Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
Goede markt VS, maar zorgen over verzadigde markt

Na piek volgt dal voor Spaanse komkommer

In Nederland en België zijn in de afgelopen weken de eerste komkommers van het nieuwe seizoen geveild. De aanvoer is echter nog klein, de markten zijn nog grotendeels afhankelijk van import uit Spanje. Daar resulteerde de hoge temperatuur in een overschot aan komkommers en een discussie over wel of niet doordraaien. In Rusland stijgen de prijzen fors. Import is vrijwel onmogelijk en de binnenlandse teelt wordt geremd door verouderde kassen en kou. Israëlische telers kunnen nauwelijks aan de binnenlandse vraag voldoen en een vergelijkbaar beeld gaat op voor Egypte. In Australië is de markt verzadigd. Chinese handelaren rekenen op prijsstijgingen in de aanloop naar het Chinese Nieuwjaar. Mexico teelt vrijwel exclusief voor de Amerikaanse markt, waar op dit moment de telers in Ontario tevreden zijn over het winterseizoen. Wel zijn er zorgen over een verzadigde markt in de zomermaanden.

Russische komkommerprijzen fors gestegen
De prijzen in Rusland lopen ver uiteen. In een supermarkt in Ulyanovsk werden prijzen van 455 roebel (5,20 euro) per kilo. In Stavropol kosten de komkommers 290 roebel (3,33 euro) per kilo. Volgens de directeur van een supermarkt is de boycot de belangrijkste oorzaak van de hoge komkommerprijzen. Ook de lage aanvoer van de binnenlandse teelt speelt de hoge prijzen in de hand. De binnenlandse teelt in Kaliningrad werd bijvoorbeeld geremd door de lage temperaturen. Sinds begin jaren '90 zijn er weinig kassen bijgebouwd, waardoor een groot deel van het areaal verouderd is.



Nederland: opgewekt beginnen aan seizoen
Dit jaar zal het komkommerareaal hogedraadteelt in Nederland met 15 hectare groeien. Volgens telers zal uiteindelijk het hele areaal bestaan uit hogedraadteelt. Naast deze teeltmethode is ook het jaarrond aanbod een ontwikkeling van de laatste tijd. De eerste komkommers van 2016 zijn al geoogst en kwamen onlangs voor de klok. Om jaarrond te kunnen telen moeten de telers de komkommers eind november planten. Normaal planten de telers de komkommers midden- tot eind-december. Volgens sommigen is hogedraadteelt een manier van Nederland om zich te kunnen onderscheiden van het Spaanse product. Dat lukt nu vaak nog maar moeizaam: Het prijsverschil is te groot. De hogedraadteelt levert een constante kwaliteit komkommer, maar kost meer arbeid.

De onbelichte teelt is stabiel, telers zijn positief over het nieuwe seizoen. Het areaal is vergelijkbaar met vorig jaar, al is er de laatste jaren een kleine verschuiving naar snack- en minikomkommers. Na de goede markt vorig jaar, hebben de telers weer wat vet op de botten. Het zachte weer van de eerste weken van het seizoen heeft bovendien gezorgd voor een extreem laag gasverbruik en groeizame, sterke planten. Het donkere weer van de afgelopen periode heeft de groei echter weer wat teruggezet met mogelijk iets vertraging in de teelt tot gevolg.

Onder de telers leeft vooral de aanwezigheid van het bontvirus heel sterk. Dit virus zorgt al jaren voor grote problemen. Afgelopen jaar is een protocol gepresenteerd waarmee telers virusvrij het seizoen door moeten kunnen komen. De vraag is nu of dit ook daadwerkelijk gaat gebeuren. Het zou direct ook een impuls kunnen geven aan de hogedraadteelt: doordat er daarin veel langer door geteeld wordt, is het virus een probleem.

Eerste Belgische komkommers geveild
Op woensdag 13 januari werden de eerste Belgische komkommers geveild. Het eerste kistje met 12 primeurkomkommers van de +350 Flandria kwaliteit werd gekocht door Impex in Nederland tegen 10,03 euro per stuk. Met de nationale primeurverkoop is in België de voorjaarsteelt van groenten en fruit officieel gestart
West-Vlaanderen is de grootste Belgische productieregio van komkommer. De aanvoer is het hoogst vanaf mei tot en met september. De REO Veiling vermarkte vorig jaar 31 miljoen komkommers.

Duitse markt in mineur
De prijzen voor komkommers zijn laag, wat handelaren niet enthousiasmeert. Volgens berichten zijn de prijzen het hele seizoen al zwak. De eerste nieuwe oogst uit Centraal-Europa en de Benelux zijn beschikbaar. Daarnaast is er wat aanvoer uit Griekenland. De Turkse komkommers krijgen de laagste prijzen op de groothandelsmarkten. De eerste Duitse komkommers worden halverwege volgende maand op de markt verwacht. Dan zullen de prijzen ook stijgen, denken handelaren.

Italië: lagere productie door kou, prijzen in de lift
De Italiaanse teelt is verdeeld tussen Sicilië (van september tot mei) en de noordelijke regio's (van mei tot oktober). Waar de consumptie in Noord- en Oost-Europa en Griekenland groot is, zijn de Italianen geen grote komkommerconsumenten. In de wintermaanden was er vrijwel geen vraag naar de komkommers, maar die situatie is aan het veranderen. De hoge temperatuur tot het eind van 2015 stimuleerden de vraag. Daarnaast lijkt de komkommer ook geliefder dankzij toepassingen in juices en cocktails.

Als de komkommers beschikbaar zijn, verloopt de handel doorgaans soepel. Hoewel het product niet zo'n dominante positie inneemt als bijvoorbeeld de tomaat, heeft de komkommer wel een eigen stukje van de markt in handen. Op dit moment zijn komkommers uit Spanje en Sicilië beschikbaar. De volumes zijn gedaald in de afgelopen 10 dagen. Oorzaak is de daling in de temperatuur. De kou beïnvloedt de kwaliteit van de komkommers. Ook de verkoop van de komkommers wordt beïnvloedt door het weer. Ondanks de lage vraag zijn de prijzen gestegen. Het slechte nieuws voor de handel is dat de aanvoer lager is. Telersprijzen liggen rond de 1,10 en 1,20 euro per kilo. Op 20 januari brachten komkommers van Sicilië op de markt in Veronamercato tussen de 1,40 en 1,50 euro per kilo op. Verandering zit er voorlopig niet in. De markt wacht af tot de nieuwe oogst in maart/april.

Meer aanvoer uit Spanje
Vorige week tekenden de komkommerprijzen voor een stijging. Deze week stabiliseerden de prijzen en kwamen er berichten over een dalende trend. Na de grote productie in november en december ontstond er een tekort doordat het seizoen versneld verliep door de hoge temperatuur. Vorige week maandag stond de prijs in Almeria 7 cent hoger dan in de voorgaande week, toen nog geen 30 cent genoteerd werd. De gemiddelde prijs ligt rond de 55 cent per kilo op de grote veilingen. De Spaanse komkommers stegen in prijs van 44 cent naar 80 cent. De Franse brachten 90 cent per kilo op, een stijging van 55 cent. Toch zijn er enige spanningen in de sector over de prijsstelling. Enkele organisaties wilden komkommers doordraaien als anti-crisis maatregel, andere bedrijven waren daar tegen omdat het product al verkocht was.

Door het warme weer is de productie 20 procent gestegen, op het enorme totaalareaal resulteert dat direct in een overschot. De stukprijs ligt rond de 30 cent. De ontwikkelingen in de markt zijn onzeker; wordt het koud, dan kan er opeens fors minder aanbod komen en ziet de markt er heel anders uit.

Egyptische komkommers vooral voor binnenlandse markt
Het Noord-Afrikaanse land staat niet bekend als komkommerland. De uitvoer gaat naar een beperkt aantal markten, vooral in de Golfregio en de Malediven. Dit transport is doorgaans gevlogen. Het hoogseizoen voor de komkommers ligt in juni tot augustus. De productie is echter te klein om een groot marktaandeel op de wereldmarkt te veroveren. De binnenlandse consumptie van komkommers is ook groot, wat de noodzaak voor export verkleind. Prijzen schommelen tussen de 0,35 en 0,47 euro.

Israëlische markt met pieken en dalen
De markt voor Israëlische komkommers is volatiel. De productie is nauwelijks voldoende om aan de vraag te voldoen. Daardoor heeft een kleine verandering in de aanvoer of een lichte piek in de vraag al grote gevolgen. Het resultaat zijn tekorten en stijgende prijzen. In de afgelopen zes maanden zijn er regelmatig dergelijke ontwikkelingen geweest. In de zomer werd de teelt bemoeilijkt door hittegolven, tijdens de feestdagen steeg de vraag tot ruim boven de beschikbaarheid. De prijzen stegen tot 3,68 euro per kilo, meer dan drie keer het gemiddelde. Onder normale omstandigheden ligt de prijs rond de 0,98 tot 1,30 euro per kilo. De grens van 2 euro per kilo werd een aantal keren gepasseerd. Om de aanvoer op peil te houden heeft de regering een importquota vastgesteld voor de tariefvrije invoer van komkommers. Dat moet prijspieken voorkomen. Telers zijn niet blij met de maatregelen; zij vrezen dat import de binnenlandse teelt zal schaden. Door de grote vraag op de binnenlandse markt is export niet aantrekkelijk.

Chinese prijzen omhoog richting Nieuwjaar
China is een grote producent van komkommers. In 2014 werd er zo'n 54 miljoen ton geoogst. Het recente koude weer in het noorden van het land resulteert in een kleinere oogst. Daarnaast wordt de grootste aanvoer verwacht rond het Lunar Nieuwjaar, in de eerste en tweede week van februari. De weken voor het Chinees Nieuwjaar zijn rustig. De aanvoer is 30 procent gedaald op enkele groothandelsmarkten in Beijing en Jinan, de hoofdstad van de provincie Shandong.
Hoewel de aanvoer terugvalt, zijn de prijzen ook licht gedaald. Komkommers worden gezien als een zomergroente en door de kou verliest het product aan populariteit onder consumenten. De prijzen liggen rond de 2,30 yuan (0,30 euro) per kilo, eerder brachten de komkommers 3 yuan per kilo op. Rond het Nieuwjaar zal de prijs weer rond de 3 yuan schommelen. Naast de eigen teelt worden er kleine volumes komkommers ingevoerd.

Australische markt verzadigd
De grote aanvoer van de komkommers houdt de prijs in Australië laag, ondanks dat er een goede vraag naar de vruchtgroente is. Toch zijn de telers tevreden over het seizoen. "De productie is goed, de markt is minder, prijzen zijn slecht door de concurrentie en de grote volumes," vat een handelaar de situatie samen. In 2015 steeg de aanvoer van komkommers door de teelt in West-Australië. Eén bedrijf breidde het areaal uit met 54 hectare met 300 tunnels, volgens het bedrijf worden er 15.000 komkommers per tunnel geoogst.

Verenigde Staten goede markt, maar zorgen over verzadiging
Dankzij de lage aanvoer uit Californië zien telers uit Ontario de prijzen stijgen. Dat is goed nieuws voor de telers na een jaar met een verzadigde markt. De opbrengst is in de wintermaanden lager, maar dankzij de goede prijzen voor de winterkomkommers zijn telers tevreden over de resultaten. Californië, Florida en Mexico hebben in de afgelopen maanden extreem weer gehad, wat de aanvoer remt.
Toch zijn er zorgen voor de komende maanden. Vorig jaar was de markt in het voorjaar en de zomer verzadigd. Er wordt in de afgelopen jaren veel geïnvesteerd in de teelt, waardoor de aanvoer sneller gegroeid is dan de vraag. Voor het komende jaar verwachten telers eenzelfde situatie met een verzadigde markt.

Mexico teelt vooral voor VS
Mexico is een van de grootste exporteurs van komkommers ter wereld. Het overgrote deel van de export is bestemd voor de Amerikaanse markt. Op de Amerikaanse importmarkt heeft Mexico een aandeel van 81,03 procent (2011). De Verenigde Staten importeerden dat jaar bijna 8,5 miljoen ton komkommers.

Elke week publiceren FreshPlaza en AGF.nl een overzicht van de marktsituatie van een product in een wereldwijde context. Met deze artikelen willen we een beeld geven van een wereldmarkt, die steeds kleiner wordt door de globalisering. Volgende week staan aardappelen centraal.