Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
Andrii Roizin, FarmToHome

Lokale voedselketen krijgt nieuw leven na faillissement Rechtstreex

Tholen - Na het faillissement van Rechtstreex begin oktober zijn veel boeren in Zuid-Holland en Utrecht hun vaste afzetkanaal kwijtgeraakt. Voor consumenten betekende het ook dat een vertrouwde manier om lokaal voedsel te kopen plotseling wegviel. Vanuit Amsterdam probeert het platform FarmToHome die verbinding tussen boer en consument levend te houden.

© FarmToHome

"We zijn twee jaar geleden begonnen als idee, en nu anderhalf jaar operationeel," vertelt medeoprichter Andrii Roizin. "De aanleiding was eigenlijk heel persoonlijk. Mijn medeoprichter Maksym groeide op in een boerenfamilie en wist hoe belangrijk lokale afzet was. Toen supermarkten groter werden, verdween die directe band tussen boer en consument. Mensen raakten hun verbinding met voedsel kwijt - en kleine boeren hun afzet."

Van marktplaats tot logistiek netwerk
FarmToHome begon als een digitale marktplaats waar klanten direct bij boeren konden bestellen. De oprichters haalden de producten zelf op en bezorgden ze persoonlijk bij de klant. "Dat was intensief, maar het werkte," zegt Roizin. "We konden laten zien dat vers, lokaal en duurzaam eten past bij de moderne leefwijze."

Sinds twee maanden werkt het bedrijf samen met Trunkrs, waardoor nu ook landelijke levering mogelijk is. Toch blijft de focus regionaal. "We willen stap voor stap uitbreiden, maar de korte keten blijft de kern. Het doel is dat iemand in Utrecht straks producten krijgt van boeren uit Utrecht en niet uit Noord-Holland. Zo houden we de verbinding echt lokaal."

Op dit moment werken 23 boeren samen met FarmToHome, waarvan twintig uit Noord-Holland, twee uit Zuid-Holland en één uit Utrecht. "We bouwen rustig verder aan het netwerk. Eerst zorgen dat de keten goed staat, dan pas groeien. Zo blijft het beheersbaar en kunnen we de kwaliteit behouden."

© FarmToHome

Boeren opnieuw verbinden met consumenten
Het faillissement van Rechtstreex zorgde voor onrust onder boeren, vertelt Roizin. "Veel producenten verloren in één klap een belangrijk verkoopkanaal. Dat is voor kleine en middelgrote boeren, die niet leveren aan supermarkten of export, een flinke slag. Wij proberen hen te laten weten dat er alternatieven zijn. We hebben respect voor wat Rechtstreex heeft opgebouwd - ze waren echt een voorbeeld voor ons. Dat hun werk nu stopt, is jammer, maar het biedt ook ruimte voor nieuwe initiatieven."

Boeren nemen met FarmToHome nog niet massaal zelf contact op, geeft hij toe. "Wij benaderen hen. We zijn nog niet zo groot dat iedereen ons kent. Maar de belangstelling groeit, zeker nu duidelijk wordt dat er behoefte is aan een nieuw kanaal voor lokale afzet."

Meer dan de helft biologisch
FarmToHome verkoopt zowel biologische als niet-biologische producten, maar duurzaamheid staat centraal. "Meer dan de helft van ons aanbod is biologisch, en dat aandeel groeit," aldus Roizin. "De meeste groenten zijn biologisch, onze eieren ook. Voor vlees en kip werken we met scharrelboeren, maar we zijn actief op zoek naar biologische leveranciers, ook van zuivel. In die categorie is de vraag het grootst."

Niet alle boeren kiezen voor certificering, merkt hij. "Sommige gebruiken duurzame methoden, maar vinden het proces om biologisch gecertificeerd te worden te lang, ingewikkeld of te duur. Wij laten die keuze bij hen, zolang het product vers, eerlijk en lokaal geproduceerd is. We labelen alles duidelijk, zodat klanten bewust kunnen kiezen."

© FarmToHome

Voedsel van dichtbij
De oprichter benadrukt het belang van korte ketens, niet alleen economisch, maar ook ecologisch. "Lokaal geproduceerd en lokaal gegeten voedsel is altijd duurzamer. Het hoeft niet de wereld over te reizen, blijft verser en smaakt beter. Bovendien steun je de lokale economie en behoud je kennis en vakmanschap in de regio."

Volgens Roizin is er een groeiende groep consumenten die bewust lokaal wil eten, maar te weinig tijd heeft om dat zelf te organiseren. "Veel mensen willen graag bij de boer kopen, maar hebben geen tijd om wekelijks langs te gaan. Ze vinden het leuk als dagje uit, niet als wekelijkse routine. Wij proberen het gemak van de supermarkt te combineren met de kwaliteit van de boer."

Nieuwe kansen in Zuid-Holland en Utrecht
De komende maanden richt FarmToHome zich op uitbreiding in Zuid-Holland en Utrecht. "In Noord-Holland staat het netwerk stevig. Nu willen we daarbuiten groeien, niet enkel met nieuwe groente- en fruittelers en veehouderijen, maar ook met producenten van biologische producten zoals brood, granen, sappen en plantaardige alternatieven voor vlees."

"Boeren en producenten die zich aangesproken voelen, mogen zich bij ons melden," zegt Roizin. "We hebben ruimte in onze keten en willen samen de lokale voedselvoorziening versterken. Als de korte keten gezond blijft, profiteren boer en consument allebei."

Voor meer informatie:
Andrii Roizin
FarmToHome
[email protected]
www.farmtohome.info

Gerelateerde artikelen → Zie meer