Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Verzet tegen patent op klassieke veredeling laait weer op door ToBRFV

Samen met een internationale coalitie van veredelaars, ontwikkelingsorganisaties en milieuactivisten is Bionext een bezwaarprocedure gestart tegen een patent op tomaten met een natuurlijke tolerantie tegen het Tomato Brown Rugose Fruit Virus (afgekort als ToBRFV).


Oxfam Novib en andere organisaties protesteren bij het Europees Octrooibureau tegen een virusresistente tomaat

Bionext strijdt al sinds 2009 voor een verbod op patenten op natuurlijke eigenschappen van groentegewassen. Met dit soort patenten claimen bedrijven een eigenschap die van nature in planten voorkomt als hun uitvinding. Ze krijgen hierdoor het alleenrecht op alle zaden, planten en vruchten met deze eigenschap. Andere veredelaars mogen deze eigenschap dan niet meer in hun gewas inkruisen zonder toestemming van - en betaling aan - de patenteigenaar. Volgens Bionext leidt dit uiteindelijk tot een uitholling van het kwekersrecht, hogere prijzen en minder keuze voor veredelaars en telers.

In 2020 leek het er even op dat de strijd gestreden was. De hoogste rechter van het Europees Octrooi Bureau bepaalde toen dat patenten op eigenschappen van klassiek veredelde gewassen vanaf juli 2017 niet meer mogelijk waren. Dit verbod werkt niet met terugwerkende kracht en blijkt in de praktijk makkelijk te omzeilen, constateert Bionext.

Aanvragen ToBRFV-resistente rassen
Intussen zijn al meer dan 20 patentaanvragen ingediend die betrekking hebben op resistentie tegen het ToBRF-virus. Dit patent is echter het eerste dat door het Europees Octrooi Bureau is goedgekeurd. Bovendien is het aangevraagd in 2018, dus na de magische datum van 1 juli 2017. Voor Bionext een extra reden om zich aan te sluiten bij deze bezwaarprocedure.

De Bolster is één van de biologische veredelingsbedrijven die zich ook heeft aangesloten bij de bezwaarprocedure. Veredelaar Frans Carree: "Als deze patenten niet van tafel gaan, kunnen wij beter stoppen met tomatenveredeling. We kunnen dan geen rassen meer op de markt brengen met de eigenschappen waar professionele telers om vragen."

Ook Oxfam Novib is een van de meer dan 40 organisaties die de klacht indienen. Nout van der Vaart, beleidsadviseur voedsel en landbouw Oxfam Novib waarschuwt: 'Deze ontwikkeling in Europa is ook een probleem voor landen in het Mondiale Zuiden. Die landen gebruiken vaak Europese wetgeving als leidraad voor hun eigen zaden- en octrooiwetgeving. Om de toegang tot voedsel te verbeteren, moeten boeren en kwekers vrije toegang hebben tot zaden en planten, en niet gehinderd worden door ingewikkelde patenten, zodat zij nieuwe, lokale voedselgewassen kunnen blijven ontwikkelen. Monopolisering door patenten op zaden door multinationals staat hier haaks op'.

Publicatiedatum: