Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
fotoreportage internationaal tomatenevent TTA-ISO en Artechno

Oogsten, enten en opkweken: nieuwe technieken dienen zich aan voor tomatenteelt

Tholen - Wat is er beter voor techniek- en tomatenprofessionals dan een evenement over tomaten en techniek, midden tussen de Westlandse kassen in een hal vol met machines, die ook nog eens live persoonlijk aan je gedemonstreerd worden? TTA-ISO en Artechno boden vrijdag 6 juni zo'n uniek evenement aan. Er kwam een groot (inter)nationaal publiek op af.

Zodra de bus met internationale gasten uit Amsterdam, en Aad Verduijn als tour guide om onderweg alvast wat over de tuinbouwsector te vertellen, was gearriveerd, kon het TomatoTech Innovation Summit op locatie bij Artechno in De Lier van start. Art van Rijn (Artechno) en Martin Maasland (TTA-ISO) mochten van dagvoorzitter Henry Gordon Smith als eerste het podium op voor een openingswoordje.

De onthulling van oogstrobot HarvAI werd volop gefilmd.

Onthulling oogstrobot
Daarna was het al snel tijd voor een kennismaking met HarvAI. Het is de naam van de oogstrobot van TTA-ISO, die ook in de kassen bij Vereijken Kwekerijen te vinden is. Henk Jan van Ooijen, CTO bij TTA-ISO, nam de zaal na de officiële onthulling van de oogstrobot mee in de ontstaansgeschiedenis en de technische details. Het lastigste, zo erkende hij, is om het simpel te houden. Bij de ontwikkeling van HarvAI was dat het uitgangspunt.

Het heeft inmiddels een oogstrobot opgeleverd die dankzij een gepatenteerde 'pols' ook de trossen achter de stengel goed kan grijpen, die volgens Henk Jan opvalt met camarakeuzes én waarbij ook goed over de logistiek is nagedacht. Zo is er de robotkar waarop oogstwagens aan kunnen sluiten, waarna die wagens de kratten de rij uit rijden terwijl de robot door kan oogsten. Tijdens de koppeling zorgen de oogstwagens voor de elektrische voeding van de accugedreven robot.


Keynote spreker Björn Kuipers en Martin Maasland (TTA-ISO)

Mens en techniek één team
Als alle bewegende machines van beide organisatoren niet al genoeg actie opleverden, dan zorgde voormalig voetbalscheidsrechter Björn Kuipers daar met een interactieve presentatie wel voor. De voetbalbeelden -en anekdotes beklijfden, en ondertussen kwam ook de overkoepelende boodschap aan: Werk als een team en vertrouw op de techniek, wat zeker ook van toepassing is voor de hedendaagse tuinbouw. Hier geen Goal Line Technologie of Video Assistant Referee, maar wel steeds meer technieken waarmee mensen moeten samenwerken en die helpen arbeid besparen. Mensen die al het werk in en om de kas willen doen zijn immers een schaars goed.

"Make it a business case"
Dat konden ook de telers tijdens de paneldiscussie na de lunch en live demo's beamen. Onder hen Nana Bekoe-Sakyi. Hij is directeur van de grote Amerikaanse industrietomatenteler Morning Star. Het bedrijf omarmt moderne technieken die arbeid besparen, en die de teelt verbeteren. Morning Star werkt tegenwoordig met de High Speed Grafter van TTA-ISO die het entwerk automatiseert. Ben Pieterse vertelde er eerder de op de dag meer over. Een technisch nieuwtje: er komt ook een High Speed Grafter aan die boven de lobben kan enten, om aan te sluiten op de wens van onder meer de Europese en hightech Noord-Amerikaanse markt.

Ben Pieterse (TTA-ISO) stelde de vraag: Waar krijgt een opkweker het meeste hoofdpijn van?

De andere drie panelleden waren Peter Kuivenhoven, die ervaring uit de opkweekwereld in Nederland en Canada meenam, Gert van Straalen van The Flavour Farm en Rick van Schie van familiebedrijf L.A. van Schie. Ook Gert bracht kennis uit zowel Noord-Amerika als Nederland mee, terwijl Rick als jongste teler op het podium al ervaring opdeed met telen in een vertical farm. Rick deed er in het verleden, toen hij werkzaam was voor Artechno, volop proeven mee.


Panelgesprek over Optimisation and Innovation in the Tomato Chain. V.l.n.r.: Gert van Straalen (The Flavour Farm), Nana Bekoe-Sakyi (The Morning Star Company), Rick van Schie (L.A. van Schie) en Peter Kuivenhoven (Bevo Farms)

Of in de hedendaagse tomatenteelt vertical en indoor farms een rol aan spelen, was een van de gespreksonderwerpen. Zodra telers de financiële rekensom rond krijgen en de businesscase er is, zeker, maar nu is in veel gevallen een kas nog waar tomatentelers voor kiezen.


Julia Erftemeijer (Artechno) liet op verzoek van de markt veel cijfers zien tijdens haar presentatie

Opkweek
Vooral naar opkweek van tomatenplanten wordt momenteel gekeken. Daar zijn, onder meer in onderzoek van Artechno, positieve resultaten geboekt die opkweekbedrijven aan het denken hebben gezet. Een snellere opkweek én kwalitatief betere planten, dat wekt interesse.

Over dat onderzoek naar het opkweken van tomatenplanten gaf Julia Erftemeijer een presentatie in het laatste blok voor de barbecue. Op verzoek van de markt deelde ze cijfers, onder meer met een OPEX-vergelijking tussen kas en AVF+, het meerlaagse teeltsysteem van Artechno. Niet alleen voor entherstel, maar ook in andere opkweekstadia vallen de voordelen van optimale klimaatcontrole die mogelijk is met de AVF+ op. Het teeltsysteem gebruikt nog wel meer energie, maar het verschil is niet onoverkomelijk, zo liet Julia zien, zeker als je de teelttechnische voordelen ook meerekent.

Iwan Kerklaan (De Twaalfde Man) en Sjaak Bakker (DigiVation) waren onderdeel van de show van illusionist Victor Mids

Om de dag af te sluiten was er een mystery guest uitgenodigd. Illusionist Victor Mids deed de zaal al snel versteld staan van hoe makkelijk het menselijk brein te misleiden is, en van hoe Victor daar live op het podium gebruik van kan maken. Daarna was er nog één keer kans om alle machines in de hal bij Artechno van dichtbij te bekijken, en daar maakten de aanwezigen opnieuw gretig gebruik van, ging de barbecue aan en toen vervolgens de bus met internationale gasten weer was vertrokken, konden de organisatoren terugkijken op een geslaagde TomatoTech Innovation Summit.

Het hele team van de organisatie en hun collega's op de foto krijgen was nog een flinke uitdaging.

Bekijk hier het fotoverslag van de TomatoTech Innovation Summit.

Wie de TomatoTech Innovation Summit heeft gemist en toch wel nieuwsgierig is naar de nieuwste ontwikkelingen bij TTA-ISO en Artechno kan op herkansing tijdens GreenTech Amsterdam van 10 t/m 12 juni. Beide bedrijven zijn op de beurs aanwezig met een stand. Artechno stand 01.302 en TTA-ISO stands 02.211 en 05.431.