Dit jaar is de komkommerteelt op de Gärtnersiedlung Halte bij Papenburg veelbelovend van start gegaan. Volgens Jantje Schoenmaker en Sebastian Bürger van Gartenbauzentrale Papenburg eG is er tot nu toe meer zonlicht geweest dan vorig jaar, wat heeft geleid tot een duidelijke opbrengststijging ten opzichte van 2024. Dit effect is volgens de teler vooral merkbaar bij de meer regeneratieve mini- en snackkomkommers, terwijl de reguliere komkommers minder profiteren van deze gunstige omstandigheden.
Jantje Schoenmaker en Sebastian Bürger telen al vijf jaar minikomkommers en snackkomkommers. Volgend jaar zullen ze ook de komkommerkwekerij Schoenmaker van hun ouders overnemen, die meer dan 2 hectare aan lange komkommers omvat, en deze voortzetten als vierde generatie. In totaal heeft de familie op beide locaties ongeveer 30 medewerkers in dienst.
Er zijn jaarlijks vier teelten, elk met een periode van acht tot tien weken. Het hoogtepunt van het minikomkommerseizoen valt meestal tussen mei en augustus. De eerste vroege teelt werd in de eerste week van februari geplant, net voor de lange komkommers, zodat de eerste Papenburgse minikomkommers eind februari beschikbaar waren. Bürger merkt op: "De winters zijn de laatste jaren milder geworden, waardoor we het seizoen eerder kunnen beginnen."
Verse minikomkommers. Dit jaar experimenteert het bedrijf ook voor het eerst met een assortiment aubergines.
Groeipotentieel voor snackkomkommers
Minikomkommers maken nog steeds ongeveer 80 procent van de teelt uit. "De prijsdruk is merkbaar bij snackkomkommers. Er is potentieel voor groei, hoewel ze arbeidsintensief zijn en in zuidelijke landen goedkoper geoogst kunnen worden. We verwachten daarom een gematigde groei voor snackkomkommers," vervolgt Bürger. Beide producten hebben een vaste plaats verworven in de handel en worden ook verkocht aan de retail.
Een kijkje in de komkommerkas. De faciliteit van ongeveer 1 hectare is verdeeld in drie secties van elk 3.000 m². In totaal beschikt het teeltbedrijf in Papenburg over circa 10 hectare aan mini- en snackkomkommers.
Quirine in plaats van Qwerty
Rassen en hun eigenschappen zijn cruciaal voor de teelt. "Een bepaalde mate van virusresistentie is vereist. Vorig jaar hadden we een snackkommerras dat onvoldoende bestand was tegen meeldauw. Dit jaar zijn we overgestapt op een nieuw ras, waar we tot nu toe zeer tevreden over zijn," aldus Schoenmaker.
Een blik op het komkommersorteerproces. De minikomkommers worden voornamelijk verpakt in cellulosenetten, terwijl de snackkomkommers steeds vaker in trays met folie worden aangeboden.
Toekomstig potentieel van de Gärtnersiedlung Halte
Tot besluit wijzen Jantje en Sebastian op de voordelen van de locatie. De watervoorziening in de Papenburger Gärtnersiedlung is uitstekend geregeld dankzij de geïntegreerde watervereniging." Ze zien ook groeipotentieel in de energievoorziening. "In onze winderige regio kunnen bijvoorbeeld windturbines worden ingezet voor de opwekking van elektriciteit voor de verlichte winterproductie van komkommers. Hiermee kunnen supermarkten het hele jaar door gebruikmaken van regionaal geteelde komkommers, zonder dat ze in de winter moet worden ingevoerd vanuit Zuid-Spanje," aldus Bürger.
Voor meer informatie:
Jantje Schoenmaker en Sebastian Bürger
Gartenbau Schoenmaker & Bürger GmbH&Co.KG
Halte 27
26826 Weener, Duitsland
Tel: +49 49615898
[email protected]
https://www.gartenbauzentrale.de/