Tholen - Basilicum uit Nederland, midden in de winter? Tot vorig jaar een project, sinds afgelopen januari realiteit. "We leveren nu basilicum uit Nederland, jaarrond, gegarandeerd," zegt Piet van Vugt. Ook Hollandse bieslook is inmiddels elke dag van het jaar beschikbaar bij Van Vugt Kruiden, net als eetbare bloemen. Het zijn juist de producten die voorheen in het koude jaargetijde van buiten Europa kwamen. "De donkere wintermaanden houden ons niet meer tegen."
Piet tussen de basilicum
"Jaarrond telen van basilicum is een lang proces geweest," vertelt Piet. "We zijn daar zeker tien jaar mee bezig geweest, ook met allerlei vertical farm-opstellingen, maar dat was het allemaal net niet." Vertical farming – het telen van gewassen in een volledig gecontroleerde omgeving in gestapelde lagen onder kunstlicht – klonk veelbelovend. Toch bleek de praktijk weerbarstig. "Het lukte zolang de energie niet te duur was. Uiteindelijk zet je nog het best gewoon een kas neer. Zonlicht is gratis."
Jaarrond telen van basilicum is een lang proces geweest
En dus maken ze bij Van Vugt gebruik van een moderne kas. Geen volledig gesloten constructie, maar eentje met gecontroleerde ventilatie, overdruk en schaduwdoeken om de felle UV-stralen buiten te houden. "We zijn dit jaar voor het eerst ook in de winter doorgegaan. En nu hebben we dus jaarrond basilicum uit Nederland."Lokale bieslook kan concurreren met de transportkosten van het ingevlogen product
Weg met de afhankelijkheid
Kunnen doorgaan met basilicum- en bieslookteelt in de winter biedt voordelen voor het ketenproces. "Het maakt de aanvoer minder afhankelijk van Afrika," legt Piet uit. Er is niet alleen de druk vanuit de markt om ingevlogen product zo veel mogelijk te weren, ook de soms grillige beschikbaarheid van laadruimte in de vliegtuigen is een factor waarmee rekening moet worden gehouden. "Als een bestelling twee dagen te laat aankomt, komt de continuïteit van de leveringen in het geding en gaat het ten koste van de kwaliteit," weet Piet.
En hoewel de binnenteelt in Nederland op zich duurder is, kunnen lokale basilicum en bieslook concurreren met de transportkosten van het ingevlogen product uit Kenia of Israël. "Het zijn kruiden die je in de winter nergens goed kunt telen, zelfs niet in Spanje of Italië, twee landen die op de Europese kruidenmarkt niet als buitenland worden beschouwd en waar koriander, bladpeterselie en munt wel gewoon tegen betaalbare prijzen beschikbaar zijn in januari en februari. Voor de teelttechnisch moeilijke basilicum en bieslook zijn er daarentegen altijd een tweetal maanden waarin de Zuid-Europese telers het lastig krijgen."
Lokale bieslook kan concurreren met de transportkosten van het ingevlogen product
Duurzame teelt
Omdat de teelt in een sterk gecontroleerde omgeving plaatsvindt, krijgen ziektes en plagen weinig kansen en is er bijgevolg nauwelijks of geen nood aan toepassing van gewasbeschermingsmiddelen. Wat betreft de rassen vertelt Piet dat er geen 'one size fits all'-ras bestaat. "Je hebt verschillende variëteiten nodig, afhankelijk van het seizoen. Dat was een lange zoektocht. Er is sowieso minstens 20 graden vereist voor basilicum, en in de winter duurt de groei zomaar tien dagen langer."
Jaarronde teelt van basilicum maakt de aanvoer minder afhankelijk van Afrika
Naast de kruiden zijn er ook ontwikkelingen gaande in het eetbare bloemensegment in Ridderkerk. "Onze eetbare bloemenlijn ondergaat een volledige update. We zijn 20 jaar geleden begonnen met het telen ervan, en met de verhuizing in 2019 is er 1 ha ingericht voor een jaarrond stabiele beschikbaarheid uit Nederland. Dit stuwt de export, met name richting Arabische landen," besluit Piet.
Dit artikel verscheen eerder in editie 5, 39e jaargang van Primeur. Zie hiervoor www.agfprimeur.nl.
Voor meer informatie:
Van Vugt Kruiden B.V.
Hoogzandweg 16
2988 DA Ridderkerk
Tel: 0180-625660
[email protected]
https://www.vanvugtkruiden.nl