Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Verduistering weinig effect op productie Sonsation aardbei

Het Interreg PlantGoed-project richt zich op het optimaliseren van de opkweek van aardbeiplantgoed om te voldoen aan de specifieke eisen van diverse teeltsystemen. Inagro deelt de stand van zaken van drie experimenten: een belichte voorjaarsproef met verduisterde Sonsation, een onbelichte doordragerteelt met verse Karima en Florice en de opkweek van low-chill Fandango voor een onbelichte voorjaarsteelt. Deze experimenten, uitgevoerd door Inagro in overleg met proeftuinpartners PCH en Delphy, onderzoeken alle het effect van innovatie tijdens de opkweek op de productie en kwaliteit van het fruit.



Verduistering weinig effect op productie Sonsation
Recent werd een proef afgerond waar bij Sonsation het effect van verduistering tijdens de opkweek werd geëvalueerd op de productieprestatie. Het idee was om te verduisteren en de plant sneller tot bloemaanleg te dwingen zodat eerder kan worden ingepakt en de plant toch voldoend koude-uren kan opbouwen vóór de planting begin december.

Twee verduisteringstechnieken werden vanaf 6 augustus vergeleken; één waarbij de daglengte werd gereduceerd tot 10u en een tweede waar de dag nog slechts 7u duurde. Bloemknoponderzoek onder de microscoop toonde aan dat verduistering al na één week leidde tot bloemaanleg. Bij het niet-verduisterde plantgoed begon de bloemaanleg pas op 5 september. Ondanks deze maand voorsprong zagen we afgelopen voorjaar geen significant verschil in productie: alle objecten haalden een opbrengst van 6 à 7 kg/lm met een oogststart begin maart.

Binnen deze proef plantten de onderzoekers ook een object met lang bewaard plantgoed uit 2023. Dit resulteerde in een duidelijk slechtere vruchtkwaliteit: slechts 58% Klasse1 tegenover 75% bij het plantgoed van 2024. Opmerkelijk was wel dat het oude plantgoed een week vroeger in productie trad.



Verse doordragers verrassend sterk gestart
In de onbelichte proef onder glas met de doordragende ­rassen Karima en Florice, geplant begin maart, zijn de onderzoekers sinds april volop in productie. Verschillende types plantgoed werden opgekweekt in de serre of in de daglichtloze teeltcontainer en dan zonder koeling opgepot: vandaar de benaming: verse plant. Vergelijken van het oogstverloop en productiepotentieel doen ze met een klassieke gekoelde minitrayplant.

Het mooie voorjaarsweer doet deze planting zichtbaar deugd. De productie van de verse planten stijgt gestaag sinds de start. Sinds week 20 zitten we rond een wekelijkse opbrengst van 1 kg per lopende meter, met op 28 mei al een totale productie tussen de 3 en 4,4 kg/lm voor de verse Karima en Florice, tegenover 2,6 - 3,2 kg/lm bij het gekoelde controleplantgoed. Opvallend is dat de verse planten nog volop rode en groene vruchten én bloei vertonen, terwijl de productie bij de gekoelde objecten langzaam aan lijkt stil te vallen. De onderzoekers zijn benieuwd naar hoeveel van onze types verse planten een voldoende hoog en vlak oogstverloop zullen kunnen realiseren.

Niet alleen de productie, maar ook de vruchtkwaliteit zit goed bij de verse planten. De sortering is tot nu toe uitstekend, met een aandeel Klasse1 vruchten van 80-92%, vergeleken met slechts 75-80% bij het gekoelde plantgoed.

Een sterke start van de teelt waarvan de onderzoekers hopen dat deze verdergezet kan worden. Begin mei werd een proef opgestart met gelijkaardige objecten waarbij ze hopen op validatie van deze bevindingen.



Voor het eerst aan de slag met low-chill varieteit Fandango
Komend seizoen start Inagro met een nieuwe proef rond een duurzamer alternatief voor de klassieke belichte voorjaarsteelt: een onbelichte teelt met het low-chill ras Fandango. Dit ras heeft niet alleen een beperkte koudebehoefte, waardoor het rechtstreeks van het trayveld zonder koelbewaring de serre in kan. Het heeft ook aanzienlijk minder licht nodig om tot productie te komen. Hierdoor is er geen belichting vereist tijdens de teelt, wat het energieverbruik drastisch vermindert.

Deze teeltstrategie zou een veelbelovend alternatief kunnen zijn voor de traditionele belichte voorjaarsteelt met planting begin december, waarbij het plantgoed vaak vervroegd moet worden ingepakt om voldoende koude-uren in de koelcel te verzamelen. Dit bemoeilijkt een optimale opkweek op het trayveld en kan de productiviteit van het plantgoed beïnvloeden.

De moederplanten staan in de serre en de eerste stekken vormen. Eind juli zullen deze op het trayveld buiten worden gestekt en leggen ze een bemestingsproef aan. Zo willen de onderzoekers de voedingsbehoeften van dit type plantgoed beter begrijpen en toewerken naar een efficiëntere en ecologischere teeltstrategie.

Bron: Inagro

Publicatiedatum: