Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Zeewier op je bord: proeverij en kennis-event

Op zaterdag 28 juni 2025 organiseert Museum Sow to Grow in de Westerstraat 111, Enkhuizen een middag rondom een van de veelbelovende voedselbronnen van de toekomst: zeewier. Tijdens dit evenement in de Westertuin bij het museum worden bezoekers tussen 12.00 en 17.00 uur meegenomen in de wereld van eetbare zeegewassen, met bijzondere aandacht voor hun smaak, voedingswaarde én toepassingen.


Culinaire proeverij van zeegroenten
Chef Steef Gronheid (voorheen van restaurant De Smederij in Enkhuizen) presenteert een proeverij met verfijnde amuses op basis van diverse soorten zeewier, waaronder bruinwier, groenwier en roodwier. Bezoekers maken kennis met verrassende smaken en texturen, rechtstreeks uit de zee.

Meer dan alleen voeding
Naast hun culinaire waarde hebben zeegewassen ook een indrukwekkend duurzaamheidsprofiel. Zeewier bevat een hoge concentratie aan mineralen, vitaminen en ijzer en wordt toegepast in voeding, cosmetica, medicatie, biobrandstof, biologisch afbreekbaar plastic en zelfs textiel. Bovendien nemen deze planten CO₂, stikstof en fosfaat op uit het water, zonder natuurlijke bronnen uit te putten.

Wetenschap en innovatie
Het Noord-Hollandse bedrijf Hortimare uit Heerhugowaard speelt wereldwijd een rol in de veredeling en vermeerdering van zeewier. In samenwerking met de Wageningen Universiteit (WUR) werken zij aan duurzame oplossingen voor de toekomst.

Sow to Grow – Kennis als basis voor verandering
Met dit evenement onderstreept Museum Sow to Grow haar missie: het vergroten van kennis over voedsel en welzijn, en zo bijdragen aan een gezondere en duurzamere toekomst voor iedereen. Informatie en bewustwording over zeewier als voedingsmiddel van de toekomst is daarbij een belangrijke stap.

Tijdens de proeverij is in Sow to Grow een deskundige aanwezig van Hortimare die uitleg zal geven over dit voedzame product en de overige verschillende toepassingen en er draait, doorlopend, een film in de Regentessenzaal.

Sow to Grow
Westerstraat 111, 1601 AD Enkhuizen
Geopend woensdag t/m zondag van 12.00 tot 17.00 uur.
Met een Museumkaart is de toegang tot het museum gratis.

Voor meer informatie:
Sow to Grow
[email protected]
www.sowtogrow.nl

Publicatiedatum: