Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Glastuinbouw Nederland vreest langdurige onzekerheid door kabinetsval

Glastuinbouw Nederland vreest opnieuw voor een lange periode van onzekerheid nu het kabinet-Schoof is gevallen. Voorzitter Adri Bom-Lemstra wijst op de korter wordende termijn waarbinnen de sector doelen moet hebben behaald op het gebied van klimaat, waterkwaliteit en stikstof, terwijl de Europese trein doordendert met nieuw beleid. "Het kabinet stond voor de opgave om op deze thema's tot heldere keuzes te komen en eindelijk stabiel beleid te creƫren voor de komende jaren. Nu dreigt weer flinke vertraging en onzekerheid. Geen ondernemer durft nu nog te investeren."

Zo blijft het controversiƫle kabinetsplan om de glastuinbouw onder te brengen onder ETS-2 en de bijmengverplichting groen gas boven de sector hangen. "Onwenselijk", zegt Bom-Lemstra, "we zien liever dat dit slechte plan van tafel gaat." Voordat het kabinet viel sprak de voorzitter zich bij Energeia nog fel uit tegen invoering, en ook tegen geluiden dat het kabinet van plan zou zijn de sector te compenseren na invoering. Daar gelooft Glastuinbouw Nederland niet in.

Op het terrein van gewasbescherming wil Brussel voortmaken met de versnelde toelating van groene gewasbeschermingsmiddelen in Europa en met doelen rond water en stikstof. "Het is zorgelijk dat Nederland nu achterblijft met de uitwerking van die plannen."

"Doodzonde, want onze telers staan klaar om te investeren in verdere verduurzaming van de sector, zodat de glastuinbouw in 2030 nagenoeg emissievrij zal zijn, in 2040 klimaatneutraal en in 2050 vrijwel volledig geautomatiseerd kan telen. Maar met zulke onzekerheden durft geen teler te investeren. Dat is niet alleen een verlies voor klimaat en milieu, maar ook voor onze economie en maatschappij", aldus Bom-Lemstra.

Constructieve voorstellen
Ondanks de huidige politieke ontwikkelingen blijft Glastuinbouw Nederland volgens Bom-Lemstra constructieve voorstellen aandragen aan alle politieke partijen om te werken aan toekomstperspectief voor de Nederlandse glastuinders. "Dat is meer dan ooit nodig in deze tijden van geopolitieke spanningen, waarin we de Europese economie moeten versterken."

Bron: Glastuinbouw Nederland