Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Zweden test coating op plantaardige basis voor komkommers

Het bedrijf Saveggy, gespecialiseerd in foodtechnologie, heeft een innovatieve, additievenvrije plantaardige beschermlaag voor AGF geïntroduceerd. Deze eetbare coating, gemaakt van koolzaad- en haverolie, biedt een duurzaam alternatief voor plastic verpakkingen. Het product is ontworpen om als afvalvrije oplossing te dienen, in lijn met de aankomende regelgeving van de Europese Unie die aansturen op het verbod van wegwerpplastic voor AGF in 2030.

Volgens Saveggy kan het grootschalig inzetten van hun oplossing in Europa zowel het gebruik van plastic als de hoeveelheid voedselafval aanzienlijk verminderen. Het bedrijf werkt nauw samen met de Universiteit van Aarhus en ontvangt steun van EIT Food, dat verbonden is aan het Europees Instituut voor Innovatie en Technologie (EIT).

Proeflancering in Zweden
De eerste commerciële test vindt plaats in Zweden, in de vorm van een eenmalige pilot van een maand met partners ICA en Odlarna.se. De focus ligt hierbij op komkommers, en dit markeert de stap van onderzoek naar commerciële toepassing. Met de eerste industriële machine, die nu operationeel is, bereidt Saveggy zich voor op een bredere lancering in zowel Zweden als Europa.

Kerstin Lindvall, directeur Duurzaamheid bij ICA: "Deze innovatie stelt ons in staat om plastic volledig weg te laten bij komkommers, zonder concessies aan de kwaliteit, iets wat onze klanten zeker zullen waarderen."

Odlarna.se is de eerste Europese teler die deze machine in gebruik neemt. "Duurzaamheid en kwaliteit zijn onze kernwaarden, en deze samenwerking versterkt ons commitment met de introductie van plasticvrije komkommers," aldus Martin Löfstedt van Odlarna.se.

Achtergrond ontwikkeling en onderzoek
Saveggy, opgericht in 2020 in Zweden door Vahid Sohrabpour en Arash Fayyazi, ontwikkelde de technologie in samenwerking met de Universiteit van Lund en verschillende sectorpartners, waaronder retailers, verpakkers en consumenten.

Uit onderzoek van Saveggy blijkt dat er jaarlijks meer dan 3.000 ton plastic wordt gebruikt voor het verpakken van komkommers in de EU. Hoewel komkommer het eerste product is waar het bedrijf op focust, kan de coating ook bij andere groenten- en fruitsoorten worden toegepast, en wordt er al gewerkt aan verdere productinnovatie.

Afstemming op EU-regelgeving
Deze technologie is in lijn met de doelstellingen van de EU om voedselverspilling te verminderen en voldoet aan de Verordening verpakking en verpakkingsafval (PPWR), die gepland staat voor invoering in 2030.

Bron: Sustainable Packaging News