Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

"Ecologische vlotten brengen onderwijs en bedrijven samen"

Bij kwekerij Ovata in Bleiswijk zijn onlangs nieuwe ecologische vlotten te water gelaten. Studenten van Lentiz | MBO Oostland onderzoeken het effect op de biodiversiteit en de waterkwaliteit. De vlotten zijn een initiatief van Stichting Innovatie Glastuinbouw Nederland (SIGN) en het Practoraat Circulaire Tuinbouw. Onlangs brachten betrokkenen een werkbezoek. "Dit is een mooie case over hoe onderwijs en bedrijven kunnen samenwerken aan het verbeteren van biodiversiteit en waterkwaliteit."

De ecologische vlotten zijn gemaakt van gerecyclede materialen en beplant met inheemse bloeiende planten. Vorig jaar werden de eerste vlotten te water gelaten, in de vijver voor Ovata. Onlangs zijn deze opnieuw beplant. Daarnaast zijn in een sloot naast het bedrijf nieuwe vlotten geplaatst.

Doel is dat de vlotten daarmee een diversiteit aan insecten aantrekken. Daarmee bevorderen ze de biodiversiteit in en rond een open water. 'Aquatische biodiversiteit' heet deze aanpak. De vlotten hebben ook een positief effect op waterkwaliteit - doordat zij nutriënten en chemicaliën kunnen opnemen - en op het waterleven.

Samen innoveren
De vlotten zorgen óók voor meer samenwerking tussen onderwijs, bedrijven, waterschap en overheid, vertelde Jaco Speksnijder, directeur van Lentiz | MBO Oostland tijdens een werkbezoek, waaraan onder meer gemeente Lansingerland en Hogeschool Inholland deelnamen. Onderling moeten veel zaken worden uitgevonden en onderzocht, zoals: kunnen de vlotten een aanvulling zijn op natuurlijke oevers, welke gewassen zijn het meest effectief in de vlotten en welke rol spelen de vlotten in het ecosysteem rondom een kas?

In het beantwoorden van die vragen kunnen studenten van MBO en HBO samenwerken met bedrijven. Het onderzoek naar de vlotten gaat dus niet alleen een om 'aquatische biodiversiteit' en waterkwaliteit, maar ook om de vraag hoe studenten, bedrijven en partners als waterschappen samen kunnen innoveren en leren.

Het onderzoek naar de ecologische vlotten wordt mede mogelijk gemaakt door het Greenport Horti Campus Katapult-programma.

Bron: Greenport West-Holland

Publicatiedatum: