Tholen - Het is inmiddels al de vierde keer dat het International Soft Fruit Conference werd gehouden bij Delphy in Horst. Een event wat drie dagen lang duurt. De bezoekers komen vanuit heinde en verre om zich bij te laten praten over de nieuwste ontwikkelingen en onderzoeken. Het gaat over zachtfruit, maar de aardbeien nemen een prominente rol in.
Joost Scholten, Delphy. QMS Aardbei (Quality Management System Aardbei) is een data-gedreven softwaresysteem dat aardbeientelers en ondernemers ondersteunt bij het plannen en optimaliseren van de teelt. Het systeem koppelt eenvoudig met klimaatcomputers, cruciale plantdata wordt via een gewasregistratie-app verzameld.
En de sector staat voor heel wat uitdagingen. Weerbaarheid is er een van. Er waren veel aanbieders van producten als biostimulanten te spreken. Ook veredelaars doen hun uiterste best om hun rassen sterk(er) te maken. En over aardbeienveredelaars gesproken; de hybride aardbeienrassen komen verder op. Dat heeft effect om de hele teelt. Opkweken vanuit stek of vanuit zaad is een wereld van verschil. Arie Bax, Van der Knaap Group of Companies, voorspelde dat de aardbeienteelt er binnen afzienbare tijd compleet anders uit zal zien. "Hybride rassen is daar een onderdeel van. Maar denk ook de steeds grotere vraag naar jaarrond productie, arbeidsissues en steeds minder gewasbeschermingstoelatingen." We staan op de vooravond van grote veranderingen.
Bull Qii, Bogaerts Greenhouse Logistics
Naast de expositieruimte waren er proefopstellingen van UV-C licht. Autonome toepassingen van Bogaerts (Bull Qii) en Octiva (Xenion) reden langs de aarbeiengoten onder de overkapping.
'De vruchten plukken' van autonoom telen
Bedrijven als Growficient, YieldComputer, Delphy en VDL ETG Projects werken samen om hun expertise te integreren voor autonome teelt. Dit doen zij onder de paraplu van 'De vruchten plukken' van Opzuid; een Europees programma voor transitiegedreven innovatie. Het systeem belooft telers meer effectiviteit, betere opbrengsten en betrouwbare oogstverwachtingen, wat hun marktpositie versterkt. Wereldwijd kunnen grote kassencomplexen profiteren van de standaardisatie van teeltkennis, waardoor verspilling van hulpbronnen vermindert. Het project draagt bij aan de klimaat- en landbouwtransitie-doelstellingen, met efficiënt gebruik van hulpbronnen, voedselzekerheid en minder verspilling als gevolg. Zo wordt zowel aan nationale als internationale behoeften voldaan.
Het project heeft als doel een eerste stap te zetten naar autonoom telen door een beslissingsondersteunend systeem te ontwikkelen, in eerste instantie voor aardbeien- en frambozenteelt. Dit systeem, genaamd 'scout', combineert slimme substraatsensoren en camera's om via een AI-model de water- en voedingsbehoeften van planten voorspellend te bepalen. De innovatie schuilt in het gebruik van prescriptieve analyse, waarmee gegevens op een uiterst geavanceerde manier worden benut, een niveau hoger dan bestaande smart-farming technieken.
Vera Theelen, Delphy, leidde bezoekers langs de diverse onderzoeken
Seminars
De dag werd afgesloten met sprekers van Mechatronix, Wageningen UR, Delphy and The Greenery. Ze spraken over belichting, meeldauw, duurzaamheid in aardbeienteelt, klimaatinstellingen en energie-efficiency in de blauwe bessenteelt.
Bekijk hier de fotoreportage
Voor meer informatie:
Vera Theelen
Delphy
Kreuzelweg 3B
5961 NM Horst
+31 (0)6 83 18 02 15
+31 (0)77 398 7500
[email protected]
https://delphy.nl/