Ton Bastiaansen en Joost van Oers in Canada

5 ha nieuwbouw voor Boem Berry Farms

Op de Canadese kwekerij Boem Berry Farms telen de Nederlandse telers Ton Bastiaansen en Joost van Oers sinds vorig jaar samen met het Canadese bedrijf Mucci Farms aardbeien. Dat gaat zo goed, dat de kwekerij nu met nog eens 5 hectare uitgebreid wordt. De nieuwe fase moet dit najaar in productie gaan.

In Noord-Amerika worden nauwelijks aardbeien onder glas geteeld. Daar hebben de Nederlandse aardbeientelers Joost en Ton samen met de Canadese glasgroentenkwekerij Mucci Farms verandering in gebracht. Na enkele jaren testen huurden ze in 2015 een kleine kwekerij (1,5 ha) in Canada om aan de slag te gaan met de productie en vermeerdering van aardbeienplanten. Ook werd dat jaar de vraag naar kasaardbeien in Noord-Amerika onderzocht. De proeven gingen prima en in de markt bleek ook voldoende ruimte in de markt, ook van retailers. Vorig jaar werd daarom de eerste 5 ha kas gebouwd: Boem Berry Farms.


Klik hier voor een vergroting

Dit jaar wordt de teelt alweer opgeschaald. De eerste paal is de grond in gegaan voor nog eens 5 hectare kas. "De consument van vandaag wil graag gezond eten en wil ook betalen voor veilig geteelde producten met een onderscheidende smaak en een hoge voedingswaarde", vertelt Joe Spano, hoofd verkoop&marketing. "We zien de vraag naar kasgeteelde aardbeien alleen maar groeien." De eerste paal is inmiddels de grond in gegaan en dit najaar moet de kas klaar zijn.

"Net als de eerste 5 hectare gaan we hier ook voor diffuus glas, om gelijkmatige lichtinval voor de gewassen te realiseren", vertelt George Dekker, manager speciale projecten bij Mucci. "We gaan ook opnieuw voor een hogedruk nevelsysteem om in de zomer te kunnen koelen en we gebruiken beweegbare goten om de plantdichtheid te optimaliseren."De groei houdt met deze uitbreiding nog niet op. Fase drie staat gepland voor 2018. Die wordt ook nog eens uitgerust met belichting, zodat er ook in de winter aardbeien geoogst kunnen worden.
De aardbeien worden in de markt gezet onder het label Smuccies. Daarmee hebben ze al verschillende prijzen geworden. "In de kas kunnen we de bemesting volledig optimaliseren", zegt Blake Fischer, hoofd teelt bij het bedrijf. "We passen de voedingsstoffen precies aan aan de wens van de plant. Zo zijn de aardbeien van constante en van hoge kwaliteit."

Voor meer informatie:
www.muccifarms.com


Publicatiedatum :


print   

Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


© GroentenNieuws.nl 2018