Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Energie-update: Genoeg reden voor prijsschommelingen gas

De daling van de TTF-gasprijs is woensdag gestopt. De contractprijs voor aardgas voor komende winter blijft daarmee voorlopig rond 37 euro per megawattuur hangen en voor de winter daarop, die van 25/26, op 34 euro per megawattuur.

De EPEX-uurprijzen voor elektriciteit zakken na de lunch weer richting 0, maar er zijn net als woensdag geen negatieve uurprijzen. Op de onbalansmarkt zagen we vooral maandag hoge pieken, van 3 keer meer dan 1500 euro per megawattuur. Ook was er een minprijs van -575 euro per megawattuur. Dinsdag was de laagste prijs -238 euro, terwijl woensdag de hoogste prijs +500 euro per megawattuur was, zo blijkt uit TenneT-data.


De TTF-gasprijs voor het contract 'winter 2025' t/m 4 juni. Klik hier voor de actuele gascontractprijzen.

Energieleverancier Vattenfall blikt terug op een week vol met prijsschommelingen voor gas. Ook deze week bleef het niet rustig op de gasmarkt, getuige de recente stijging. Er zijn volgens Vattenfall genoeg prijsdrukkende factoren, maar dat de prijs toch weer steeg, komt onder meer door het feit dat de vulgraad van de gasopslagen achterloopt bij voorgaande jaren. Dit in combinatie met een krap aanbod zorgt ervoor dat er spanning ontstaat.

De Autoriteit Consument & Markt (ACM) hanteert vanaf dit jaar drie peilmomenten (september, oktober en november 2025) bij het bepalen van het maximumtarief voor warmte. Voorheen werd dit tarief gebaseerd op de gemiddelde gasprijs voor een jaarcontract op 1 januari, met als peildatum eind november. De prijzen op de groothandelsmarkt voor gas kunnen sterk schommelen, bijvoorbeeld door geopolitieke spanningen of seizoensinvloeden Door drie peilmomenten te gebruiken en hiervan een gemiddelde te nemen, worden de prijsschommelingen afgevlakt. Dit zorgt voor een stabieler en eerlijker tarief, dat beter aansluit bij de werkelijke kosten voor consumenten, aldus de ACM.