meenemen in de werkelijkheid.

De Poolse medewerkers worden betaald zoals bij wet is vastgesteld, de controles zijn streng doch rechtvaardig. Mocht je per abuis een foute registratie hebben gemaakt krijg je te maken met een stevige boete.

De mensen die overkomen, komen vaak voor een korte periode om hier zoveel mogelijk te verdienen. Heb jij als werkgever niet voldoende werk, loont het niet voor zo om de reis te maken. Dit ziet u waarschijnlijk als uitbuiting, persoonlijk zet ik daar graag mijn vraagtekens bij.

De slechte woonomstandigheden noemt u ook, daar kan ik u geen ongelijk in geven. Toch wil ik daar een kleine nuance in aanbrengen. De leefomstandigheden van de arbeidsmigranten in hun thuisland zijn niet altijd direct beter, of denkt u dat zij daar in soort van 5 sterren resort leven? Maar dit terzijde.

Heeft u wel eens een huis verhuurd aan arbeidsmigranten? Als je ziet hoe er in sommige gevallen met de huizen /verblijven wordt omgegaan schrikt u zich rot.

Gezamenlijk kijken naar verbeterpunten is in mijn ogen een veel betere aanpak in vergelijking met uw wijzende vinger vanuit uw, naar alle waarschijnlijkheid, ivorentorentje.
oplettende , kijker - 2017/11/13 10:28:30.000


Een schande dat er na zoveel jaren nog weinig veranderd is aangaande de Poolse werknemers.
Uitbuiting slechte niet kloppende lonen beroerde niet van deze tijd zijnde huisvesting.
Betaal een fatsoenlijk salaris aan deze hardwerkende mensen en geef ze goede huisvesting.
Jullie werkgevers kunnen al jaren geen fatsoenlijke Nederlander meer krijgen omdat die het niet zouden pikken.
Daarom gaan we de Polen voorlichten wat hun rechten zijn en wat ze horen te verdienen en dat ze niet akkoord horen te gaan met slechte huisvesting en extreme huren.
T Veerman, Hellevoetsluis - 2017/11/10 19:10:02.000


"Dit verhaal is opgezet door 2 uitzendbureaus welke concurrenten zijn van de in het artikel genoemde uitzendbureaus. We moeten snel achterhalen wie dit zijn. Zij veroorzaken een negatief imago voor onze sector.
Tevens wordt er niemand verplicht om naar Nederland te komen om te werken en om in een huis te wonen wat niet deugd. Dit wordt in dit artikel wel gesuggereerd, wat 100% wijst op "smaad" . LTO kan hier aangifte van doen. Dit komt daadkrachtiger over dan het "statement" dat ze gelanceerd hebben."
Van Dronten, Brielle - 2017/11/07 19:07:42.000


Ik wist niet dat ratten ook op Marihuana peuken en halve literblikken Schultenbrau bier afkomen.
Renske, Willemstad - 2017/11/07 22:04:02.000© GroentenNieuws.nl 2018