Radio-Canada.ca maakt de balans op van het kassenbeleid dat Quebec in 2020 lanceerde. Dankzij een subsidiepot van 150 miljoen Canadese dollar (€96 miljoen) wist de regering-Legault maar liefst 875 miljoen (€560 miljoen) aan investeringen los te krijgen. Daarmee heeft de provincie haar doel – het verdubbelen van de teelt van kasgroenten en -fruit tegen 2025 – niet alleen gehaald, maar zelfs overtroffen.
Inmiddels komt 53% van de kasteelt in Quebec voor rekening van tomaten. Verder zijn er in de provincie meer dan 330 nieuwe kassen en zo'n veertig grote plastic tunnels bijgekomen. Volgens landbouwminister André Lamontagne is de jaarlijkse opbrengst gestegen van 41.500 naar 86.000 ton. Vooral in de winter draagt dit flink bij aan de voedselonafhankelijkheid van de provincie.
De teelt is nog steeds sterk gericht op tomaten (53%), komkommers (35%) en sla (7%), maar er begint zich langzaam meer variatie af te tekenen, met onder andere paprika's en aubergines in opkomst. Dankzij de subsidies konden zowel grote bedrijven als kleinschalige telers – zoals L'Abri végétal in Estrie – hun kassen moderniseren en hun opbrengst fors verhogen, in sommige gevallen zelfs tot zes keer zoveel als voorheen.
André Mousseau, voorzitter van de vereniging van kastelers in Quebec, benadrukt dat de ruime verdeling van de subsidiegelden ervoor zorgde dat veel meer telers konden meedoen dan bij eerdere overheidsprogramma's.
Nu de subsidieprogramma's zijn afgelopen, richt de overheid zich op het verbeteren van de concurrentiekracht en productiviteit in de sector. Tegelijkertijd hopen veel telers – onder wie Frédéric Jobin-Lawler – op extra steun om hun producten makkelijker in de schappen van grote supermarktketens te krijgen. Ondanks de gestegen binnenlandse teelt blijft die toegang namelijk een flinke uitdaging.